
Bár a halászatot betiltották, ám most a Tiszai halászlé hungarikum lett. Cinikusan úgy gondolják, szlovák nevelt pontyból is meg lehet főzni.
Újabb hungarikumok emelik a magyarságtudatot, ugyanis a lista a napokban több tétellel bővült. A hungarikumok gyűjteményébe került a Kodály-módszer, gazdagítják továbbá a magyar pásztor- és vadászkutyafajták és a tiszai halászlé is.
A hungarikum fogalmának definiálása szerint egy gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség. Erről 2012-ben törvény is született, amelyet az Országgyűlés - éppen most 5 éve - 2012. április 2-án fogadott el egyhangú döntéssel.
A Földművelésügyi Minisztérium által a Vásárhelyi Hírek Szerkesztőségének küldött - a képeken látható - reprezentatív fűzős mappába is szedett listán szereplő hungarikumok rendkívül változatos területekről jöttek össze. Megtalálható köztük a karcagi birkapörkölt, a halasi csipke, a herendi porcelán, a Béres-csepp, az Erős Pista, Puskás Ferenc életműve és az Aggteleki-karszt barlangjai.
Na de találni köztük 1-2 „nem tudom hova tenni” hungarikum csodát is, mint például a ’Kassai-féle lovas íjász módszert’ vagy az ’Ilcsi Szépítő Füveket’.
Hódmezővásárhely is ácsingózik a listába néhány termékkel, mint például a vásárhelyi hímzéssel, a dörölyével, vagy éppen a rece csipkével. Na de egyelőre meg kell elégedni a helyi, illetve a Csongrád Megyei Értéktárba vétellel. A Vásárhelyi Értéktárban találjuk a gasztronómiát, a fotóművészetet, a citerát, a pusztát, a tiszai ladikot, a bibliotékákat. Mindegyik elé a ’hódmezővásárhelyi’ helységnevet is hozzá kell mondani. A Megyeiben ott találjuk hódmezővásárhelyi szőrhímzést, a kerámiát, a sós-túrós lepényt, az olvasóköröket, a téglaépítészetet, a tanyavilágot, a necc készítést.
A hungarikumk sorába napokban elfogadott Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat lehet a helyükön kezelni, azonban a vásárhelyiek által is jócskán becsült Tiszai halászlével több probléma is van. Éppen a hungarikumok kiötlője tiltotta be a halászatot két évvel ezelőtt, évszázadokra visszanyúló családi hagyományokat megtörve, a Hódmezővásárhelyi Járás településein is a halászatból élőket teljesen ellehetetlenítve. A döntés eredményeképpen zúgolódtak a vendéglátósok is, mert következményeként csak tenyészetekből vagy külföldről származó, nagykereskedőktől vásárolt, jórészt fagyasztott áruból készíthetik fogásaikat.
