Kultúra, oktatásKét kiállítás megnyitó a hétvégén

2021. augusztus 17., kedd
 
Két kiállítás megnyitó a hétvégén

A (fél)múlt vásárhelyi hétköznapjai címmel új időszaki kiállítás nyílik az Emlékpontban. A Tornyai János Múzeumban a száz évvel ezelőtti vitézavatásról nyílik kiállítás.

 

 

 

 

 

 

 

A (fél)múlt vásárhelyi hétköznapjai. Új időszaki kiállítás nyílik az Emlékpontban.

Négy korhűn berendezett szobabelső, több száz retró tárgy, a keleti-blokk jellegzetes járművei, tárcsázós telefonok és írógépek is fogadják az Emlékpont új kiállításának látogatóit. A Vásárhelyi hétköznapok az államszocializmus korában címet viselő tárlat megnyitóját augusztus 19-én, csütörtökön 17 órakor tartják a közgyűjtemény Lehel utcai udvarán.


Az Emlékpont új kiállítása évtizedről-évtizedre haladva mutatja be az államszocializmus korszakának hétköznapi életét lakásenteriőrök, technikai- és közlekedési eszközök, textíliák, illetve álló- és mozgóképeken keresztül. Az augusztus 20-ától megtekinthető tárlaton a látogatók átfogó képet kaphatnak a korszakra jellemző életmód helyi sajátosságairól, testközelből élhetik újra vagy ismerhetik meg a mindennapok tárgyi kultúráját.

 

A száz évvel ezelőtt lezajlott első nyilvános vitézavatás évfordulóján, augusztus 21-én, szombaton 15 órai kezdettel nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban.

A vitézavatás száz éve című kiállítás relikviái döntően helyi gyűjtőktől és az egykori vitézek leszármazottaitól, családjaitól kerültek a vásárhelyi közgyűjteménybe. A két világháború közötti időszakot meghatározó társadalmi csoport, a Vitézi Rend jelentős tagsággal rendelkezett Hódmezővásárhelyen is. A jelenlegi kutatások körülbelül 250 vásárhelyi vitéz adatait ismerik. A tárlaton több tucatnyi családi fotón és portrén jelennek meg az egykori helyi rendi tagok, akik között például olyan jelentős személyek is voltak, mint vitéz Darvassy István festőművész vagy dr. vitéz Endrey Antal ügyvéd, felsőházi tag.


 

Olvassa el ezt is!

Több száz embert megtévesztő internetes csalókat fogtak el

Több száz embert megtévesztő internetes csalókat fogtak el

Mobilházak eladása volt a csali. A rendőrök a napokban Budapesten fogták el a triót és előállították őket a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságra.
Merre tartanak a vásárhelyi ingatlanárak?

Merre tartanak a vásárhelyi ingatlanárak?

A koronavírus-járvány a hazai ingatlanpiacot negatívan érintette, azonban a vártnál kevésbé rengette meg. Mi a helyzet Vásárhelyen?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?

Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?

Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 52. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 52. hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Egyházi érdemrendet kapott Kovács István
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában.
 
A miskolciak eredményesebbek voltak
A miskolciak eredményesebbek voltak Több sérültet is nélkülöző Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. egy negyedig tartotta a lépést, végül a Miskolcon a hazaiak simán győzni tudtak.
 
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés Terjednek a facebookos csalások. Sok a főként idős naív, kevésbé informált ember. A Rendőrség látókörébe kerülnek a csalók, bár nem könnyű a lebuktatás.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 47. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen A nyirkos aszfalton megcsúszhatott és egy ház kapubejárójába előtt felborulva állt meg.
 
Még 65 millió plusz a tram train projektbe
Még 65 millió plusz a tram train projektbe A mozdonyszín és a tároló vágányok közötti területen 8 jármű tárolására és karbantartására alkalmas közel 3000 m2 alapterületű csarnok épült.