Kék hírekSzomorú 2022-es összegzés

2023. január 9., hétfő
 
Szomorú 2022-es összegzés

2022-ben megyénkben összesen 268 lakástűz keletkezett, ami 23-mal több, mint 2021-ben, ez 10 százalékos emelkedést jelent.

 

 

 

 

 

 

 

Az év folyamán több mint 2800 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, ez átlagosan helyszínenként mintegy tíz négyzetméteres tüzet jelent.

 

A lakástüzekben Csongrád-Csanád vármegyében három ember vesztette életét, míg 2021-ben egy ember halt meg lakástűz miatt. 35 ember sérült meg, ez 17 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Többségük füstmérgezést szenvedett A lakástüzek eloltásához összesen 531 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak 156 munkaórára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás hat órán át tartott: A tűzesetek pontos keletkezési helyének, okának és körülményeinek tisztázása érdekében 11 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. Hét otthon viszont szándékos gyújtogatás miatt gyulladt ki, ez egyel több, mint az előző évben.

 

35 esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz, ez 9 százalékkal több, mint 2021-ben. 13 alkalommal a kéményből indult ki a tűz, ami kettővel kevesebb a korábbi év kéménytüzeihez képest. 10 kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek nehezítették az oltást.

 

A tűzzel érintett otthonokban elenyésző számban volt csak füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, Ekkor még van idő a kisebb tüzet eloltani, vagy biztonságban, sérülések nélkül kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

 

A szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése ezzel szemben már sokkal kedvezőbb képet mutat. 2022-ben 81-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez 14%-kal több, mint egy évvel korábban. Az esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő. Az érzékelők terjedésének köszönhetően 35 százalékkal csökkent a mérgezések száma, összesen 11 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Az év során egy ember vesztette életét a mérgező gáz miatt vármegyénkben

 

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

 
 
Forrás: Katasztrófavédelem
VH
 

Olvassa el ezt is!

A Kosársuli jó védekezései sem voltak elegendőek

A Kosársuli jó védekezései sem voltak elegendőek

Vuk Pavlovic együttese  nem bírt a hazaiakkal, és végül sima vereséget szenvedett. A tabellán a Kosársuli jelenleg a nyolcadik.
Családi események Hódmezővásárhelyen

Családi események Hódmezővásárhelyen

2022. 51-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – 7 immunerősítő növény

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – 7 immunerősítő növény

Az enyhe december ellenére ez meghűlések időszaka, amelyet egyszerűen átvészelhetünk, és ehhez nincs szükség gyógyszertári szuper porokra és erős antibiotikumokra.
2023. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok

2023. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok

2023-ban kétszer lesz 4 napos hétvége, és négy alkalommal 3 napos pihenő, nem lesz ledolgozandó munkanap szombaton.
 

És ezt már olvasta?

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 4. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy nagyon értékes győzelem
Egy nagyon értékes győzelem Vuk Pavlovic csapata fantasztikus hajrával fordított, győzelmének köszönhetően pedig őrzi hibátlan mérlegét a Hódtói Sportcsarnokban.
 
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház Tűz ütött ki január 25-én este hét órakor a Görbe utcában. A tűzoltók két nagytestű kutyát is kimentettek.
 
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.
 
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023 Idén a hazai zenekultúra lassan elfelejtett és több generáció számára már kevésbé ismert műfaja, a folklór muzsika és a magyar nóta volt a főszereplő.
 
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak A két ittas utast nem engedték fel a buszra, a szóváltást kölcsönös tettlegesség, ütés- és rúgásváltások követték. Előkerült egy bicska is, de sérülés nem történt.