GazdaságJátszótér is szépült, fát is ültettek

2014. szeptember 15., hétfő
 
Játszótér is szépült, fát is ültettek

Az elmúlt években négyszer kapott támogatást két hódmezővásárhelyi civil szervezet a Norvég Alap pénzeinek elosztásáért felelős Ökotárs Alapítványtól.

 

 

Fotó: MTI

 

 

Az országos sajtó szinte állandó témája ezekben a napokban hogy a kormány rendőrségi ügyet kreált néhány civil szervezet működéséből, melyek egyetlen „bűne”, hogy az általuk osztott támogatásokat nem a kormány ellenőrzi, és ezekből kormánykritikus szervezetek is részesülnek.

A szervezetek közül az Ökotárs Alapítvány a környezetvédelemmel, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos projekteket kezeli az NCTA pályázati programok közül. Az elmúlt 7 évben Hódmezővásárhelyen két civil szervezet is sikerrel pályázott az Ökotárs Alapítványnál. 2007 és 2012 között összesen másfél millió forinthoz jutott két egyesület.

 

2007-ben a Szikáncs Jövőjéért Egyesület pályázott és nyert 150 ezer forintot. Az egyesület tagjai a helyi játszóteret parkosították, ahol elültettek 50 db. fát, és 150 db. cserjét helyi gazdálkodók és a Szikáncsi Részönkormányzat tagjai részvételével.

 

2008-ban a Tiszta Szívvel Egyesületért Közhasznú Alapítvány kért és kapott 540 ezer forintot, hogy Környezetbarát játszóteret alakítsanak ki művészek alkotta játszóeszközökkel. Mint ismeretes Hódmezővásárhely Tarján városrészében a Damjanich utcai játszóteret környezetbarát módon, a helyi kerámiaművészetre alapozva kezdte el felújítani a Tiszta Szívvel Alapítvány. 2006-ban megkezdett munkájuk folytatásaként őshonos sövényt kívántak telepíteni a játszótér köré, melyhez az Ökotárstól a növények megvásárlására kértek és kaptak támogatást.

 

2009-ben ismét a Szikáncs Jövőjéért Egyesület kért 150 ezer forintot egy park kialakítására. A program szervezői egyben figyelemfelkeltő akciónak is szánták. Ily módon szerették volna bemutatni, hogy a helyi lakosság teheti a legtöbbet saját környezete szépítéséért. A szikáncsi egyesület ötletét az Ökotárs az ültetendő őshonos fák árával támogatta.

 

2012-ben megint a Tiszta Szívvel Egyesületért Közhasznú Alapítvány fordult a Norvég Alapot kezelőkhöz, azzal, hogy támogassák a Hódtói lakótelep parkjának komfortosabbá tételét. 300 ezer forintot kaptak egy gördeszka- és görkorcsolyapálya kialakítására, valamint 120 db. cserjét és 34 db. őshonos fát ültettek a környékére. A nyilvánosan hozzáférhető jelentés szerint, a munka megmozgatta a helyi lakosokat, 100 önkéntes dolgozott együtt: az alapítvány önkéntesei, helyi diákok, lakótelepi lakók, olvasókörök tagjai, valamint egy helyi vállalkozó.

 

Mint arról nemrég írtunk, a Norvég Alaptól 2010-ben az eddig felsoroltaknál jóval nagyobb összeget kapott Vásárhely, igaz a „Regionális Környezeti Nevelő Központ kialakítása a Mártélyi Tájvédelmi Körzet területén” című pályázat a Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében meghirdetett pályázati pénzből valósult meg. (Erről Itt olvashat! Kattintson!) 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ki bírja még?

Ki bírja még?

2014 őszére Hódmezővásárhelyen a számtalan kiadó-eladó üzlethelyiség mellett tucatjával zártak be vendéglátóhelyek. Vajon miért? Nézegessen bezárt vendéglátóhelyeket!
Megtalálni a helyes utat

Megtalálni a helyes utat

Laskai M. Nellit szerzőként rögtön két könyvvel mutatkozik be. Regényében egy fiatal szingli nő, két férfi közt őrlődik. Másik könyvének a címe önmagáért beszél: Boldognak lenni.

2020 - új év, új élet, fogadalmak nélkül

2020 - új év, új élet, fogadalmak nélkül

Az új év legeleje klasszikus időpontja lehet annak, hogy az ember lélekben, tudatosságban rendet tegyen a szokásai, apró napi döntései olykor kacatos világában.
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő

Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő

Ez az első két magyar város amelyet nem konkrét esemény kapcsán, hanem a két város vezetőinek, gazdasági szereplőinek megismerése miatt keresett fel.  
 

És ezt már olvasta?

Ilyenek a legboldogabb emberek
Ilyenek a legboldogabb emberek Kiderült, hogy a mentális jóléttel és boldogsággal kapcsolatos sok-sok kutatásban 10 tulajdonság mindig visszaköszön. Íme a lista!
 
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére? A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
 
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez A magyar kultúra napján Múzeumőr címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény első vezetőjének emléket állító kiállítás. Képekkel.
 
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
 
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét kitüntetéssel ismerte el.
 
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.