Kultúra, oktatásÉs mégis mozog a Föld

2019. december 13., péntek
 
És mégis mozog a Föld

Galileo híres - címbeli mondatát - a Németh László Gimnázium és Általános Iskola aulájában dr. Bónis Béla bizonyította be ismét egy látványos ingakísérlet prezentálásával.

 

 

 

 

 

 

 

 

Legelőször 2011-ben a Vásárhelyi Hírekben - cikkben és videó tudósításban - számoltunk be arról, hogy az iskola aulájában dr. Bónis Béla a Foucault-féle ingakísérletet mutatta be az érdeklődőknek.

 

Léon Foucault születésének 200 éves évfordulója tiszteletére december 13-án délután dr. Bónis Béla – a kísérlet irányítójának közreműködésével - ismét kilendült a 31 kilós golyó, hogy több száz év távlatában ismét bebizonyítsa, még mindig forog a Föld.

Sok diák, felnőtt, a természettudományok iránt érdeklődő gyűlt össze megtekinteni az újabb,  nem mindennapi kísérletet. Az iskola igazgatója Árva László irányította a délutánt, amikor a „világ középpontjába” tényleg a Föld került.

 

A Foucault-inga a Föld forgásának közvetlen bizonyítására szolgáló kísérleti eszköz. Léon Foucault találmányát elsőként 1851-ben állították fel a párizsi Obszervatóriumban, majd a Panthéonban. Az ingát lengésbe hozva rövid idő elteltével azt tapasztalhatjuk, hogy a lengési sík elfordul. A forgó Földön az ingára a gravitációs erőn túl az úgynevezett Coriolis-erő is hat, ez felelős a lengés síkjának körbefordulásáért, amelynek ideje függ a kísérlet helyének földrajzi szélességétől Magyarországon ez körülbelül 33 óra.

 

A mostani kísérletben egy 11,5 méter hosszú zsineget használtak, amely elbírta a 31 kilogramos ólomból kiöntött ingatestet. A kilengésétől számított négy percen belül az inga vonalat húzott a papírra, és valóban látható volt, amint szabályos időközönként, újabb és újabb rajzolatok tűntek fel. A valóságban nem a lengési sík változik, hanem a Föld fordul el az inga alatt és ezt illusztrálják a rajzolatok.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Programok advent harmadik vasárnapján

Programok advent harmadik vasárnapján

Advent harmadik vasárnapján, december 15-én a koszorú egyetlen rózsaszínű gyertyáját kell meggyújtani, mivel a rózsaszín az örömvasárnap liturgikus színe.
Hatszáz római kori sír Vásárhely határában

Hatszáz római kori sír Vásárhely határában

Tornyai János Múzeumban a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti előadássorozatában a szegedi Móra Ferenc Múzeum régésze tartott előadást.
Közgyűlést tartott a vásárhelyi képviselőtestület

Közgyűlést tartott a vásárhelyi képviselőtestület

Folyószámlahitel, túlmunka meszüntetése, Szikáncson voksolhatnak, hivatalossá vált a pihenőpark elnevezése, új tagjai vannak a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány kuratóriumának.
Szövetségre lép tíz megyei jogú város

Szövetségre lép tíz megyei jogú város

Közleményük szerint közös értékek és stratégia mentén, de nem lehet még tudni, milyen tartalommal és milyen formában működne együtt a tíz városvezető.
 

És ezt már olvasta?

Parádés játékkal verték a Békést
Parádés játékkal verték a Békést A végéhez közeledik az NB I/B Zöld csoportjának 2020/21-es szezonja. Előnybe került a Kosársuli a párharcban.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 18. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 18. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tél utáni tragikus füstölgés
Tél utáni tragikus füstölgés Ez a tél sem volt kivétel. Arányaiban Hódmezővásárhely is hozzájárul ahhoz, hogy majdnem annyian halnak meg nálunk évente a légszennyezők miatt, mint Kínában.
 
Gólya fogta nyuszi
Gólya fogta nyuszi Eddig csak a béka, egér, pocok volt terítéken. Most egy különleges fotósorozat szerint egy gólya nyúlra is vadászik. Nincs happy end! Képekkel!
 
Álmainak és képzeletének pillanatai kerülnek a képekre
Álmainak és képzeletének pillanatai kerülnek a képekre Szabó Klára Petra Tornyai-plakettes képzőművész fogadta a látogatókat és tartott gondolatébresztő bemutatót Solo című egyéni kiállításán.
 
Május 4-től látogatható az Őszi tárlat
Május 4-től látogatható az Őszi tárlat Négy új időszaki kiállítás válik (végre) látogathatóvá május 4-étől Hódmezővásárhelyen, a koronavírus-járvány okozta korlátozások feloldását követően.
 
Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma
Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma Ősszel rendezik meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napokat, valamint lesz Juhásztalálkozó is.