Kultúra, oktatásIdén több az első évfolyamos hallgató

2021. szeptember 2., csütörtök
 
Idén több az első évfolyamos hallgató

A 2020-as általános felvételi eljárásban felvett több, mint 6000 új hallgató mellett 428 jelentkező került be a pótfelvételi eljárás során az SZTE valamely képzésére.

 

 

 

 

 

 

 

 

A folyamatban lévő magyar és külföldi felvételi eljárások lezárását követően, várhatóan több mint 8000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait 2021 szeptemberétől az SZTE-n.

 

Az SZTE Mezőgazdasági Karán 158 hallgató kezdheti a tanulmányait. Az előző évhez képest 16%-os növekedést jelent. 35 külföldi hallgató is felvételt nyert, így összesen 193 hallgató kezd a vásárhelyi karon

 

A 2020-as adatokhoz képest több mint 40 fővel emelkedett a pótfelvételi eljárásban jelentkezők száma. A több mint 600 jelentkező közül összesen 428 hallgatót vett fel az intézmény: 253-an alap, 94-en osztatlan, 32-en mester, 49-en felsőoktatási szakképzésen kezdhetik meg tanulmányaikat. A legtöbb hallgató nappali és levelező munkarendű képzéseken kezdi meg a 2021/2022-es tanévet.

 

Eközben finanszírozási szerződés, valamint több ezer oktató és dolgozó munkaszerződése nélkül vág neki az új tanévnek az augusztus elsejével alapítványi működére átállt Szegedi Tudományegyetem.

Teljes anyagi bizonytalanságban, az állammal kötött finanszírozási szerződés nélkül kezdi el az új tanévet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), amely korábbi fenntartójával, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) tárgyal a jövőbeli finanszírozás kérdéseiről. Hiába vált elvben magánegyetemmé az SZTE azzal, hogy augusztus 1-je óta alapítványi formában működik, már a fenntartóváltásról szóló vitában egyértelművé vált, hogy a működtetéshez szükséges összeg 90 százaléka továbbra is az államtól érkezik. A helyzet e tekintetben nem változik, mert az SZTE a nagyszámú külföldi hallgatója, kutatási és szolgáltatási tevékenységei után eddig is viszonylag jelentős saját bevétellel rendelkezett.

 

A helyzetet súlyosítja, hogy az egyetem dolgozóinak nincs munkaszerződése. Így elvileg az is kérdéses lehet, hogy végezhetnek-e munkát. Bár a dolgozók többsége írásbeli, műfaját tekintve „Tájékoztatót” kapott a rektori hivataltól még a nyáron a foglalkoztatás részleteiről, de ezt munkaszerződésnek aligha lehet tekinteni. Mivel az alapítványi egyetemen megszűnik a közalkalmazotti státusz, ezért különös jelentősége van és lesz a munkaszerződéseknek, amelyek többségében határozatlan idejű munkaszerződéssé alakulnak át.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Önkéntes katonai szolgálat a felsőoktatásba készülő fiataloknak

Önkéntes katonai szolgálat a felsőoktatásba készülő fiataloknak

Akár 64 felvételi pluszpontot is kaphatnak azok, akik vállalják az Önkéntes Katonai Szolgálatot, a Magyar Honvédség közelmúltban létrehozott új szolgálati formáját.
Aranydiplomákat adtak át az SZTE Mezőgazdasági Karán

Aranydiplomákat adtak át az SZTE Mezőgazdasági Karán

A 71 korábbi diplomás közül 27-en vettek részt az eseményen. Van közöttük országgyűlési képviselő vagy polgármester, de nagy részük a mezőgazdaság területén tevékenykedett.
Cél, az álmok megvalósítása

Cél, az álmok megvalósítása

Hosszú nyár van a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli vezetősége mögött. Sok munka vár rájuk a következő napokban, hetekben, hónapokban is. Interjú.
Merre tartanak a vásárhelyi ingatlanárak?

Merre tartanak a vásárhelyi ingatlanárak?

A koronavírus-járvány a hazai ingatlanpiacot negatívan érintette, azonban a vártnál kevésbé rengette meg. Mi a helyzet Vásárhelyen?
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 48. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában.
 
A miskolciak eredményesebbek voltak
A miskolciak eredményesebbek voltak Több sérültet is nélkülöző Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. egy negyedig tartotta a lépést, végül a Miskolcon a hazaiak simán győzni tudtak.
 
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés Terjednek a facebookos csalások. Sok a főként idős naív, kevésbé informált ember. A Rendőrség látókörébe kerülnek a csalók, bár nem könnyű a lebuktatás.
 
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen A nyirkos aszfalton megcsúszhatott és egy ház kapubejárójába előtt felborulva állt meg.
 
Még 65 millió plusz a tram train projektbe
Még 65 millió plusz a tram train projektbe A mozdonyszín és a tároló vágányok közötti területen 8 jármű tárolására és karbantartására alkalmas közel 3000 m2 alapterületű csarnok épült.