Kultúra, oktatásGyermekrajzokon a család ünnepei

2019. december 14., szombat
 

Kihirdették a Hódmezővásárhely Református Újtemplomi Egyházközség által kiírt gyermekrajzpályázat eredményeit a Tornyai János Múzeumban. Az Ünnep, család, hagyomány címmel meghirdetett versenyre a hódmezővásárhelyi és a szabadkai általános iskolások rajzait várták a szervezők.

 

 

 

 

 

 


 

A keresztények legkiemeltebb ünnepe az adventi időszak és a karácsony, a megváltó születése – mondta el köszöntőjében Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója, a pályázat zsűrijének egyik tagja. Az András napot követő négy vasárnapot magába foglaló időszakhoz számos népszokás kapcsolódik, amelyek közül több is megjelent a gyerekek rajzain.

 

A Szabadkai Városi Múzeummal közösen vesz részt a Közös művészeti örökségünk nyomában című, uniós támogatást élvező pályázatban a Hódmezővásárhely – Református Újtemplomi Egyházközösség, amelynek vezetője, Major Istvánné lelkész örömmel nyugtázta, hogy 110 rajz érkezett a felhívásra, amelynek egyik célja, hogy a gyerekek megismerjék és képben meg is örökítsék a nagyszülők, dédszülők idején még a mindennapok részeként megélt szokásokat.

 

A zsűri döntése alapján az alsó tagozatosok között az első díjat Láda Lili érdemelte ki a Varga Tamás Általános Iskolából, felkészítője Beke Mária, míg a második helyen Laduver Kira végzett a Klauzál Gábor Általános Iskolából, őt Makainé Vitális Mónika készítette fel, a harmadik helyet a zsűri a szabadkai Kizur István Általános Iskolában tanuló Subic Ivanának ítélte, felkészítője Arnold Pece Angéla.

 

A felső tagozatosok között az első díjat Huszka Brigitta érdemelte ki, a második helyen végzett Alföldi Amira és harmadik helyezést Simonffy Dorottya érte el. Mindhárman a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákjai, ahol rajztanáruk Palásti Andrea.

 

A zsűri három különdíjat is megítélt, a néprajzi különdíjat a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola diákja, Kormány Csanád érdemelte ki, felkészítője Dora-Tóthné Szappanos Edit és Bujdosóné Szőke Judit, a szent család különdíjat Hamvas Rebeka kapta meg a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskolából, tanára Palásti Andrea, míg a legkülönlegesebb látásmód különdíját Molnár Hangának ítélte a zsűri az Aranyossy Ágoston Református Általános Iskolából, felkészítője Wolf Júlia.

 

A felkészítő tanároknak alapított pedagógiai díjat pedig Beke Máriának, a Varga Tamás Általános Iskola, valamint Palásti Andrea, a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola tanárának ítélte a grémium.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Nagyszerű fejlesztések az Aranyossyban

Nagyszerű fejlesztések az Aranyossyban

Az energetikai korszerűsítés után az iskola tetőterében közösségi és oktatási helyiségeket, számítógépes termet alakítottak ki. Vannak további tervek. Képekkel.

Nyolc érmes helyezés a Diákolimpia megyei döntőjén

Nyolc érmes helyezés a Diákolimpia megyei döntőjén

Lelkes hozzállással, remek játékkal tették le a névjegyüket a vásárhelyi diákok a Szegeden rendezett Megyei Asztalitenisz Diákolimpia döntőjén. Képekkel.
Lehet élezni a korcsolyát!

Lehet élezni a korcsolyát!

Van, aki odavan érte, de van, aki a jeget látva azonnal nagy hasra- és fenékre esésekre asszociál. December 13-tól mindkettőről közvetlen benyomásokat lehet szerezni.
És mégis mozog a Föld

És mégis mozog a Föld

Galileo híres - címbeli mondatát - a Németh László Gimnázium és Általános Iskola aulájában dr. Bónis Béla bizonyította be ismét egy látványos ingakísérlet prezentálásával.
 

És ezt már olvasta?

Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor
Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor A táborozás végén szakmai zsűri válogatta ki azt a mintegy hatvan művet, melyeket az idei alkotótábor jövő évi beszámoló kiállításán állítják ki az Alföldi Galériában.
 
Mozgás éjszakája idén is
Mozgás éjszakája idén is Hatodik alkalommal rendezik meg a Mozgás Éjszakáját Hódmezővásárhelyen és Makón, valamint a Hódmezővásárhelyi és Makói járás településein.
 
Hullámverés
Hullámverés Még mindig nem látszik, hogy nyugvópontra kerülne a Hód Úszó SE és a NICS-HSÚVC egybeolvadása, azzal együtt, hogy ennek határideje augusztus 17-e.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is Jó esélyük van beiratkozni valamelyik egyetemre azoknak is, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba, de azóta meggondolták magukat.
 
Az ország Imruskája 85 éves lenne
Az ország Imruskája 85 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 85 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak Július 31-én tartotta küldöttgyűlését a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden, a kamarai székházban.