Kultúra, oktatásJubilál a Vásárhelyi Szimpózium

2023. január 18., szerda
 
Jubilál a Vásárhelyi Szimpózium

A Tornyai János Múzeumban a most 25 éves szimpózium kiállítása nyílik, a művészek által készített és a Városi Kerámia gyűjteménybe került. alkotások válogatásából.

 

 

 

 

Az ötvenes években a Majolika Gyárban kiváló művészek dolgoztak: Szabó Iván, Csohány Kálmán, Fekete János, Kajári Gyula, Végvári Gyula. A kerámia hagyományokat és a szakmai tudást figyelembe véve telepítették Közép-Európa legnagyobb porcelángyárát Hódmezővásárhelyre. A rendszerváltás után a porcelángyárat privatizálták és több egységre bomlott: Villaroy&-Boch, Burton Apta, Alföldi Porcelán Edénygyár, ezeken kívül az Agyagipari Zrt. és a SZILIKÁT-IPARI és Művészetikeramiagyártó Kft.

 

Dr. Rapcsák András polgármester kezdeményezésére az országos művészet szervezetekkel a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Keramikusok Társasága, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány részvételével és a hódmezővásárhelyi kerámia és porcelángyárak vállalásával létrejött a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium.

 

Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, Ferenczy Noémi-díjas, érdemes művész, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke a kiállítás állandó gondozója és a város által biztosított a teljes, egykori Nagy Sándor utcai Általános Iskolában kialakított Nemzetközi Kerámia Központ elnevezésű alkotóműhely vezetője.

A megállapodás szerint évente egy alkalommal hat hét időtartamra itt fogad 10-15 magyar vagy külföldi művészt. Gyakorlattá vált, hogy pályázat alapján, meghívással vesznek részt a munkában. A gyárak az anyagot, technológiát, égetést vállalják. A művész az itt készült alkotásokból egy darabot vagy sorozatot hagy Hódmezővásárhelyen itt, ami a Városi Kerámia gyűjteménybe kerül.

Ennek a – jelentős értéket képviselő – gyűjteménynek a válogatott alkotásait láthatja a közönség január 22-től.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

2023. 17. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Cinke, gőte, fecskefarkú pillangó

Cinke, gőte, fecskefarkú pillangó

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is megválasztotta az  Év madarát, az Év hüllőjét és az Év lepkéjét .
Szomorú 2022-es összegzés

Szomorú 2022-es összegzés

A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz.
Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – 7 immunerősítő növény

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – 7 immunerősítő növény

Az enyhe december ellenére ez meghűlések időszaka, amelyet egyszerűen átvészelhetünk, és ehhez nincs szükség gyógyszertári szuper porokra és erős antibiotikumokra.
 

És ezt már olvasta?

Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes
Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes Az együttes alapítója több mint fél évszázaddal ezelőtt célul tűzte ki a magyar néptánc, népzene és néprajzi hagyomány ápolását, elsajátítását, népszerűsítését.
 
Befejeződött az átköltözés
Befejeződött az átköltözés Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára Az új hálózatra váltással országos lefedettséget használhatnak a DIGI ügyfelek.
 
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással Történelminek mondható a Vásárhelyi Kosársuli 2022-23-as szezonja, hiszen eddig még soha nem indult felnőtt női csapat az egyesület színeiben egyetlen bajnokságban sem.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 22. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták a Hódfót
Díjazták a Hódfót Egerben, a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvény sorozathoz kapcsolódón került sor a XX. Magyar Kézműves Remek pályázatának díjátadó ünnepségére.
 
Átadták az új közösségi házat
Átadták az új közösségi házat Új közösségi ház épült uniós támogatással Hódmezővásárhely Új-Kishomok városrészében, és felújítottak három olvasókört is.
 
Vásárhelyi katonák a sérültek között
Vásárhelyi katonák a sérültek között A NATO békefenntartó erők katonáit május 29-én vetették be tömegoszlatási feladatokra Koszovóban. A KFOR katonák sorfalát a tüntető tömeg megtámadta,