Kultúra, oktatásCitta Slow-tól a bandázásig

2017. február 1., szerda
 
Citta Slow-tól a bandázásig

12 iskola diákönkormányzatát kérdezi meg a város, milyen legyen Vásárhely a jövőben. A Varga Tamás és a Szent István Általános Iskola után, a harmadik találkozót a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákjaival szervezték.

 

 

Fotó: VH

 

 

A diákfórum kezdése előtt sajtótájékoztatót tartott Hegedűs Zoltán alpolgármester, Balázs József tankerületi igazgató és Bihacsy Balázs Bence, a Városi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat ifjúsági alpolgármestere. Hegedűs Zoltán szerint a Gyermekbarát Település Díj birtokosaként, fontos, hogy ismerjék Hódmezővásárhely fiataljainak elképzeléseit, szórakozási és egyéb igényeit. A két iskolai diákfórum után máris vannak ötletek, javaslatok, mint például a kerékpártárolók bekamerázása. Az alpolgármester szerint kedvelik a diákok a sétálóutcát, értékelik a zöldítést, a szelektív hulladékgyűjtés bevezetését.  

 

A Vásárhelyi Hírek kérdésére, hogy Hódmezővásárhely városvezetése hogyan tudja összeegyeztetni a Citta Slow (Lassú Város, vagy újabb néven Élhető Város) Mozgalomban való részvételt a fiatalok igényeivel? Hegedűs Zoltán elmondta, meg lehet találni azokat a közös értékeket, rendezvényeket, amelyek abban segítenek, hogy a fiatalok ne tartsák unalmasnak Vásárhelyt. A diákfórumok is éppen ezt a célt szolgálják.

Balázs József is megerősítette, szeretnék a 12 iskola diákjai által javasoltakat megismerni.

 

Mint arról már a Vásárhelyi Hírekben írtunk, főként a nyári időszakban a népkerti, vagy a Damjanich utcai játszóteret sötétedés után tizenéves fiatalok használják szép számban. Vélhetően (akár akaratlanul is) a nagyobbak súlya és „erősködése” hatására időnként leamortizálódnak a játékok. Erről sok fotó is készült. Így hát kézenfekvő volt a Vásárhelyi Hírek kérdése, vajon a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat, illetve a diákfórumok tettek-e javaslatot olyan szabadtéri helyekre, ahol a nagyobbak is jól érezhetik magukat.

Az ifjúsági alpolgármester szavai szerint a tizenévesek nem játszanak játszótéren, és mint ahogy például az ő családjukban is szokás - mehetnek sportolni sok helyre.

Hegedűs Zoltán viszont hozzátette, érzi, tudja a városvezetés, hogy szükség van olyan helyekre, ahol a tizenévesek is találkozhatnak, - szavai szerint - „bandázhatnak”.

Mint mondta az igényről tudnak, ezért a régi Kossuth Zsuzsanna iskola helyére tervezett szabadidőpark egy részét erre szánják, de - mint mondta - a már meglévő Hódi Pál utcai szabadidőpark is egyre népszerűbb a fiatalok körében.

 

A sajtótájékoztató azzal zárult, hogy a diákfórumok lezajlását követően a 12 iskolában szerzett tapasztalatokat összegyűjtve, összerendezve a sajtóval is megismertetik

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A Selyemút Pompejie - Stein Aurél nyomában

A Selyemút Pompejie - Stein Aurél nyomában

Ismét izgalmas helyszínre, 1600 éves különleges utazásra invitál a Tornyai János Múzeum, a Korok, kultúrák, lelőhelyek című sorozat záró előadásával.
Kinőtték az aulát

Kinőtték az aulát

A kormánytól karácsonyi ajándékba kapott 2 és félmilliárdból 600 milliót szán a város a Németh László Gimnázium és Általános Iskola bővítésére.

A magányosság csábítása

A magányosság csábítása

A facebook-on megkérdezett 10 vásárhelyi nőből 3 nem fél a magányosságtól. Az egyedülállók száma világszerte emelkedik, 2020-ra pedig világszerte 20 százalékkal nő majd az egyedül élők száma.

Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen

Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen

A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása ad keresztmetszetet a visegrádi országok művésztelepeinek életéből.
 

És ezt már olvasta?

Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban
Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban A történettudományi ülésen a forradalom szereplőinek, emlékezőinek, örököseinek és a kommunista hatalom viszonyát, az államszocializmus évtizedeitt mutatták be.
 
A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC
A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC A kapu előtti utolsó pillanatokban még nem sikerült a legjobb döntéseket és megoldásokat meghozni, így az Újpest nyert. Interjú Kandó Róberttel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért Két év után megszületett az ítélet. Cikkünkben teljes egészében kirajzolódik a tragédia háttere. A részletekről nyilatkozott a Rendőrség.
 
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, amelyhez hatalmas mennyiségű fotóanyag kapcsolódik.
 
Győzött a HLKC Kecskeméten
Győzött a HLKC Kecskeméten

Újabb fontos győzelmet szerzett a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A vége magabiztos, nyolcgólos vásárhelyi siker lett.

 
Holtversenyben a tabella élén
Holtversenyben a tabella élén A remek teljesítményhez társult egy szorosabb védekezés, a megszokott erős asszisztjáték, valamint az, hogy a csapat minden tagja hasznosan és jó játékkal rukkolt elő