BulvárIgaz vagy csak kicsit igaz?

2021. június 29., kedd
 
Igaz vagy csak kicsit igaz?

A statisztikák ellenére még mindig sokallják a vásárhelyiek az egerek és a patkányok számát. A most közreadott felmérés nem biztos, hogy a valós helyzetet reprezentálja.

 

 

 

 

 

 

A helyi és országos sajtó többsége számolt be arról, hogy egy vezető kártevőirtással foglalkozó vállalat egy facebookos felmérés segítségével megrajzolta az ország egyes megyéinek, nagyvárosainak egér és patkány fertőzöttségi statisztikáját.

A térkép alapjául szolgáló kérdőívet 4000 érdeklődő töltötte ki, így nagy adatbázis alapján mutatható be, hol mennyire elterjedtek az országban ezek a rágcsálók. A felmérés szerint nincs olyan vidéke az országnak, ahol ne lennének jelen a patkányok és az egerek, de az egyes megyék és települések között nagyon nagyok a különbségek. Lakosságarányosan a legkevesebb bejelentés a dunántúli megyékből jött, a legtöbb pedig Békésből, Borsodból, Hevesből és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből. A patkányok és egerek előfordulása összeségében hasonló képet mutat, azonban a két kártevő elterjedtségében is vannak jelentős különbségek, akár ugyanabban a megyében is.

 

A felmérés alapján Csongrád-Csanád Megye a patkánnyal közepesen fertőzött megyék között van, Hódmezővásárhelyen tízezer lakosra 5,13 bejelentés érkezett. Ugyanez a szám Szegeden, tízezer lakosra 2,33 bejelentés.

 

A Vásárhelyi Hírekben az elmúlt években rendszeresen írtunk a patkány és egér helyzetről, például a kóbor macskák jószándékú utcai etetése kapcsán is.

 

Kijelenthető, hogy a statisztikák ellenére még mindig sokallják a vásárhelyiek az egerek és a patkányok számát. A most közreadott felmérés nem biztos, hogy a valós helyzetet reprezentálja.

 

Egyik, talán lényeges tény, hogy a facebookon történt a felmérés, és bizony az is tény, hogy a vásárhelyi idősebb lakosok alig 30 százaléka internetezik. Vagy éppen nem is tudott a felmérésről. Az egyébként is egyre öregedő lakosok rágcsálók elleni küzdelméről leginkább a mezőgazdasági boltok eladói tudnak hitelesebb képet adni. A megkérdezett üzletek mindegyike arról számol be, hogy az utóbbi 2-3 évben jelentősen megnőtt a rágcsálóirtó szerek iránti érdeklődés. Nagy mennyiségben fogynak a granulátumok, zselés mérgek. Olvasóink beszámoltak arról is, hogy például a Hóvirág utcában is rohangásznak éjjelente a patkányok, de a belvárosi részben is fel-feltűnnek, sok esetben a kóbor macskáknak kitett élelem körül.

 

Igaz, hogy amióta a haszonállattartást kitiltották a város belső részeiből sokat javult a helyzet. Az is tény, hogy sok gazdálkodó a betakarított búzát, kukoricát, tritikálét, stb. a saját lakóhelyén tárolja be, ami még a belvárosi rész legfrekventáltabb részén is gyakori.

 

Az elmúlt 2 évben egy újabb hullám tapasztalható, ennek okát a tudósok vizsgálhatják meg. Feltűnő viszont, hogy egyre több lett a nagyobb testű, sötétebb bundájú vándorpatkány Vásárhelyen.

 

A patkányok és egerek amellett, hogy közegészségügyi veszélyt jelentenek, akár komoly gazdasági károkat is tudnak okozni, így ellenük még akkor is folyamatosan védekezni kell, ha jelenlétük éppen nem látható, ezzel ugyanis elejét lehet venni az elterjedésüknek – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára dr. Bajomi Dániel, a Bábolna Bio Kft. ügyvezetője. A szakember szerint a felmérés adatai azt mutatják, hogy az egyéni, lakossági védekezés, az irtószerkihelyezés mellett sok településen szükség lenne a szervezett és folyamatos kártevőmentesítésre, mert tartósan csak így lehet visszaszorítani a patkányok és egerek jelenlétét.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Összevontak két vásárhelyi szakképző iskolát

Összevontak két vásárhelyi szakképző iskolát

Egyelőre nem jelent változást sem a tanári állományban, sem a vezetőségben. Drámai mértékben csökkent a Kalmárba felvett elsőévesek száma.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 29. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 29. hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
A betárazott pisztolyt rászegezte a postás hölgyre - Hat évet kapott

A betárazott pisztolyt rászegezte a postás hölgyre - Hat évet kapott

A hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban a lakás- és helyiséggazdálkodási csoportot vezette. A férfit most többek között fegyveresen elkövetett rablásért ítélték el.
Már három alpolgármestere van Vásárhelynek

Már három alpolgármestere van Vásárhelynek

Új főállású alpolgármestert választott június 22-én a hódmezővásárhelyi közgyűlés, Szabó János közgyűlésen kívüli tagként látja el feladatát.
 

És ezt már olvasta?

Családi események 2021. 30. hét
Családi események 2021. 30. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben
Bízzunk az állatok megérzéseiben Gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

 
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon? Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
 
Hűségért kedvezményes illúzió
Hűségért kedvezményes illúzió Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
 
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot! Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét.
 
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.