Kultúra, oktatásJelentős változások a Tornyai Múzeum háza táján

2020. október 9., péntek
 
Jelentős változások a Tornyai Múzeum háza táján

Jelentős változások történnek a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ háza táján. Többen is távoznak az intézményből. Közös megegyzéssel távozik az igazgató is.

 

 

 

 

 

 


 

Mint arról két évvel ezelőtt a Vásárhelyi Hírekben is írtunk, mielőtt Dr. Miklós Péter történész-muzeológus 2015. január 1-jétől az Emlékpont igazgatója lett, 2011 áprilisától 2014 decemberéig töltötte be Szegden a SZINT Kft. ügyvezetői posztját. A 2014-es vezetőcserét követően nagyfokú racionalizálásba kezdett a város vezetése, ezért korábban önállóan működő cégeket vontak össze, így a SZINT tevékenysége az IKV Zrt.-hez került.

 

A szegedi közgyűlés által kinevezett valamikori cégvezető szabálytalanul fizetett ki különböző javadalmazásokat az ügyvezetése alatt, ezzel jelentős vagyoni hátrányt okozott a SZINT Kft.-nek. Ezért nyújtott be kártérítési igényt az IKV.

A vádiratban olvasható, hogy szabálytalanul fizettek ki különböző javadalmazásokat abban az időszakban, amikor Miklós Péter állt a SZINT élén. A kár összege több mint hatmillió forint, ami három szabálytalanul kifizetett tétel összértéke volt. A SZINT Kft. javadalmazási szabályzata alapján a versenytilalmi javadalmazás jogszerűtlen volt, mert azt csak a cég felügyelőbizottságának, illetve a városi közgyűlés hozzájárulásával lehetett volna megadni. A Munka Törvénykönyve pedig közös megegyezés esetén nem engedi meg a végkielégítés fizetését sem. Három olyan munkaszerződés-bontás, illetve az azt követő visszafoglalkoztatás volt, amelyek a bíróság szerint a hatályos jogszabályba ütköztek.

 

Közel két éve volt az első fokú ítélethirdetés, akkor a Szegedi Járásbíróság első fokon Miklós Pétert jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt fél év börtönbüntetésre ítélte, amit egy év próbaidőre felfüggesztettek.

A napokban megszületett a másodfokú ítélet, amely szerint Miklós Péter egy év hat hónap börtönt kapott két évre felfüggesztve, közel hétmillió forintot kell fizetnie az IKV-nak, és nem mentesülhet a büntetett előélettől.

 

 

A teológus végzettséggel is rendelkező tudományos szakember korábban a Csongrád megyei közgyűlés tagja volt, KDNP-s politikus.

Miklós Péter 2015-től a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője volt, 2018-tól (Nagy Imre igazgató váratlan távozását követően) a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ vezetője lett. A napokban kezdeményezte munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetését, amit Márki-Zay Péter polgármester elfogadott.

 

A BFMK vezetője, Varga Anikó veszi át az intézmény irányítását. A munkáltató önkormányzat hamarosan vezetői pályázatot ír ki. Tervben van a művelődési központ, múzeum, könyvtár összevonása egy közös intézménybe.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Sikeresen rajtolt el a Vásárhelyi Kosársuli

Sikeresen rajtolt el a Vásárhelyi Kosársuli

Az NB I/B Zöld csoportjának első meccsét játszotta Tóth Tamás együttese, a Hódtói közönsége pedig győzelemnek örülhetett hét hónap szünet után.
Frissdiplomások esélyei

Frissdiplomások esélyei

A megkérdezettek nagy része egy ígéretes munkáért hajlandó lenne elköltözni: többségük inkább külföldre menne, kicsit kevesebben az országon belül költöznének.
A magányosság csábítása

A magányosság csábítása

A facebook-on megkérdezett 10 vásárhelyi nőből 3 nem fél a magányosságtól. Az egyedülállók száma emelkedik, 2021-re pedig világszerte 20 százalékkal nő majd az egyedül élők száma.

Borotvaélen táncol az Alföldvíz

Borotvaélen táncol az Alföldvíz

A cég forrásbevonás hiányában nem zárja ki a gazdasági ellehetetlenülését. A gondokat tetézi, hogy az alaptőke leszállításáról nem tudtak dönteni a Zrt. közgyűlésén.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 15. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 15. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház
Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház A hódmezővásárhelyi kórház is bekapcsolódik a honvédség egészségügyi ellátásába. A 2018 óta érlelődő döntés most lendületet vett.
 
Kétszeresen nehéz meccs volt
Kétszeresen nehéz meccs volt Lejátszotta a Kosársuli a vásárhelyi kosárlabda történetének egyik legnehezebb meccsét. Elhunyt az egyesület alapítója és elnöke: dr. Elek András.
 
Öt gólos siker a Körösladány ellen
Öt gólos siker a Körösladány ellen Hétközi bajnokit játszott a Hódmezővásárhelyi FC, a csapat zsinórban harmadik győzelmét szerezte meg.
 
470 vásárhelyi mártír
470 vásárhelyi mártír Április 16-a a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja. Azokra emlékezünk ezen a napon, akiket a nácizmus zászlaja alatt 77 évvel ezelőtt megfosztottak jogaiktól.
 
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC Habár a HFC-nek kevesebb lehetősége volt, de a csapat szíve a helyén volt és sikerült itthon tartani a három pontot.
 
A hallás öröme
A hallás öröme Rendszeresen visszakérdez? Az átlagosnál hangosabban beszél, sokszor kiabál? Akkor lehet, hogy Ön is halláscsökkenéssel, ismertebb nevén nagyothallással küzd.