Kultúra, oktatásJubilál a Vásárhelyi Szimpózium

2023. január 18., szerda
 
Jubilál a Vásárhelyi Szimpózium

A Tornyai János Múzeumban a most 25 éves szimpózium kiállítása nyílik, a művészek által készített és a Városi Kerámia gyűjteménybe került. alkotások válogatásából.

 

 

 

 

Az ötvenes években a Majolika Gyárban kiváló művészek dolgoztak: Szabó Iván, Csohány Kálmán, Fekete János, Kajári Gyula, Végvári Gyula. A kerámia hagyományokat és a szakmai tudást figyelembe véve telepítették Közép-Európa legnagyobb porcelángyárát Hódmezővásárhelyre. A rendszerváltás után a porcelángyárat privatizálták és több egységre bomlott: Villaroy&-Boch, Burton Apta, Alföldi Porcelán Edénygyár, ezeken kívül az Agyagipari Zrt. és a SZILIKÁT-IPARI és Művészetikeramiagyártó Kft.

 

Dr. Rapcsák András polgármester kezdeményezésére az országos művészet szervezetekkel a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Keramikusok Társasága, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány részvételével és a hódmezővásárhelyi kerámia és porcelángyárak vállalásával létrejött a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium.

 

Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, Ferenczy Noémi-díjas, érdemes művész, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke a kiállítás állandó gondozója és a város által biztosított a teljes, egykori Nagy Sándor utcai Általános Iskolában kialakított Nemzetközi Kerámia Központ elnevezésű alkotóműhely vezetője.

A megállapodás szerint évente egy alkalommal hat hét időtartamra itt fogad 10-15 magyar vagy külföldi művészt. Gyakorlattá vált, hogy pályázat alapján, meghívással vesznek részt a munkában. A gyárak az anyagot, technológiát, égetést vállalják. A művész az itt készült alkotásokból egy darabot vagy sorozatot hagy Hódmezővásárhelyen itt, ami a Városi Kerámia gyűjteménybe kerül.

Ennek a – jelentős értéket képviselő – gyűjteménynek a válogatott alkotásait láthatja a közönség január 22-től.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

2023. 4. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Cinke, gőte, fecskefarkú pillangó

Cinke, gőte, fecskefarkú pillangó

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is megválasztotta az  Év madarát, az Év hüllőjét és az Év lepkéjét .
Szomorú 2022-es összegzés

Szomorú 2022-es összegzés

A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz.
Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – 7 immunerősítő növény

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – 7 immunerősítő növény

Az enyhe december ellenére ez meghűlések időszaka, amelyet egyszerűen átvészelhetünk, és ehhez nincs szükség gyógyszertári szuper porokra és erős antibiotikumokra.
 

És ezt már olvasta?

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
Egy nagyon értékes győzelem
Egy nagyon értékes győzelem Vuk Pavlovic csapata fantasztikus hajrával fordított, győzelmének köszönhetően pedig őrzi hibátlan mérlegét a Hódtói Sportcsarnokban.
 
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház Tűz ütött ki január 25-én este hét órakor a Görbe utcában. A tűzoltók két nagytestű kutyát is kimentettek.
 
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.
 
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023 Idén a hazai zenekultúra lassan elfelejtett és több generáció számára már kevésbé ismert műfaja, a folklór muzsika és a magyar nóta volt a főszereplő.
 
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak A két ittas utast nem engedték fel a buszra, a szóváltást kölcsönös tettlegesség, ütés- és rúgásváltások követték. Előkerült egy bicska is, de sérülés nem történt.
 
Célja, hogy kedvelt találkozóhely legyen a BFMK
Célja, hogy kedvelt találkozóhely legyen a BFMK A helyi kulturális életet jól ismerő, nagy tapasztalattal rendelkező vezetője van január 10-e óta a Bessenyei Ferenc Művelődési Központnak.