Kultúra, oktatásHová tűnt egy aranypénz?

2014. január 30., csütörtök
 
Hová tűnt egy aranypénz?

Január 31-én 17 órától nyílik kiállítás a Tornyai János Múzeumban az elhíresült szikáncsi aranyleletből. A Hódmezővásárhely határában megtalált 1439 arany pénzérme európai hírű és deklaráltan a Nemzeti Múzeum történetének egyik legjelentősebb értékű lelete, amelyből holnaptól 50 darab megtekinthető.

 

 


A Vásárhelyi Hírekben 2010 decembere óta a Szikáncson talált hat és fél kilogrammnyi háromféle színarany bizánci solidus érméről, a megtalálásának körülményeit feltáró cikkünk töretlen – tizenötezer feletti olvasottsága – még mindig megmozgatja az emberek képzeletét.

Ennek is jelentős szerepe volt abban, hogy a Tornyai János Múzeum most kiállítást rendez, a Nemzeti Múzeum által őrzött aranyérmék egy részéből.

Először látható Hódmezővásárhelyen a kincsek megtalálásának, régészeti, numizmatikai, illetve történelmi hátterét is bemutató kiállítás.

A fennmaradt dokumentumok alapján kiderült, hogy volt már egy kiállítás, nem sokkal a feltárás befejezése után, 1963 novemberében. Ezen – a Vásárhelyen kevesek által ismert kiállításon – 1000 darabot láthattak az érdeklődők. 

A kiállított, már akkor köztudottan forint milliókban mérhető aranypénzeket pontos előírás szerint kellett kezelni. Erről az akkori Művelődési Minisztérium „Kezelési utasításban” rendelkezett. A Vásárhelyi Hírek birtokában lévő és itt olvasható utasítások sorai között, olyanok is szerepelnek, amelytől a régészek ma már a hajukat tépnék. Mint például, a kiállítás zárása után az érméket dunsztos üvegbe kell zárni.  

 

Kezelési utasítás a Szikáncs tanyai aranyérmékhez

1./ Az érmék nappal csak jól zárható vitrinben, állandó rendőri őrizet mellett állíthatók ki a múzeumban.

2./ A kiállítás bezárása után az érméket a múzeum igazgatójának /vagy az általa írásban felhatalmazott személynek/, valamint az őrzéssel megbízott rendőrnek a jelenlétében megszámolva a dunsztos üvegbe kell helyezni.

3./ Az érméket tartalmazó üveget papírdobozba kell zárni, azt zsineggel megfelelően át kell kötni és le kell zárni. A zsineget esténként le kell pecsételni.

4./ A kiállítás bezárása után az érmék őrzését ellátó rendőr Elvtársak a lepecsételt dobozt naponként a rendőrségre viszik és ott páncélszekrényben őrzik.

5./ Reggelenként az érméket a vitrinbe való kiöntésük előtt ismét meg kell számolni.

6./ Esténként és reggelenként az érmék megszámolásának eredményét a múzeum igazgatója és a jelenlévő rendőrök egy erre a célra szolgáló füzetben aláírásukkal tanúsítják.

Hódmezővásárhely, 1963. november 15.


Az 1963-as kiállítás még ezek „a rendkívüli biztonsági intézkedések” mellett sem volt zavartalan. Történt ugyanis, hogy az egyik kiállítási reggelen a lezárt dunsztos üvegben, csak 999 érme volt. Egy darab eltűnt. A helyi rendőrség nyomozást indított, de csak nem derült ki a tettes kiléte. A hatóságok igen intenzív eljárása sem vezetett eredményre, holott tudni kell, hogy akkoriban az ilyen ügy igen súlyosnak számított. Nem sokkal később aztán fény derült az ügyre, ugyanis az aranypénzt megtalálták az igazgatói szoba egyik szekrénye alatt, ahová valószínű a becsomagoláskor gurulhatott.

 

A január 31-én nyíló kiállítás megrendezéséhez az állam is hozzájárult Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a kiállítás megrendezését, a méltó megjelenést és nem utolsó sorban a biztonságtechnikai megoldások finanszírozását a Nemzeti Kulturális Alapnál nyert pályázat teszi lehetővé.

 

Az egyes becslések szerint törtarany értékben 50-60 millió forint értékű aranylelet eszmei értéke viszont több százmillió forintban számolható. Különlegességüket az adja, hogy az érmék úgynevezett verdefényesek, vagyis még nem voltak piaci forgalomban, tehát úgy tűnik, valamelyik nagy hadjáratot követő bizánci adó részét képezhették. Értéke már akkoriban is nagy volt, hiszen 445-ben egy mezőgazdasági munkás, egy kőműves, egy mészégető, egy kovács 108 nap alatt, egy pék 54 nap alatt keresett meg napszámmal egy solidust.

 

Minderről, az aranykincs megtalálásáról, régészeti, numizmatikai, illetve történelmi hátteréről is mindent megtudhatnak az érdeklődők a január 31-én 17 órakor nyíló kiállításon.

 

Kapcsolódó cikkünk:


Hat és félkilo arany egy tanya mellett (A kincs megtalálásának részleteivel.)

 

Egy, eddig még sehol be nem mutatott  különleges fotó, amikor még „ömlesztve” tárolták a szikáncsi aranypénzeket:

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Az utcán fulladtak meg

Az utcán fulladtak meg

Gyász és óriási károk Hódmezővásárhely egyik legrégebbi testvérvárosában, a Dél-franciaországi Vallauris-Golfe-Juan- ban. Drámai képekkel!
Én ilyennek látom a világot

Én ilyennek látom a világot

Fodor József  kiállítására sok vásárhelyről elszármazott  jött el, illetve Vásárhelyről is nagy számban utaztak a fővárosba. Sok képpel! 
Ötödik Kosársuli győzelem

Ötödik Kosársuli győzelem

A tabellán 2. Tiszaújváros ellen az utolsó percig nyílt volt a mérkőzés, végül a nagyobb akarat döntött az idegek csatájában.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 6. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.