Kultúra, oktatásLőkös Sándor fotóiból nyílik kiállítás a Tornyaiban

2022. május 25., szerda
 
Lőkös Sándor fotóiból nyílik kiállítás a Tornyaiban

Lőkös Sándor fotográfus hagyatékából nyílik kiállítás születésének 110. évfordulója alkalmából pénteken a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

 

 

 

 

 


Miklós Péter, a közgyűjtemény szakmai tanácsadója a tárlat anyagát bemutató szerdai sajtóbejáráson elmondta, a múzeum tavaly a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával vásárolta meg Lőkös Sándor hagyatékát.


A felvételeken a látogatók a 20. század közepének és második felének fontos eseményeit és hódmezővásárhelyiek mindennapjait ismerhetik meg. A tárlat fontos része a Lőkös Sándor katonai pályafutása alatt fotografált anyag, melyeket kiképzése, majd második világháborús szolgálata idején készített - közölte a szakember.


Bernátsky Ferenc történész-muzeológus, a tárlat kurátora elmondta, Lőkös Sándor 1912-ben született Hódmezővásárhelyen, majd 1929-ben kezdte el tanulni a fényképész szakmát. 1934 és 1936 között a szegedi repülőtéren teljesítette katonai szolgálatát, ahol laboránsként dolgozott a felderítőként, majd a háború idején többször behívták tartalékos szolgálatra.

A tárlaton még a béke idején készült katonai életképek, illetve frontfelvételek láthatók tőle Ukrajna és Lengyelország területéről, de bemutatják a magyar légierőnél rendszeresített géptípusról készített fényképeit, valamint a Szeged bombázását megörökítő fotóit is - tudatta a muzeológus.

Lőkös Sándor 1938-ban szerzett mesterlevelet és a következő évben nyitotta meg saját műtermét, melyet egészen 1951-ig vitt feleségével. Ekkor be kellett lépnie a fényképész szövetkezetbe, melynek kisebb megszakításokkal 1975-ös nyugdíjazásáig tagja volt - mondta a történész.

Lőkös Sándor munkája során az 1930-as évektől a 70-es évek közepéig megörökített majdnem minden fontos vásárhelyi társadalmi eseményt, rengeteg portrét, csoportképet, iskolai felvételt készített, de a kor szokásának megfelelően a gazdálkodó kérésére lefényképezte a földjeiken folyó munkát is. A közgyűjteményében található több ezer felvétel és dokumentum közül mintegy 120 képet választottak ki az 1934 és 1975 közötti időszakból, melyek a múzeum emeleti termeiben láthatók szeptember 25-ig.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi érmesek a Nemzetek Kupáján

Vásárhelyi érmesek a Nemzetek Kupáján

Május 21-én rendezték Hatvanban az ITF Taekwon-do Nemzetek Kupáját. Az idén huszadik alkalommal is 7 ország 35 klubjából érkeztek taekwondosok.

Uniós támogatással bővíti kapacitását két vásárhelyi cég

Uniós támogatással bővíti kapacitását két vásárhelyi cég

A két neves cégnél a félmilliárd forintot meghaladó európai uniós támogatás további bővítést, fejlesztést, korszerűbb kivitelezést eredményező gépvásárlásokat tesz lehetővé.
Online vásárlás okosan - avagy hogyan aknázzuk ki az internetes vásárlás lehetőségeit?

Online vásárlás okosan - avagy hogyan aknázzuk ki az internetes vásárlás lehetőségeit?

Az internetes vásárlás ma már mindannyiunk életében tagadhatatlanul jelen van. Néhány hasznos jótanács és ingyenes vásárlási kuponok cikkünkben.
Hód-Fitness érmek a tatai Országos Bajnokságról

Hód-Fitness érmek a tatai Országos Bajnokságról

Az I. és II. osztály versenye után május 21-én a hétvégén a DANCE kategória versenyzői mutatták meg Tatán, a Güntner Arénában, hogy mit tudnak.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 31. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
A Villeroy & Boch a vásárhelyi óvodásokért
A Villeroy & Boch a vásárhelyi óvodásokért Újabb mosdófelújítást segít a világcég. Ezúttal a vásárhelyi Szeremlei Sámuel Református Óvodában kezdődnek a munkálatok.
 
100. születésnapot ünnepelte egy vásárhelyi bácsi
100. születésnapot ünnepelte egy vásárhelyi bácsi
99 éves korában lett ágyban fekvő beteg, addig nagyon tevékeny életet élt. A hosszú élet titka Pista bácsi szerint: a munka.
 
A Mártélyi Kavalkád programja
A Mártélyi Kavalkád programja

Augusztus 5. és 7-e között ismét lesz egy fergeteges rendezvénysorozat a Mártélyi Holtágnál. A szórakoztató műfajok teljes palettájával. Részletes program.

 
Az ország Imruskája 87 éves lenne
Az ország Imruskája 87 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 87 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Tanévi menetrend szeptembertől
Tanévi menetrend szeptembertől A hamarosan ismét megtelnek az iskolapadok, érdemes megnézni, hogyan alakul a 2022 szeptembertől kezdődő tanév. Fontos dátumok!
 
Szent István király ünnepe - Bor- és Gasztrofesztivál Vásárhelyen
Szent István király ünnepe - Bor- és Gasztrofesztivál Vásárhelyen Négynapos ünneppel készül az önkormányzat. Két színpad lesz, az egyik a Dr. Rapcsák András sétálóutcán, a nagy színpad pedig a Kossuth téren. Részletes program.