GazdaságJátszótér is szépült, fát is ültettek

2014. szeptember 15., hétfő
 
Játszótér is szépült, fát is ültettek

Az elmúlt években négyszer kapott támogatást két hódmezővásárhelyi civil szervezet a Norvég Alap pénzeinek elosztásáért felelős Ökotárs Alapítványtól.

 

 

Fotó: MTI

 

 

Az országos sajtó szinte állandó témája ezekben a napokban hogy a kormány rendőrségi ügyet kreált néhány civil szervezet működéséből, melyek egyetlen „bűne”, hogy az általuk osztott támogatásokat nem a kormány ellenőrzi, és ezekből kormánykritikus szervezetek is részesülnek.

A szervezetek közül az Ökotárs Alapítvány a környezetvédelemmel, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos projekteket kezeli az NCTA pályázati programok közül. Az elmúlt 7 évben Hódmezővásárhelyen két civil szervezet is sikerrel pályázott az Ökotárs Alapítványnál. 2007 és 2012 között összesen másfél millió forinthoz jutott két egyesület.

 

2007-ben a Szikáncs Jövőjéért Egyesület pályázott és nyert 150 ezer forintot. Az egyesület tagjai a helyi játszóteret parkosították, ahol elültettek 50 db. fát, és 150 db. cserjét helyi gazdálkodók és a Szikáncsi Részönkormányzat tagjai részvételével.

 

2008-ban a Tiszta Szívvel Egyesületért Közhasznú Alapítvány kért és kapott 540 ezer forintot, hogy Környezetbarát játszóteret alakítsanak ki művészek alkotta játszóeszközökkel. Mint ismeretes Hódmezővásárhely Tarján városrészében a Damjanich utcai játszóteret környezetbarát módon, a helyi kerámiaművészetre alapozva kezdte el felújítani a Tiszta Szívvel Alapítvány. 2006-ban megkezdett munkájuk folytatásaként őshonos sövényt kívántak telepíteni a játszótér köré, melyhez az Ökotárstól a növények megvásárlására kértek és kaptak támogatást.

 

2009-ben ismét a Szikáncs Jövőjéért Egyesület kért 150 ezer forintot egy park kialakítására. A program szervezői egyben figyelemfelkeltő akciónak is szánták. Ily módon szerették volna bemutatni, hogy a helyi lakosság teheti a legtöbbet saját környezete szépítéséért. A szikáncsi egyesület ötletét az Ökotárs az ültetendő őshonos fák árával támogatta.

 

2012-ben megint a Tiszta Szívvel Egyesületért Közhasznú Alapítvány fordult a Norvég Alapot kezelőkhöz, azzal, hogy támogassák a Hódtói lakótelep parkjának komfortosabbá tételét. 300 ezer forintot kaptak egy gördeszka- és görkorcsolyapálya kialakítására, valamint 120 db. cserjét és 34 db. őshonos fát ültettek a környékére. A nyilvánosan hozzáférhető jelentés szerint, a munka megmozgatta a helyi lakosokat, 100 önkéntes dolgozott együtt: az alapítvány önkéntesei, helyi diákok, lakótelepi lakók, olvasókörök tagjai, valamint egy helyi vállalkozó.

 

Mint arról nemrég írtunk, a Norvég Alaptól 2010-ben az eddig felsoroltaknál jóval nagyobb összeget kapott Vásárhely, igaz a „Regionális Környezeti Nevelő Központ kialakítása a Mártélyi Tájvédelmi Körzet területén” című pályázat a Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében meghirdetett pályázati pénzből valósult meg. (Erről Itt olvashat! Kattintson!) 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ki bírja még?

Ki bírja még?

2014 őszére Hódmezővásárhelyen a számtalan kiadó-eladó üzlethelyiség mellett tucatjával zártak be vendéglátóhelyek. Vajon miért? Nézegessen bezárt vendéglátóhelyeket!
Megtalálni a helyes utat

Megtalálni a helyes utat

Laskai M. Nellit szerzőként rögtön két könyvvel mutatkozik be. Regényében egy fiatal szingli nő, két férfi közt őrlődik. Másik könyvének a címe önmagáért beszél: Boldognak lenni.

Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a növény- és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok végzik az ellenőrzést.
Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül

Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül

Stílszerűen egy képzeletbeli, sokfejezetes könyv utolsó lapjaihoz érkeztünk. Nem lesz új könyvtára Vásárhelynek. Összefoglaltuk az elmúlt évek történéseit.
 

És ezt már olvasta?

Nyár Mártélyon fotókba örökítve
Nyár Mártélyon fotókba örökítve Varga András fotós Mártélyt járva jó szokása szerint a szíve, az érzelmei parancsolnak az ujjának, amikor 1-1 pillanatot örökít meg a gépével.
 
Jön az Eötvös Cirkusz Vásárhelyre
Jön az Eötvös Cirkusz Vásárhelyre 100 éves a világhírű Eötvös Cirkusz! Magyarország legrégebbi utazó cirkusza Centenáriumi Gálaműsorral érkezik Hódmezővásárhelyre.
 
Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence
Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet 134 éves hagyományra tekint vissza, hiszen a város központjában 1886 óta üzemel fürdő. Kezdetben kb. 3250 köbméter vizet kellett betölteni.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 27. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 27. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb 4 tram-train szerelvény készül
Újabb 4 tram-train szerelvény készül A 2017-ben a MÁV-START Zrt.-re kiírt közbeszerzési pályázatban 10 milliárd forintot irányoztak elő a 8+4 darab szerelvény beszerzésére. Vagyis négy további szerelvény ára is lehívható.
 
Ne várjuk a repülőt
Ne várjuk a repülőt Az Európai Unió, hasonlóan a beszüntetett kullancsirtáshoz, a környezetre károsnak ítéli a légi irtást. A szúnyogirtó készítmények engedélye lejárt.
 
Tudnivalók az idei nyári diákmunkáról
Tudnivalók az idei nyári diákmunkáról Július 1-től augusztus 31-ig legalább 800 nappali tagozatos Csongrád-Csanád megyei tanuló vállalhat munkát a Nyári diákmunka 2020 program keretében.