Kultúra, oktatásKitüntették Dömötör Mihály fotóművészt

2020. január 22., szerda
 
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt

Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét Kölcsey-éremmel ismerte el.

 

 

 

 

 

 

 


 

Dömötör Mihály 1950-ben született. Édesapja Dömötör János művészettörténész, múzeumigazgató ihletésére választotta a szakmát. 

Édesapja kérte meg először, hogy fényképezzen múzeumi tárgyakat, majd 1970-ben már együtt készítették el a Vásárhely szobrai című könyvet. Akkoriban dolgozott Glink Károly fotóművész Vásárhely albumán, s neki jutott a megtiszteltetés, hogy cipelhette a masináját. Tőle kapott egy Üzbegisztánról szóló könyvet, amibe azt írta: lásson és láttasson. Saját elmondása szerint ez meghatározta a pályáját.

 

Dömötör Mihály 1971-ben második helyezést ért el egy fotópályázaton, amelyen a lakóhelyén élő írók, költők emlékeit kellett megörökíteni. 

1980-tól a szegedi Móra Ferenc Múzeum műtárgyfotósa lett, ahol dokumentumok, tárgyak ezreit örökítette meg az elmúlt évtizedekben. Minden, a múzeum által megjelent kiadványban jelen vannak képei, amelyeket önálló kiállításokon is számtalanszor láthatott már a közönség. Dömötör Mihály képei több mint háromszáz kötetben szerepelnek. A nyugdíjas művész a mai napig dolgozik.

 

Dömötör Mihálynak közel 200 könyvben és katalógusban jelentek meg műalkotásokat ábrázoló fotói, s mintegy húsz szobrász és festőművész albumán dolgozott.

 

A Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének inspirálására, alapítója a 2014 nyarán alakult Lucien Hervé Kamera Klubnak, amely azzal a céllal jött létre, hogy tagjai számára teret nyisson a közös érdeklődés kibontására.

Vallja: a fotóművész szerint egyetlen képbe sohasem lehet belesűríteni az egész világot, ezért van szükség a fénykép-kiállításokra.

Tucatnyi önálló tárlatát láthatta a közönség, szerte az országban. Ezek közül is kiemelkedő több vásárhelyi kiállítása.

 

Hogy számára mit jelent a fotózás, azt egy mondatban össszegezte: Az alkotás időlegesen feledtetni tudja a mulandóság fájdalmas öntudatát.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői

Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői

Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét

Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
Az ezerarcú Mártély

Az ezerarcú Mártély

Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.
Múltidéző - Aranykincsek a Tornyaiban

Múltidéző - Aranykincsek a Tornyaiban

Hat éve, 2014 januárjában mutatták be azokat a Szikáncson talált aranykincseket, amelyek abban az évben a Tornyai János Múzeum kiállítás-szenzációja lett.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.