KözéletKözgyűlés új rendeletekkel

2019. november 15., péntek
 
Közgyűlés új rendeletekkel

Megkezdte működését a megválasztott képviselőtestület, élén Márki-Zay Péter polgármesterrel. November 14-én tartották első rendes közgyűlésüket.

 

 

 

 

 

 


Megválasztották az egyes bizottságokat.

A Pénzügyi, Gazdasági, Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság elnöke Gyöngyösi Ferenc, tagjai Galambos Kornélné, Fejes Péter, Molnár Lászlóné és Benkő Zsolt lettek.

 

Az Oktatási, Kulturális, Sport és Nemzetiségi Bizottságba elnökként Lőkösné Nagy Sarolta, tagként Cseri Tamás, Krupiczer Ferenc, Ottlokán Mihály és Horváth Zoltán került.

 

A Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke Mester János lett, akinek a munkáját Bálint Gabriella, Lőkösné Nagy Sarolta, Fejes Péter és külsős tagként Ferkovics Menyhért segítik majd.

 

Márki-Zay Péter polgármester kezdeményezésére újjáalakították a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány kuratóriumát, melyet Krupiczer Ferenc elnök és Szabó Margit alelnök vezet, további tagjai: Taba Sándorné, Deák István, Molnár Károly és Mucsi Imre.

 

A közgyűlésen beszámolót tartott Borsiné Csontos Ilona intézményvezető, aki a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Egyesített Óvoda elmúlt tanévét foglalta össze.

 

Balázs József, a Hódmezővásárhelyi Tankerület igazgatója számolt be az idei tanév indításáról. A tankerület 25 településen látja el feladatait. Hódmezővásárhelyen 5 általános iskola, 1 művészeti-iskola, és egy 1 gimnázium tartozik hozzájuk.

 

A testület számos ügyben szavazott:
- megszavazták a magánszemélyek 101 négyzetméter fölötti ingatlanok építményadójának eltörlését.

Itt meg kell jegyezni, hogy egyes sajtóban olvasható volt, hogy ezzel az intézkedéssel a módosabb vásárhelyieknek kedveznek, ami némi tájékozatlanságról tanúskodik, mert éppen a vékonypénzű idősebb generációnak jelent könnyebbséget, akik az elmúlt 100 évben épített többgenerációs paraszt, vagy gazda házakban, családi házakban élnek, miközben a fiatalabb generáció máshol, például külföldön keresi a boldogulását. És mint ismeretes szinte lehetetlen eladni ezeket a 100-150 négyzetéteres, sokszor korszerűsítést igénylő házakat. Egyébként 2900 személyt érint az adómentesség.


- megszüntették a legalább 800 főt foglalkoztató cégek 135 forint/négyzetméter adókedvezményét. (Ez elsősorban a Villeroy & Boch céget érinti.)


- a kastélyútként elhíresült Nagyréti vadászházhoz vezető útszakaszt ezentúl havi 100 ezer forintért bérelhetik a kastély tulajdonosai. Mint ismeretes az útszakasz az önkormányzat tulajdonában van, de a vendégház tulajdonosai az ingatlan építésekor elkerítették saját használatra. A közgyűlésen három javaslat is szerepelt az önkormányzati út ügyének megoldásaként. Lehetőségként felmerült a kerítés-elbontás és birtokbavétel, az út eladása vagy egy bérleti díj beszedése.

– a hivatalban felszaporodott munka mennyisége miatt – két aljegyző dolgozik majd a városházán.


- Megszavazták a Petőfi u. 6 szám alatti épület használatba adását a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola számára.

Módosul a városháza ügyfélszolgálat nyitvatartási ideje is: hétfőn 8-18, keddtől csütörtökig 8-16, pénteken 8-12 óra között várják a lakosokat. A pénztárak nyitva tartása ezzel megegyezik, annyi különbséggel, hogy keddtől csütörtökig 8 és 15 óra között állnak az itt élők rendelkezésére.
Hétfőnként eddig 20 óráig volt nyitva a hivatal, azonban 18 és 20 óra között gyakorlatilag senki nem kereste fel az ügyintézőket

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Nyílt Nap volt a Mezőgazdasági Karon

Nyílt Nap volt a Mezőgazdasági Karon

Nem könnyű a választás, ha a továbbtanulás kerül szóba. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán nyílt nap segítette a döntést.
Fantasztikus kettős győzelem

Fantasztikus kettős győzelem

Kettős rangadót játszott szerda este a Vásárhelyi Kosársuli. A Hódtói Sportcsarnokban az NB I/B Zöld csoportos bajnokság 9. fordulójában.
Csalássorozat vásárhelyi főszereplővel

Csalássorozat vásárhelyi főszereplővel

A szövevényes bankszámla manipuláció lényege a dél-koreai, ausztrál, német és kolumbiai cégek által utalt pénzek továbbküldése, vagyis eltüntetése volt.
Gyermekek Karácsonya idén is

Gyermekek Karácsonya idén is

Évek óta hagyomány, hogy a polgármester felhívást tesz közzé, hogy a cégek, vállalkozások, magánszemélyek segítsék adományaikkal a Gyermekek Karácsonyát.
 

És ezt már olvasta?

Itt a nagyszülői GYED
Itt a nagyszülői GYED A gyed összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének hetven százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka.
 
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása Átívelés címmel, két szabadkai alkotó életművét bemutató kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Múzeum és a Tornyai János Múzeum közös szervezésében az Alföldi Galériában.
 
Tisztújító közgyűlés
Tisztújító közgyűlés

A 23 hazai nagyvárost képviselő polgármesterek döntöttek a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökségéről. Márki-Zay Péter albizottsági elnök lett.

 
Egy különleges madár a diákok szemével
Egy különleges madár a diákok szemével Hódmezővásárhelyi iskolások alkotásait is várja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, amely az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát.
 
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában A kiállítás része a Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum közös uniós projektjének.
 
Szövetségre lép tíz megyei jogú város
Szövetségre lép tíz megyei jogú város Közleményük szerint közös értékek és stratégia mentén, de nem lehet még tudni, milyen tartalommal és milyen formában működne együtt a tíz városvezető.
 
Hajdú Kitti három érmes helyezése
Hajdú Kitti három érmes helyezése A Hódmezővásárhelyi Sportlovasok Egyesületét Hajdú Kitti képviselte az év utolsó fedettpályás kiemelt díjugrató versenyén Kecskeméten.