Kultúra, oktatásÉs mégis mozog a Föld

2019. december 13., péntek
 
És mégis mozog a Föld

Galileo híres - címbeli mondatát - a Németh László Gimnázium és Általános Iskola aulájában dr. Bónis Béla bizonyította be ismét egy látványos ingakísérlet prezentálásával.

 

 

 

 

 

 

 

 

Legelőször 2011-ben a Vásárhelyi Hírekben - cikkben és videó tudósításban - számoltunk be arról, hogy az iskola aulájában dr. Bónis Béla a Foucault-féle ingakísérletet mutatta be az érdeklődőknek.

 

Léon Foucault születésének 200 éves évfordulója tiszteletére december 13-án délután dr. Bónis Béla – a kísérlet irányítójának közreműködésével - ismét kilendült a 31 kilós golyó, hogy több száz év távlatában ismét bebizonyítsa, még mindig forog a Föld.

Sok diák, felnőtt, a természettudományok iránt érdeklődő gyűlt össze megtekinteni az újabb,  nem mindennapi kísérletet. Az iskola igazgatója Árva László irányította a délutánt, amikor a „világ középpontjába” tényleg a Föld került.

 

A Foucault-inga a Föld forgásának közvetlen bizonyítására szolgáló kísérleti eszköz. Léon Foucault találmányát elsőként 1851-ben állították fel a párizsi Obszervatóriumban, majd a Panthéonban. Az ingát lengésbe hozva rövid idő elteltével azt tapasztalhatjuk, hogy a lengési sík elfordul. A forgó Földön az ingára a gravitációs erőn túl az úgynevezett Coriolis-erő is hat, ez felelős a lengés síkjának körbefordulásáért, amelynek ideje függ a kísérlet helyének földrajzi szélességétől Magyarországon ez körülbelül 33 óra.

 

A mostani kísérletben egy 11,5 méter hosszú zsineget használtak, amely elbírta a 31 kilogramos ólomból kiöntött ingatestet. A kilengésétől számított négy percen belül az inga vonalat húzott a papírra, és valóban látható volt, amint szabályos időközönként, újabb és újabb rajzolatok tűntek fel. A valóságban nem a lengési sík változik, hanem a Föld fordul el az inga alatt és ezt illusztrálják a rajzolatok.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Programok advent harmadik vasárnapján

Programok advent harmadik vasárnapján

Advent harmadik vasárnapján, december 15-én a koszorú egyetlen rózsaszínű gyertyáját kell meggyújtani, mivel a rózsaszín az örömvasárnap liturgikus színe.
Hatszáz római kori sír Vásárhely határában

Hatszáz római kori sír Vásárhely határában

Tornyai János Múzeumban a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti előadássorozatában a szegedi Móra Ferenc Múzeum régésze tartott előadást.
Közgyűlést tartott a vásárhelyi képviselőtestület

Közgyűlést tartott a vásárhelyi képviselőtestület

Folyószámlahitel, túlmunka meszüntetése, Szikáncson voksolhatnak, hivatalossá vált a pihenőpark elnevezése, új tagjai vannak a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány kuratóriumának.
Szövetségre lép tíz megyei jogú város

Szövetségre lép tíz megyei jogú város

Közleményük szerint közös értékek és stratégia mentén, de nem lehet még tudni, milyen tartalommal és milyen formában működne együtt a tíz városvezető.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.