BulvárIgaz vagy csak kicsit igaz?

2021. június 29., kedd
 
Igaz vagy csak kicsit igaz?

A statisztikák ellenére még mindig sokallják a vásárhelyiek az egerek és a patkányok számát. A most közreadott felmérés nem biztos, hogy a valós helyzetet reprezentálja.

 

 

 

 

 

 

A helyi és országos sajtó többsége számolt be arról, hogy egy vezető kártevőirtással foglalkozó vállalat egy facebookos felmérés segítségével megrajzolta az ország egyes megyéinek, nagyvárosainak egér és patkány fertőzöttségi statisztikáját.

A térkép alapjául szolgáló kérdőívet 4000 érdeklődő töltötte ki, így nagy adatbázis alapján mutatható be, hol mennyire elterjedtek az országban ezek a rágcsálók. A felmérés szerint nincs olyan vidéke az országnak, ahol ne lennének jelen a patkányok és az egerek, de az egyes megyék és települések között nagyon nagyok a különbségek. Lakosságarányosan a legkevesebb bejelentés a dunántúli megyékből jött, a legtöbb pedig Békésből, Borsodból, Hevesből és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből. A patkányok és egerek előfordulása összeségében hasonló képet mutat, azonban a két kártevő elterjedtségében is vannak jelentős különbségek, akár ugyanabban a megyében is.

 

A felmérés alapján Csongrád-Csanád Megye a patkánnyal közepesen fertőzött megyék között van, Hódmezővásárhelyen tízezer lakosra 5,13 bejelentés érkezett. Ugyanez a szám Szegeden, tízezer lakosra 2,33 bejelentés.

 

A Vásárhelyi Hírekben az elmúlt években rendszeresen írtunk a patkány és egér helyzetről, például a kóbor macskák jószándékú utcai etetése kapcsán is.

 

Kijelenthető, hogy a statisztikák ellenére még mindig sokallják a vásárhelyiek az egerek és a patkányok számát. A most közreadott felmérés nem biztos, hogy a valós helyzetet reprezentálja.

 

Egyik, talán lényeges tény, hogy a facebookon történt a felmérés, és bizony az is tény, hogy a vásárhelyi idősebb lakosok alig 30 százaléka internetezik. Vagy éppen nem is tudott a felmérésről. Az egyébként is egyre öregedő lakosok rágcsálók elleni küzdelméről leginkább a mezőgazdasági boltok eladói tudnak hitelesebb képet adni. A megkérdezett üzletek mindegyike arról számol be, hogy az utóbbi 2-3 évben jelentősen megnőtt a rágcsálóirtó szerek iránti érdeklődés. Nagy mennyiségben fogynak a granulátumok, zselés mérgek. Olvasóink beszámoltak arról is, hogy például a Hóvirág utcában is rohangásznak éjjelente a patkányok, de a belvárosi részben is fel-feltűnnek, sok esetben a kóbor macskáknak kitett élelem körül.

 

Igaz, hogy amióta a haszonállattartást kitiltották a város belső részeiből sokat javult a helyzet. Az is tény, hogy sok gazdálkodó a betakarított búzát, kukoricát, tritikálét, stb. a saját lakóhelyén tárolja be, ami még a belvárosi rész legfrekventáltabb részén is gyakori.

 

Az elmúlt 2 évben egy újabb hullám tapasztalható, ennek okát a tudósok vizsgálhatják meg. Feltűnő viszont, hogy egyre több lett a nagyobb testű, sötétebb bundájú vándorpatkány Vásárhelyen.

 

A patkányok és egerek amellett, hogy közegészségügyi veszélyt jelentenek, akár komoly gazdasági károkat is tudnak okozni, így ellenük még akkor is folyamatosan védekezni kell, ha jelenlétük éppen nem látható, ezzel ugyanis elejét lehet venni az elterjedésüknek – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára dr. Bajomi Dániel, a Bábolna Bio Kft. ügyvezetője. A szakember szerint a felmérés adatai azt mutatják, hogy az egyéni, lakossági védekezés, az irtószerkihelyezés mellett sok településen szükség lenne a szervezett és folyamatos kártevőmentesítésre, mert tartósan csak így lehet visszaszorítani a patkányok és egerek jelenlétét.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Összevontak két vásárhelyi szakképző iskolát

Összevontak két vásárhelyi szakképző iskolát

Egyelőre nem jelent változást sem a tanári állományban, sem a vezetőségben. Drámai mértékben csökkent a Kalmárba felvett elsőévesek száma.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 29. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 29. hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
A betárazott pisztolyt rászegezte a postás hölgyre - Hat évet kapott

A betárazott pisztolyt rászegezte a postás hölgyre - Hat évet kapott

A hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban a lakás- és helyiséggazdálkodási csoportot vezette. A férfit most többek között fegyveresen elkövetett rablásért ítélték el.
Már három alpolgármestere van Vásárhelynek

Már három alpolgármestere van Vásárhelynek

Új főállású alpolgármestert választott június 22-én a hódmezővásárhelyi közgyűlés, Szabó János közgyűlésen kívüli tagként látja el feladatát.
 
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Díszdiplomákat adtak át
Díszdiplomákat adtak át Október 22-én a díszközgyűlés keretében két pedagógus díszdiplomát kapott. Mindketten 65 éve szereztek diplomát.
 
Egy négyzetméter kétszer drágább Szegeden, mint Vásárhelyen
Egy négyzetméter kétszer drágább Szegeden, mint Vásárhelyen A koronavírus-járvány után bekövetkezett ingatlanpiaci korrekció Csongrád-Csanád megye ingatlanpiacának kínálati árait is pozitív irányba mozdította el.
 
Asztalosműhely és raktár égett a Rárósi úton
Asztalosműhely és raktár égett a Rárósi úton Hódmezővásárhelyen, a Rárósi úton október 19-én az esti órákban kigyulladt egy asztalosüzem épületének tetőszerkezete, valamint egy raktár. .
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 41. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 41. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Te mit halogatsz? Titkok a lakásban
Te mit halogatsz? Titkok a lakásban

Maga a halogatás nem használ, mivel bár passzívnak látszik, valójában erős ellenerők feszülésének eredménye, így hihetetlenül sok energiánkat emészti fel.

 
Teszt az egészséges táplálkozásról
Teszt az egészséges táplálkozásról

Már szinte unalmasak lehetnek a heti- és havilapok, vagy a különböző internetes oldalakon található tesztek sokasága, amelyek megmondják mit és hogyan…? Mi most egy teljesen egyszerű de hatékony teszttel bizonyítjuk be, hogy lehet másképpen is..!

 
Szégyenlős vagy, na de miért is?
Szégyenlős vagy, na de miért is?

Sok fiatal teszi fel önmagának a kérdést: Szégyenlős vagyok? Mennyiben térek el a normális emberektől? Voltaképpen olyan címke, melyet az ember maga akaszt a saját nya­kába.