Kultúra, oktatásJubilál a Vásárhelyi Szimpózium

2023. január 18., szerda
 
Jubilál a Vásárhelyi Szimpózium

A Tornyai János Múzeumban a most 25 éves szimpózium kiállítása nyílik, a művészek által készített és a Városi Kerámia gyűjteménybe került. alkotások válogatásából.

 

 

 

 

Az ötvenes években a Majolika Gyárban kiváló művészek dolgoztak: Szabó Iván, Csohány Kálmán, Fekete János, Kajári Gyula, Végvári Gyula. A kerámia hagyományokat és a szakmai tudást figyelembe véve telepítették Közép-Európa legnagyobb porcelángyárát Hódmezővásárhelyre. A rendszerváltás után a porcelángyárat privatizálták és több egységre bomlott: Villaroy&-Boch, Burton Apta, Alföldi Porcelán Edénygyár, ezeken kívül az Agyagipari Zrt. és a SZILIKÁT-IPARI és Művészetikeramiagyártó Kft.

 

Dr. Rapcsák András polgármester kezdeményezésére az országos művészet szervezetekkel a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Keramikusok Társasága, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány részvételével és a hódmezővásárhelyi kerámia és porcelángyárak vállalásával létrejött a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium.

 

Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, Ferenczy Noémi-díjas, érdemes művész, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke a kiállítás állandó gondozója és a város által biztosított a teljes, egykori Nagy Sándor utcai Általános Iskolában kialakított Nemzetközi Kerámia Központ elnevezésű alkotóműhely vezetője.

A megállapodás szerint évente egy alkalommal hat hét időtartamra itt fogad 10-15 magyar vagy külföldi művészt. Gyakorlattá vált, hogy pályázat alapján, meghívással vesznek részt a munkában. A gyárak az anyagot, technológiát, égetést vállalják. A művész az itt készült alkotásokból egy darabot vagy sorozatot hagy Hódmezővásárhelyen itt, ami a Városi Kerámia gyűjteménybe kerül.

Ennek a – jelentős értéket képviselő – gyűjteménynek a válogatott alkotásait láthatja a közönség január 22-től.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

2023. 17. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Cinke, gőte, fecskefarkú pillangó

Cinke, gőte, fecskefarkú pillangó

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is megválasztotta az  Év madarát, az Év hüllőjét és az Év lepkéjét .
Szomorú 2022-es összegzés

Szomorú 2022-es összegzés

A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz.
Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – 7 immunerősítő növény

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – 7 immunerősítő növény

Az enyhe december ellenére ez meghűlések időszaka, amelyet egyszerűen átvészelhetünk, és ehhez nincs szükség gyógyszertári szuper porokra és erős antibiotikumokra.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.