Kultúra, oktatásJelentős változások a Tornyai Múzeum háza táján

2020. október 9., péntek
 
Jelentős változások a Tornyai Múzeum háza táján

Jelentős változások történnek a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ háza táján. Többen is távoznak az intézményből. Közös megegyzéssel távozik az igazgató is.

 

 

 

 

 

 


 

Mint arról két évvel ezelőtt a Vásárhelyi Hírekben is írtunk, mielőtt Dr. Miklós Péter történész-muzeológus 2015. január 1-jétől az Emlékpont igazgatója lett, 2011 áprilisától 2014 decemberéig töltötte be Szegden a SZINT Kft. ügyvezetői posztját. A 2014-es vezetőcserét követően nagyfokú racionalizálásba kezdett a város vezetése, ezért korábban önállóan működő cégeket vontak össze, így a SZINT tevékenysége az IKV Zrt.-hez került.

 

A szegedi közgyűlés által kinevezett valamikori cégvezető szabálytalanul fizetett ki különböző javadalmazásokat az ügyvezetése alatt, ezzel jelentős vagyoni hátrányt okozott a SZINT Kft.-nek. Ezért nyújtott be kártérítési igényt az IKV.

A vádiratban olvasható, hogy szabálytalanul fizettek ki különböző javadalmazásokat abban az időszakban, amikor Miklós Péter állt a SZINT élén. A kár összege több mint hatmillió forint, ami három szabálytalanul kifizetett tétel összértéke volt. A SZINT Kft. javadalmazási szabályzata alapján a versenytilalmi javadalmazás jogszerűtlen volt, mert azt csak a cég felügyelőbizottságának, illetve a városi közgyűlés hozzájárulásával lehetett volna megadni. A Munka Törvénykönyve pedig közös megegyezés esetén nem engedi meg a végkielégítés fizetését sem. Három olyan munkaszerződés-bontás, illetve az azt követő visszafoglalkoztatás volt, amelyek a bíróság szerint a hatályos jogszabályba ütköztek.

 

Közel két éve volt az első fokú ítélethirdetés, akkor a Szegedi Járásbíróság első fokon Miklós Pétert jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt fél év börtönbüntetésre ítélte, amit egy év próbaidőre felfüggesztettek.

A napokban megszületett a másodfokú ítélet, amely szerint Miklós Péter egy év hat hónap börtönt kapott két évre felfüggesztve, közel hétmillió forintot kell fizetnie az IKV-nak, és nem mentesülhet a büntetett előélettől.

 

 

A teológus végzettséggel is rendelkező tudományos szakember korábban a Csongrád megyei közgyűlés tagja volt, KDNP-s politikus.

Miklós Péter 2015-től a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője volt, 2018-tól (Nagy Imre igazgató váratlan távozását követően) a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ vezetője lett. A napokban kezdeményezte munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetését, amit Márki-Zay Péter polgármester elfogadott.

 

A BFMK vezetője, Varga Anikó veszi át az intézmény irányítását. A munkáltató önkormányzat hamarosan vezetői pályázatot ír ki. Tervben van a művelődési központ, múzeum, könyvtár összevonása egy közös intézménybe.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Sikeresen rajtolt el a Vásárhelyi Kosársuli

Sikeresen rajtolt el a Vásárhelyi Kosársuli

Az NB I/B Zöld csoportjának első meccsét játszotta Tóth Tamás együttese, a Hódtói közönsége pedig győzelemnek örülhetett hét hónap szünet után.
Frissdiplomások esélyei

Frissdiplomások esélyei

A megkérdezettek nagy része egy ígéretes munkáért hajlandó lenne elköltözni: többségük inkább külföldre menne, kicsit kevesebben az országon belül költöznének.
A magányosság csábítása

A magányosság csábítása

A facebook-on megkérdezett 10 vásárhelyi nőből 3 nem fél a magányosságtól. Az egyedülállók száma világszerte emelkedik, 2020-ra pedig világszerte 20 százalékkal nő majd az egyedül élők száma.

Borotvaélen táncol az Alföldvíz

Borotvaélen táncol az Alföldvíz

A cég forrásbevonás hiányában nem zárja ki a gazdasági ellehetetlenülését. A gondokat tetézi, hogy az alaptőke leszállításáról nem tudtak dönteni a Zrt. közgyűlésén.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 1. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 1. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
133 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza
133 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza A magyar történelem legtöbb áldozatott követelő vereségének részleteit mind a háború alatt, mind az azt követő kommunista diktatúra alatt el elhallgatták.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 52. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 52. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Az országos oltási terv részletei
Az országos oltási terv részletei Az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye a következő időszak oltási menetrendjéről.
 
Vége és kezdete az évnek
Vége és kezdete az évnek Tiltás is kötődik január elsejéhez, a legismertebb, hogy ezen a napon semmit nem adnak ki a házból, mert akkor egész éven át minden kimegy onnan.
 
Tanodásnak lenni - továbbra is - jó
Tanodásnak lenni - továbbra is - jó Tavaly óta a kormány döntésével a tanodák eltávolodtak a köznevelési rendszertől. A vásárhelyi Gastro-Ker Tanoda működése is nyertes pályázatokon múlik.
 
A 2021-es év színei
A 2021-es év színei A választott színek illenek ahhoz a kettős érzéshez, amellyel az új évet várjuk: reménykedünk a világ újranyitásában, abban, hogy visszatérhetünk a normalitáshoz.