Kultúra, oktatásIdén több az első évfolyamos hallgató

2021. szeptember 2., csütörtök
 
Idén több az első évfolyamos hallgató

A 2020-as általános felvételi eljárásban felvett több, mint 6000 új hallgató mellett 428 jelentkező került be a pótfelvételi eljárás során az SZTE valamely képzésére.

 

 

 

 

 

 

 

 

A folyamatban lévő magyar és külföldi felvételi eljárások lezárását követően, várhatóan több mint 8000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait 2021 szeptemberétől az SZTE-n.

 

Az SZTE Mezőgazdasági Karán 158 hallgató kezdheti a tanulmányait. Az előző évhez képest 16%-os növekedést jelent. 35 külföldi hallgató is felvételt nyert, így összesen 193 hallgató kezd a vásárhelyi karon

 

A 2020-as adatokhoz képest több mint 40 fővel emelkedett a pótfelvételi eljárásban jelentkezők száma. A több mint 600 jelentkező közül összesen 428 hallgatót vett fel az intézmény: 253-an alap, 94-en osztatlan, 32-en mester, 49-en felsőoktatási szakképzésen kezdhetik meg tanulmányaikat. A legtöbb hallgató nappali és levelező munkarendű képzéseken kezdi meg a 2021/2022-es tanévet.

 

Eközben finanszírozási szerződés, valamint több ezer oktató és dolgozó munkaszerződése nélkül vág neki az új tanévnek az augusztus elsejével alapítványi működére átállt Szegedi Tudományegyetem.

Teljes anyagi bizonytalanságban, az állammal kötött finanszírozási szerződés nélkül kezdi el az új tanévet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), amely korábbi fenntartójával, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) tárgyal a jövőbeli finanszírozás kérdéseiről. Hiába vált elvben magánegyetemmé az SZTE azzal, hogy augusztus 1-je óta alapítványi formában működik, már a fenntartóváltásról szóló vitában egyértelművé vált, hogy a működtetéshez szükséges összeg 90 százaléka továbbra is az államtól érkezik. A helyzet e tekintetben nem változik, mert az SZTE a nagyszámú külföldi hallgatója, kutatási és szolgáltatási tevékenységei után eddig is viszonylag jelentős saját bevétellel rendelkezett.

 

A helyzetet súlyosítja, hogy az egyetem dolgozóinak nincs munkaszerződése. Így elvileg az is kérdéses lehet, hogy végezhetnek-e munkát. Bár a dolgozók többsége írásbeli, műfaját tekintve „Tájékoztatót” kapott a rektori hivataltól még a nyáron a foglalkoztatás részleteiről, de ezt munkaszerződésnek aligha lehet tekinteni. Mivel az alapítványi egyetemen megszűnik a közalkalmazotti státusz, ezért különös jelentősége van és lesz a munkaszerződéseknek, amelyek többségében határozatlan idejű munkaszerződéssé alakulnak át.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Önkéntes katonai szolgálat a felsőoktatásba készülő fiataloknak

Önkéntes katonai szolgálat a felsőoktatásba készülő fiataloknak

Akár 64 felvételi pluszpontot is kaphatnak azok, akik vállalják az Önkéntes Katonai Szolgálatot, a Magyar Honvédség közelmúltban létrehozott új szolgálati formáját.
Aranydiplomákat adtak át az SZTE Mezőgazdasági Karán

Aranydiplomákat adtak át az SZTE Mezőgazdasági Karán

A 71 korábbi diplomás közül 27-en vettek részt az eseményen. Van közöttük országgyűlési képviselő vagy polgármester, de nagy részük a mezőgazdaság területén tevékenykedett.
Cél, az álmok megvalósítása

Cél, az álmok megvalósítása

Hosszú nyár van a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli vezetősége mögött. Sok munka vár rájuk a következő napokban, hetekben, hónapokban is. Interjú.
Merre tartanak a vásárhelyi ingatlanárak?

Merre tartanak a vásárhelyi ingatlanárak?

A koronavírus-járvány a hazai ingatlanpiacot negatívan érintette, azonban a vártnál kevésbé rengette meg. Mi a helyzet Vásárhelyen?
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 37. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.