Kultúra, oktatásJelentős változások a Tornyai Múzeum háza táján

2020. október 9., péntek
 
Jelentős változások a Tornyai Múzeum háza táján

Jelentős változások történnek a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ háza táján. Többen is távoznak az intézményből. Közös megegyzéssel távozik az igazgató is.

 

 

 

 

 

 


 

Mint arról két évvel ezelőtt a Vásárhelyi Hírekben is írtunk, mielőtt Dr. Miklós Péter történész-muzeológus 2015. január 1-jétől az Emlékpont igazgatója lett, 2011 áprilisától 2014 decemberéig töltötte be Szegden a SZINT Kft. ügyvezetői posztját. A 2014-es vezetőcserét követően nagyfokú racionalizálásba kezdett a város vezetése, ezért korábban önállóan működő cégeket vontak össze, így a SZINT tevékenysége az IKV Zrt.-hez került.

 

A szegedi közgyűlés által kinevezett valamikori cégvezető szabálytalanul fizetett ki különböző javadalmazásokat az ügyvezetése alatt, ezzel jelentős vagyoni hátrányt okozott a SZINT Kft.-nek. Ezért nyújtott be kártérítési igényt az IKV.

A vádiratban olvasható, hogy szabálytalanul fizettek ki különböző javadalmazásokat abban az időszakban, amikor Miklós Péter állt a SZINT élén. A kár összege több mint hatmillió forint, ami három szabálytalanul kifizetett tétel összértéke volt. A SZINT Kft. javadalmazási szabályzata alapján a versenytilalmi javadalmazás jogszerűtlen volt, mert azt csak a cég felügyelőbizottságának, illetve a városi közgyűlés hozzájárulásával lehetett volna megadni. A Munka Törvénykönyve pedig közös megegyezés esetén nem engedi meg a végkielégítés fizetését sem. Három olyan munkaszerződés-bontás, illetve az azt követő visszafoglalkoztatás volt, amelyek a bíróság szerint a hatályos jogszabályba ütköztek.

 

Közel két éve volt az első fokú ítélethirdetés, akkor a Szegedi Járásbíróság első fokon Miklós Pétert jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt fél év börtönbüntetésre ítélte, amit egy év próbaidőre felfüggesztettek.

A napokban megszületett a másodfokú ítélet, amely szerint Miklós Péter egy év hat hónap börtönt kapott két évre felfüggesztve, közel hétmillió forintot kell fizetnie az IKV-nak, és nem mentesülhet a büntetett előélettől.

 

 

A teológus végzettséggel is rendelkező tudományos szakember korábban a Csongrád megyei közgyűlés tagja volt, KDNP-s politikus.

Miklós Péter 2015-től a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője volt, 2018-tól (Nagy Imre igazgató váratlan távozását követően) a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ vezetője lett. A napokban kezdeményezte munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetését, amit Márki-Zay Péter polgármester elfogadott.

 

A BFMK vezetője, Varga Anikó veszi át az intézmény irányítását. A munkáltató önkormányzat hamarosan vezetői pályázatot ír ki. Tervben van a művelődési központ, múzeum, könyvtár összevonása egy közös intézménybe.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Sikeresen rajtolt el a Vásárhelyi Kosársuli

Sikeresen rajtolt el a Vásárhelyi Kosársuli

Az NB I/B Zöld csoportjának első meccsét játszotta Tóth Tamás együttese, a Hódtói közönsége pedig győzelemnek örülhetett hét hónap szünet után.
Frissdiplomások esélyei

Frissdiplomások esélyei

A megkérdezettek nagy része egy ígéretes munkáért hajlandó lenne elköltözni: többségük inkább külföldre menne, kicsit kevesebben az országon belül költöznének.
A magányosság csábítása

A magányosság csábítása

A facebook-on megkérdezett 10 vásárhelyi nőből 3 nem fél a magányosságtól. Az egyedülállók száma világszerte emelkedik, 2020-ra pedig világszerte 20 százalékkal nő majd az egyedül élők száma.

Borotvaélen táncol az Alföldvíz

Borotvaélen táncol az Alföldvíz

A cég forrásbevonás hiányában nem zárja ki a gazdasági ellehetetlenülését. A gondokat tetézi, hogy az alaptőke leszállításáról nem tudtak dönteni a Zrt. közgyűlésén.
 

És ezt már olvasta?

Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban
Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban A történettudományi ülésen a forradalom szereplőinek, emlékezőinek, örököseinek és a kommunista hatalom viszonyát, az államszocializmus évtizedeitt mutatták be.
 
A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC
A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC A kapu előtti utolsó pillanatokban még nem sikerült a legjobb döntéseket és megoldásokat meghozni, így az Újpest nyert. Interjú Kandó Róberttel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása ad keresztmetszetet a visegrádi országok művésztelepeinek életéből.
 
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért Két év után megszületett az ítélet. Cikkünkben teljes egészében kirajzolódik a tragédia háttere. A részletekről nyilatkozott a Rendőrség.
 
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, amelyhez hatalmas mennyiségű fotóanyag kapcsolódik.
 
Győzött a HLKC Kecskeméten
Győzött a HLKC Kecskeméten

Újabb fontos győzelmet szerzett a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A vége magabiztos, nyolcgólos vásárhelyi siker lett.