Kultúra, oktatásLőkös Sándor fotóiból nyílik kiállítás a Tornyaiban

2022. május 25., szerda
 
Lőkös Sándor fotóiból nyílik kiállítás a Tornyaiban

Lőkös Sándor fotográfus hagyatékából nyílik kiállítás születésének 110. évfordulója alkalmából pénteken a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

 

 

 

 

 


Miklós Péter, a közgyűjtemény szakmai tanácsadója a tárlat anyagát bemutató szerdai sajtóbejáráson elmondta, a múzeum tavaly a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával vásárolta meg Lőkös Sándor hagyatékát.


A felvételeken a látogatók a 20. század közepének és második felének fontos eseményeit és hódmezővásárhelyiek mindennapjait ismerhetik meg. A tárlat fontos része a Lőkös Sándor katonai pályafutása alatt fotografált anyag, melyeket kiképzése, majd második világháborús szolgálata idején készített - közölte a szakember.


Bernátsky Ferenc történész-muzeológus, a tárlat kurátora elmondta, Lőkös Sándor 1912-ben született Hódmezővásárhelyen, majd 1929-ben kezdte el tanulni a fényképész szakmát. 1934 és 1936 között a szegedi repülőtéren teljesítette katonai szolgálatát, ahol laboránsként dolgozott a felderítőként, majd a háború idején többször behívták tartalékos szolgálatra.

A tárlaton még a béke idején készült katonai életképek, illetve frontfelvételek láthatók tőle Ukrajna és Lengyelország területéről, de bemutatják a magyar légierőnél rendszeresített géptípusról készített fényképeit, valamint a Szeged bombázását megörökítő fotóit is - tudatta a muzeológus.

Lőkös Sándor 1938-ban szerzett mesterlevelet és a következő évben nyitotta meg saját műtermét, melyet egészen 1951-ig vitt feleségével. Ekkor be kellett lépnie a fényképész szövetkezetbe, melynek kisebb megszakításokkal 1975-ös nyugdíjazásáig tagja volt - mondta a történész.

Lőkös Sándor munkája során az 1930-as évektől a 70-es évek közepéig megörökített majdnem minden fontos vásárhelyi társadalmi eseményt, rengeteg portrét, csoportképet, iskolai felvételt készített, de a kor szokásának megfelelően a gazdálkodó kérésére lefényképezte a földjeiken folyó munkát is. A közgyűjteményében található több ezer felvétel és dokumentum közül mintegy 120 képet választottak ki az 1934 és 1975 közötti időszakból, melyek a múzeum emeleti termeiben láthatók szeptember 25-ig.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi érmesek a Nemzetek Kupáján

Vásárhelyi érmesek a Nemzetek Kupáján

Május 21-én rendezték Hatvanban az ITF Taekwon-do Nemzetek Kupáját. Az idén huszadik alkalommal is 7 ország 35 klubjából érkeztek taekwondosok.

Uniós támogatással bővíti kapacitását két vásárhelyi cég

Uniós támogatással bővíti kapacitását két vásárhelyi cég

A két neves cégnél a félmilliárd forintot meghaladó európai uniós támogatás további bővítést, fejlesztést, korszerűbb kivitelezést eredményező gépvásárlásokat tesz lehetővé.
Online vásárlás okosan - avagy hogyan aknázzuk ki az internetes vásárlás lehetőségeit?

Online vásárlás okosan - avagy hogyan aknázzuk ki az internetes vásárlás lehetőségeit?

Az internetes vásárlás ma már mindannyiunk életében tagadhatatlanul jelen van. Néhány hasznos jótanács és ingyenes vásárlási kuponok cikkünkben.
Hód-Fitness érmek a tatai Országos Bajnokságról

Hód-Fitness érmek a tatai Országos Bajnokságról

Az I. és II. osztály versenye után május 21-én a hétvégén a DANCE kategória versenyzői mutatták meg Tatán, a Güntner Arénában, hogy mit tudnak.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 37. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.