MozaikHol vannak a szúnyogok?

2011. augusztus 3., szerda
 
Hol vannak a szúnyogok?

Az idei nyáron ezidáig elmaradt a vérszívó szúnyogok inváziója, és komoly tömegekre már nem is számíthatunk. Félteni azért nem kell őket, mert bár a felnőttek között magas a halandóság, a peték viszont sok mindent kibírnak. Most pihennek, rendezik soraikat, hogy a megfelelő pillanatban ismét bearanyozhassák estéinket és éjszakáinkat.

 

 

 

A tavalyi, szokatlanul csapadékos évhez képest idén egyelőre valóban kevesebb csípő szúnyoggal találkozhattunk, aminek alapvető oka az átlagos évekhez viszonyítva is száraz, csapadékban szegény tavaszi időszak.Lesben állnakEttől függetlenül nem szabadultunk meg a szúnyogoktól. Jelenleg nyugalmi állapotban, a peteburok mögött rejtőzve várnak a szükséges feltételekre, elsősorban vízre és a lárva állapotban táplálékul szolgáló baktériumok felszaporodására. A „nyugvó harcosok” ilyenkor perceken belül kikelnek, de akkor sem jönnek zavarba, ha a nedvességhiány miatt a pete korábban, akár röviddel a lerakása után kiszáradt. Ilyenkor a lárva fejlődése nem indulhatott meg, de ahogy víz éri, a folyamat beindul, mintha mi sem történt volna.

 

Pete-lárva-báb-imágó

 

A rovarok, köztük a szúnyogok is életük során több átalakuláson is keresztül mennek. A nőstény által lerakott petékből először kikel a lárva, amely mozog, táplálkozik, majd a megfelelő fejlettségi szinten bebábozódik. A báb állapotból fejlődik ki a „végleges” formája, ezt nevezzük imágónak. A szúnyognak ezt az alakját ismeri mindenki, ekkor repül és „csíp”.

A kifejlett szúnyogok halandósága rendkívül nagy. Nyáron például, a száraz melegben sokkal rövidebb ideig életképesek, mint a magasabb páratartalmú időszakokban, és az erős szél is igencsak megtizedeli aktuális állományukat. Természetesen tarolják őket a velük táplálkozó és a rajtuk vagy bennük élősködő élőlények és a vegyszeres irtás is.

A rovarok mennyiségét mégis elsősorban a fejlődésük szempontjából ideálisnak tekinthető élőhely megléte és minősége befolyásolja. A nagyobb, nyílt felületű vizeken az áramlás, a hullámzás és a lárvákat fogyasztó halak jelenléte miatt jellemzően nem alakul ki jelentős állományuk. A sekély, meleg, áradások után visszamaradó vagy az esőzések során kialakuló, viszonylag védett vizekben viszont tömegesen tenyészhetnek. Mivel ezek a csapadék függvényében jönnek létre, a szúnyogok száma is az eső mennyiségén múlik.

 

Nem "esznek" vért

 

A szúnyogok nem élelemforrásként tekintenek az emberre, a vér a szaporodásukhoz szükséges. A hímek egész életükben növényi nedveket szürcsölgetnek, és ezen a menün élnek a nőstények is. Sok fajnak azonban a sikeres szaporodáshoz vérre van szüksége, amely megfelelő tápanyaggal látja el a bennük fejlődő petéket. Enélkül azok életképtelenek lennének. A szúnyogok látása egyébként nem túl jó, az „áldozathoz” a testből kisugárzódó hő, illatok és a kilélegzett szén-dioxid vezeti el őket.

 

Nem valószínű az invázió


Sok rovar esetében megfigyelhető, hogy bizonyos időszakonként tömegesen jelennek meg, máskor pedig alig találkozunk velük. Ám ezeknek a kis vérszívóknak ez nem szokásuk, ők folyamatos ostrom alatt tartanak minket. A csípő szúnyogok csoportját alkotó fajok ugyanis eltérő ritmusban fejlődnek, és még egy fajon belül is a tenyészőhely vízhőmérsékletén múlik, hogy mikor válnak kifejlett rovarrá, azaz mikor kezdenek el „csípni”. A szúnyogrjazás tehát épp olyan kiszámíthatatlan, mint az időjárás, de a lárvák átlagos fejlődési üteme alapján azért készülhetünk: meleg nyári időszakban a nagy esőzéseket követő második héttől lehet megnövekedett szúnyogmennyiségre számítani.

 
 
Forrás: Bihari Dániel fn.hu
 

Olvassa el ezt is!

Hogyan táplálkozzunk télen, hogy elkerüljük a betegségeket?

Hogyan táplálkozzunk télen, hogy elkerüljük a betegségeket?

Megfázás, torokgyulladás, járványok, vírusok, hasmenés, emésztőszervi problémák... Tél szinte nem múlik el anélkül, hogy ezek legalább egyike át ne vonuljon a családon.
Ezek a leggyakoribb karácsonyi balesetek

Ezek a leggyakoribb karácsonyi balesetek

Karácsony közeledtével nemcsak az ünnepi menüre és szeretteink ajándékaira, de családunk biztonságára is gondoljunk. 

Megkétszerezték a határvédelemben résztvevők számát

Megkétszerezték a határvédelemben résztvevők számát

A Hódmezővásárhelyi Helyőrség is az egyik laktanya, amely a határvédelemben kiemelt feladatokat lát el.
Ezeken a napokon nem dolgozunk 2020-ban

Ezeken a napokon nem dolgozunk 2020-ban

2020-ban csupán két munkanap-áthelyezéssel kell tervezniük a munkáltatóknak és a munkavállalóknak. Az első hosszú hétvége a húsvéti időszakra esik majd.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.