Kultúra, oktatásÉs mégis mozog a Föld

2019. december 13., péntek
 
És mégis mozog a Föld

Galileo híres - címbeli mondatát - a Németh László Gimnázium és Általános Iskola aulájában dr. Bónis Béla bizonyította be ismét egy látványos ingakísérlet prezentálásával.

 

 

 

 

 

 

 

 

Legelőször 2011-ben a Vásárhelyi Hírekben - cikkben és videó tudósításban - számoltunk be arról, hogy az iskola aulájában dr. Bónis Béla a Foucault-féle ingakísérletet mutatta be az érdeklődőknek.

 

Léon Foucault születésének 200 éves évfordulója tiszteletére december 13-án délután dr. Bónis Béla – a kísérlet irányítójának közreműködésével - ismét kilendült a 31 kilós golyó, hogy több száz év távlatában ismét bebizonyítsa, még mindig forog a Föld.

Sok diák, felnőtt, a természettudományok iránt érdeklődő gyűlt össze megtekinteni az újabb,  nem mindennapi kísérletet. Az iskola igazgatója Árva László irányította a délutánt, amikor a „világ középpontjába” tényleg a Föld került.

 

A Foucault-inga a Föld forgásának közvetlen bizonyítására szolgáló kísérleti eszköz. Léon Foucault találmányát elsőként 1851-ben állították fel a párizsi Obszervatóriumban, majd a Panthéonban. Az ingát lengésbe hozva rövid idő elteltével azt tapasztalhatjuk, hogy a lengési sík elfordul. A forgó Földön az ingára a gravitációs erőn túl az úgynevezett Coriolis-erő is hat, ez felelős a lengés síkjának körbefordulásáért, amelynek ideje függ a kísérlet helyének földrajzi szélességétől Magyarországon ez körülbelül 33 óra.

 

A mostani kísérletben egy 11,5 méter hosszú zsineget használtak, amely elbírta a 31 kilogramos ólomból kiöntött ingatestet. A kilengésétől számított négy percen belül az inga vonalat húzott a papírra, és valóban látható volt, amint szabályos időközönként, újabb és újabb rajzolatok tűntek fel. A valóságban nem a lengési sík változik, hanem a Föld fordul el az inga alatt és ezt illusztrálják a rajzolatok.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Programok advent harmadik vasárnapján

Programok advent harmadik vasárnapján

Advent harmadik vasárnapján, december 15-én a koszorú egyetlen rózsaszínű gyertyáját kell meggyújtani, mivel a rózsaszín az örömvasárnap liturgikus színe.
Hatszáz római kori sír Vásárhely határában

Hatszáz római kori sír Vásárhely határában

Tornyai János Múzeumban a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti előadássorozatában a szegedi Móra Ferenc Múzeum régésze tartott előadást.
Közgyűlést tartott a vásárhelyi képviselőtestület

Közgyűlést tartott a vásárhelyi képviselőtestület

Folyószámlahitel, túlmunka meszüntetése, Szikáncson voksolhatnak, hivatalossá vált a pihenőpark elnevezése, új tagjai vannak a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány kuratóriumának.
Szövetségre lép tíz megyei jogú város

Szövetségre lép tíz megyei jogú város

Közleményük szerint közös értékek és stratégia mentén, de nem lehet még tudni, milyen tartalommal és milyen formában működne együtt a tíz városvezető.
 

És ezt már olvasta?

Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor
Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor A táborozás végén szakmai zsűri válogatta ki azt a mintegy hatvan művet, melyeket az idei alkotótábor jövő évi beszámoló kiállításán állítják ki az Alföldi Galériában.
 
Mozgás éjszakája idén is
Mozgás éjszakája idén is Hatodik alkalommal rendezik meg a Mozgás Éjszakáját Hódmezővásárhelyen és Makón, valamint a Hódmezővásárhelyi és Makói járás településein.
 
Hullámverés
Hullámverés Még mindig nem látszik, hogy nyugvópontra kerülne a Hód Úszó SE és a NICS-HSÚVC egybeolvadása, azzal együtt, hogy ennek határideje augusztus 17-e.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is Jó esélyük van beiratkozni valamelyik egyetemre azoknak is, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba, de azóta meggondolták magukat.
 
Az ország Imruskája 85 éves lenne
Az ország Imruskája 85 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 85 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak Július 31-én tartotta küldöttgyűlését a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden, a kamarai székházban.