Kultúra, oktatásJelentős változások a Tornyai Múzeum háza táján

2020. október 9., péntek
 
Jelentős változások a Tornyai Múzeum háza táján

Jelentős változások történnek a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ háza táján. Többen is távoznak az intézményből. Közös megegyzéssel távozik az igazgató is.

 

 

 

 

 

 


 

Mint arról két évvel ezelőtt a Vásárhelyi Hírekben is írtunk, mielőtt Dr. Miklós Péter történész-muzeológus 2015. január 1-jétől az Emlékpont igazgatója lett, 2011 áprilisától 2014 decemberéig töltötte be Szegden a SZINT Kft. ügyvezetői posztját. A 2014-es vezetőcserét követően nagyfokú racionalizálásba kezdett a város vezetése, ezért korábban önállóan működő cégeket vontak össze, így a SZINT tevékenysége az IKV Zrt.-hez került.

 

A szegedi közgyűlés által kinevezett valamikori cégvezető szabálytalanul fizetett ki különböző javadalmazásokat az ügyvezetése alatt, ezzel jelentős vagyoni hátrányt okozott a SZINT Kft.-nek. Ezért nyújtott be kártérítési igényt az IKV.

A vádiratban olvasható, hogy szabálytalanul fizettek ki különböző javadalmazásokat abban az időszakban, amikor Miklós Péter állt a SZINT élén. A kár összege több mint hatmillió forint, ami három szabálytalanul kifizetett tétel összértéke volt. A SZINT Kft. javadalmazási szabályzata alapján a versenytilalmi javadalmazás jogszerűtlen volt, mert azt csak a cég felügyelőbizottságának, illetve a városi közgyűlés hozzájárulásával lehetett volna megadni. A Munka Törvénykönyve pedig közös megegyezés esetén nem engedi meg a végkielégítés fizetését sem. Három olyan munkaszerződés-bontás, illetve az azt követő visszafoglalkoztatás volt, amelyek a bíróság szerint a hatályos jogszabályba ütköztek.

 

Közel két éve volt az első fokú ítélethirdetés, akkor a Szegedi Járásbíróság első fokon Miklós Pétert jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt fél év börtönbüntetésre ítélte, amit egy év próbaidőre felfüggesztettek.

A napokban megszületett a másodfokú ítélet, amely szerint Miklós Péter egy év hat hónap börtönt kapott két évre felfüggesztve, közel hétmillió forintot kell fizetnie az IKV-nak, és nem mentesülhet a büntetett előélettől.

 

 

A teológus végzettséggel is rendelkező tudományos szakember korábban a Csongrád megyei közgyűlés tagja volt, KDNP-s politikus.

Miklós Péter 2015-től a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője volt, 2018-tól (Nagy Imre igazgató váratlan távozását követően) a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ vezetője lett. A napokban kezdeményezte munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetését, amit Márki-Zay Péter polgármester elfogadott.

 

A BFMK vezetője, Varga Anikó veszi át az intézmény irányítását. A munkáltató önkormányzat hamarosan vezetői pályázatot ír ki. Tervben van a művelődési központ, múzeum, könyvtár összevonása egy közös intézménybe.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Sikeresen rajtolt el a Vásárhelyi Kosársuli

Sikeresen rajtolt el a Vásárhelyi Kosársuli

Az NB I/B Zöld csoportjának első meccsét játszotta Tóth Tamás együttese, a Hódtói közönsége pedig győzelemnek örülhetett hét hónap szünet után.
Frissdiplomások esélyei

Frissdiplomások esélyei

A megkérdezettek nagy része egy ígéretes munkáért hajlandó lenne elköltözni: többségük inkább külföldre menne, kicsit kevesebben az országon belül költöznének.
A magányosság csábítása

A magányosság csábítása

A facebook-on megkérdezett 10 vásárhelyi nőből 3 nem fél a magányosságtól. Az egyedülállók száma emelkedik, 2021-re pedig világszerte 20 százalékkal nő majd az egyedül élők száma.

Borotvaélen táncol az Alföldvíz

Borotvaélen táncol az Alföldvíz

A cég forrásbevonás hiányában nem zárja ki a gazdasági ellehetetlenülését. A gondokat tetézi, hogy az alaptőke leszállításáról nem tudtak dönteni a Zrt. közgyűlésén.
 

És ezt már olvasta?

Családi események 2021. 30. hét
Családi események 2021. 30. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben
Bízzunk az állatok megérzéseiben Gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

 
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon? Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
 
Hűségért kedvezményes illúzió
Hűségért kedvezményes illúzió Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
 
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot! Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét.
 
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.