SportGachályi Gréta országos egyéni bajnok lett

2021. július 21., szerda
 
Gachályi Gréta országos egyéni bajnok lett

A vásárhelyi vívó végig vezetve nyerte élete első egyéni bajnoki címét. A bajnokság mellett toronymagasan megnyerte a korosztály ranglistáját is.


 

 

 

 

 

 

Az elmúlt évek során a békéscsabai Alföld Vívó Akadémia számos kiváló párbajtőrözőt nevelt ki, és a klubban folyamatosan tűnnek fel az ígéretes versenyzők. Közéjük tartozik a 14 éves Gachályi Gréta, aki június végén az első egyéni országos bajnoki címét szerezte a keszthelyi Olimpici ob serdülőmezőnyében. A korosztályában a ranglista élén végzett tinédzser nemcsak érett vívásával tűnik ki a páston, hanem a magasságával is magára vonzza a tekintetet.

 

Éppen ez az adottsága az, amely eleinte a sportágválasztását is meghatározta lakóhelyén, Hódmezővásárhelyen. Mint az az interjúból kiderül, az iskolai „Mindennapi testnevelés” bevezetésével, a vívás az egyik sportág, amelyet Hódmezővásárhelyen remek körülmények között lehet elsajátítani. Erről azt mondta:

 

„Először kosaraztam, majd harmadikos koromtól kezdve az iskolában kötelező volt háromhetente úgynevezett sulivívásra járni – eleveníti fel az első lépéseket Gréta. – Az első sikeremet a városi diákolimpián értem el, amelyen első lettem, és talán ekkor tetszett meg leginkább a sportág. Egy ideig párhuzamosan kosaraztam és vívtam, majd az utóbbit választottam, pedig a magasságomnak köszönhetően a kosár is jól ment. Tőrrel kezdtem, később áttértem a párbajtőrre. Lépésről lépésre haladtam. Eleinte elmentem egy-két versenyre, majd egyre többet jártam edzésre, és komolyra fordult. A vásárhelyi klubban idővel kevesen maradtunk. Először csak átjártam iskolázni Békéscsabára Galli Zsolthoz, és miután nagyon jó barátság alakult ki a vívótársakkal, át is igazoltam. Úgy gondolom, a vívásban mindenki tehetséges lehet – magasságtól függetlenül. Én még nem vagyok annyira robbanékony és fürge, viszont a hosszú kezeim és lábam előnyt jelentenek.”

 

A Békéscsaba és Hódmezővásárhely között ingázó Gréta az eddigi legnagyobb sikerének a közelmúltban szerzett serdülő országos bajnoki címet tekinti, és természetesen tisztában van azzal, hogy még az út legelején jár.

 

„Minden siker hátterében a szorgalom, a kitartás és az akarat áll. Rengeteget készültem erre a versenyre Zsolti bácsival, és hálás vagyok, hogy sikerült nyernem. Régóta vártam az egyéni aranyéremre, és a folytatáshoz is igyekszem szerényen hozzáállni. Már a következő versenyekre fókuszálok, hiszen véget ért számomra az Olimpici sorozat, a kadét korosztályba lépek, és ez nagy változást jelent az életemben. A célom, hogy a következő évben is hasonlóan sikeres legyek. Ehhez szerintem nem kell más, mint a már említett szorgalom, kitartás és akarat. Hiszek abban, hogy az elvégzett munkának meglesz a gyümölcse.”- mondta a vásárhelyi lány.

 

Bár Gréta az elmúlt évadban még serdülőkorúnak számított, kivívta a részvételi jogot, hogy a kadétok Európa-bajnokságán mutassa meg magát. A járványhelyzet miatt azonban az eseményt nem rendezték meg, így a nemzetközi debütálás – egyelőre - elmaradt.

 

Mint arról írtunk a Vásárhelyi Hírekben Gachályi Gréta párbajtőröző, idén júniusban „Magyarország jó tanulója, jó sportolója” címet nyert.

A Csomorkány SE-ben vívott, jelenleg a békéscsabai Alföld Vívó Akadémia sportolója, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákja.

 
 
Forrás: Nemzeti Sport
VH
 

Olvassa el ezt is!

Kalmár Zsigmond kiállításra készül a Tornyai

Kalmár Zsigmond kiállításra készül a Tornyai

Ősszel kiállítással emlékezik a 80 évvel ezelőtt elhunyt lokálpatriótára, ehhez dokumentumokat és fényképeket, tárgyakat keresnek tárlatra.
Selymes amszterdami és hódmezővásárhelyi karcolós

Selymes amszterdami és hódmezővásárhelyi karcolós

Nagyon megy a kábszer termesztés és biznisz Vásárhelyen. A címbeli fajták is pörögnek. Gyakran akcióznak a nyomozók. Néha hetente többször is.
Ennivaló receptjeink - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal

Ennivaló receptjeink - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal

Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
A maszk előnye - az allergiások szemszögéből

A maszk előnye - az allergiások szemszögéből

65 százalékkal csökkentek a súlyos asztmás esetek Izraelben. Hasonló eredmény lehet itthon is. Nézze meg a környezetében található allergén növényeket.
 

És ezt már olvasta?

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 4. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy nagyon értékes győzelem
Egy nagyon értékes győzelem Vuk Pavlovic csapata fantasztikus hajrával fordított, győzelmének köszönhetően pedig őrzi hibátlan mérlegét a Hódtói Sportcsarnokban.
 
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház Tűz ütött ki január 25-én este hét órakor a Görbe utcában. A tűzoltók két nagytestű kutyát is kimentettek.
 
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.
 
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023 Idén a hazai zenekultúra lassan elfelejtett és több generáció számára már kevésbé ismert műfaja, a folklór muzsika és a magyar nóta volt a főszereplő.
 
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak A két ittas utast nem engedték fel a buszra, a szóváltást kölcsönös tettlegesség, ütés- és rúgásváltások követték. Előkerült egy bicska is, de sérülés nem történt.