GazdaságMerre tartanak a vásárhelyi ingatlanárak?

2021. augusztus 13., péntek
 
Merre tartanak a vásárhelyi ingatlanárak?

A koronavírus-járvány a hazai ingatlanpiacot negatívan érintette, azonban a vártnál kevésbé rengette meg. A 2015-ös szintre visszaesett ingatlanpiaci árak 2021 januárjában azonnal korrekciónak indultak.

 

 

 

 

 

 

Előzetes ingatlanpiaci előrejelzések a használt ingatlanok esetén -2 és +4% közötti változást prognosztizáltak az idei évre vonatkozóan. Azonban a járvány visszahúzódásának és az egyéb ösztönző gazdasági intézkedések hatására az országos statisztikák már több, mint 5%-os áremelkedést mutatnak. Egy hazai ingatlanhirdetési portál féléves összefoglaló elemzése az országos, valamint vásárhelyi ingatlanpiacról.

 

Ingatlanpiac a Covid-válság után

 

A hirdetési portál elemzései szerint trendfordulóhoz ért a hazai ingatlanpiac. Az eddigi években jellemzően a különböző lakástípusok – mint a tégla- vagy panellakás – voltak népszerűek a lakásvásárlók körében. Az eladó ingatlanok közül is inkább a felújítandó lakások iránti kereslet volt magasabb, az alacsonyabb árfekvés miatt. Emellett pedig a téglalakások arányosan nagyobb ütemben drágultak az eddigi években, mint a téglalakások.

 

Az idei évben azonban mind az új, mind a használt ingatlanok között a családi otthonok kerültek fölénybe a lakásokkal szemben a népszerűség szempontjából. A karantén-hatás és az otthonteremtési program együttese a hazai ingatlanpiacon a fogyasztói igények változását idézte elő, az ingatlanvásárlók körében felértékelődött a nagyobb élettér, a terasz és az udvar is.

 

A trendforduló a hirdetési portál statisztikáiban is jól látszik, az országos felmérések alapján a kertes házak első félévben mért átlagára 17%-kal haladta meg a tavalyi év azonos időszakában mért átlagárat. Ezzel szemben a téglalakások esetében 10,3, míg a panellakások esetében 7%-os áremelkedés mutatható ki ugyanezen időszakot vizsgálva, országos szinten.

 

 

 

4,5%-os a drágulás Vásárhelyen az első félévben

 

A válság utáni korrekció a vásárhelyi ingatlanpiacon is megjelent az új év beköszöntével. A meghirdetett ingatlanok átlagos négyzetméter ára az elmúlt fél évben 4,5%-ot emelkedett a településen. Ez azt jelenti, hogy egyes eladósorban lévő ingatlanok esetén a kínálati ár négyzetméterenként akár plusz 10 ezer forinttal lehet magasabb most, mint az év elején.

 

A meghirdetett kertes házak – az országos tendenciához hasonlóan – átlagos négyzetméter ára emelkedett a legnagyobb mértékben a helyi ingatlanpiacon. Igaz, az országos szinthez képest csekély, csupán 3,8%-os az áremelkedés. Ez egy eladó családi ház esetén négyzetméterenként plusz 10 ezer forintot is jelenthet.

 

A vásárhelyi lakáspiacon a statisztikák 2,7%-os drágulást mutatnak. Ezen belül is a téglalakások esetében mért áremelkedés 2,4%, míg a panellakások esetében 2,9%.  A meghirdetett téglalakások átlagos négyzetméter ára januárban 288 ezer forint volt, míg júliusban csaknem elérte a 300 ezer forintot. A panelek átlagára az év első hónapjában 265 ezer forint volt négyzetméterenként, ezt követően júliusban már 273 ezer forint.

 

Újabb hullám jöhet az ingatlanárak emelkedésében

 

Ingatlanpiaci előrejelzések szerint 2021 második felében további áremelkedés várható a használtlakás-piacon. E jelenséget feltehetően az otthonteremtési program, a globális anyagár-emelkedés és az átoltottság növekedése is erősíti. Azonban a drágulást sem a rekordszintű kínálat, sem az elmaradott kereslet nem képes ilyen ütemben követni.

 

Olvassa el ezt is!

Az arcodra van írva milyen vagy

Az arcodra van írva milyen vagy

Ha két ember összeillik, ezt lehet szó szerint érteni! Próbálja ki, hogy szemből nézve (lefényképezve) összeilleszti kettőjük portréját. Vajon összeillenek a fő vonalak?
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 52. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 52. hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Súlyos sebeket okoz a kaukázusi medvetalp

Súlyos sebeket okoz a kaukázusi medvetalp

Németországban már évi 10-15 ezer ilyen égési sérülést regisztrálnak. Már nálunk is megjelent a parlagfűnél is veszélyesebb gyomnövény, amely éget és vakít. A Tisza környéki területeken gyakoribb lehet az előfordulása.

Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt

Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt

Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 

És ezt már olvasta?

Egyházi érdemrendet kapott Kovács István
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában.
 
A miskolciak eredményesebbek voltak
A miskolciak eredményesebbek voltak Több sérültet is nélkülöző Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. egy negyedig tartotta a lépést, végül a Miskolcon a hazaiak simán győzni tudtak.
 
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés Terjednek a facebookos csalások. Sok a főként idős naív, kevésbé informált ember. A Rendőrség látókörébe kerülnek a csalók, bár nem könnyű a lebuktatás.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 47. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen A nyirkos aszfalton megcsúszhatott és egy ház kapubejárójába előtt felborulva állt meg.
 
Még 65 millió plusz a tram train projektbe
Még 65 millió plusz a tram train projektbe A mozdonyszín és a tároló vágányok közötti területen 8 jármű tárolására és karbantartására alkalmas közel 3000 m2 alapterületű csarnok épült.