Kultúra, oktatásKitüntették Dömötör Mihály fotóművészt

2020. január 22., szerda
 
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt

Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét Kölcsey-éremmel ismerte el.

 

 

 

 

 

 

 


 

Dömötör Mihály 1950-ben született. Édesapja Dömötör János művészettörténész, múzeumigazgató ihletésére választotta a szakmát. 

Édesapja kérte meg először, hogy fényképezzen múzeumi tárgyakat, majd 1970-ben már együtt készítették el a Vásárhely szobrai című könyvet. Akkoriban dolgozott Glink Károly fotóművész Vásárhely albumán, s neki jutott a megtiszteltetés, hogy cipelhette a masináját. Tőle kapott egy Üzbegisztánról szóló könyvet, amibe azt írta: lásson és láttasson. Saját elmondása szerint ez meghatározta a pályáját.

 

Dömötör Mihály 1971-ben második helyezést ért el egy fotópályázaton, amelyen a lakóhelyén élő írók, költők emlékeit kellett megörökíteni. 

1980-tól a szegedi Móra Ferenc Múzeum műtárgyfotósa lett, ahol dokumentumok, tárgyak ezreit örökítette meg az elmúlt évtizedekben. Minden, a múzeum által megjelent kiadványban jelen vannak képei, amelyeket önálló kiállításokon is számtalanszor láthatott már a közönség. Dömötör Mihály képei több mint háromszáz kötetben szerepelnek. A nyugdíjas művész a mai napig dolgozik.

 

Dömötör Mihálynak közel 200 könyvben és katalógusban jelentek meg műalkotásokat ábrázoló fotói, s mintegy húsz szobrász és festőművész albumán dolgozott.

 

A Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének inspirálására, alapítója a 2014 nyarán alakult Lucien Hervé Kamera Klubnak, amely azzal a céllal jött létre, hogy tagjai számára teret nyisson a közös érdeklődés kibontására.

Vallja: a fotóművész szerint egyetlen képbe sohasem lehet belesűríteni az egész világot, ezért van szükség a fénykép-kiállításokra.

Tucatnyi önálló tárlatát láthatta a közönség, szerte az országban. Ezek közül is kiemelkedő több vásárhelyi kiállítása.

 

Hogy számára mit jelent a fotózás, azt egy mondatban össszegezte: Az alkotás időlegesen feledtetni tudja a mulandóság fájdalmas öntudatát.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői

Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői

Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét

Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
Az ezerarcú Mártély

Az ezerarcú Mártély

Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.
Múltidéző - Aranykincsek a Tornyaiban

Múltidéző - Aranykincsek a Tornyaiban

Hat éve, 2014 januárjában mutatták be azokat a Szikáncson talált aranykincseket, amelyek abban az évben a Tornyai János Múzeum kiállítás-szenzációja lett.
 

És ezt már olvasta?

Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.
 
Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tornyai Szabadkán
Tornyai Szabadkán Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 
Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.