SportGachályi Gréta országos egyéni bajnok lett

2021. július 21., szerda
 
Gachályi Gréta országos egyéni bajnok lett

A vásárhelyi vívó végig vezetve nyerte élete első egyéni bajnoki címét. A bajnokság mellett toronymagasan megnyerte a korosztály ranglistáját is.


 

 

 

 

 

 

Az elmúlt évek során a békéscsabai Alföld Vívó Akadémia számos kiváló párbajtőrözőt nevelt ki, és a klubban folyamatosan tűnnek fel az ígéretes versenyzők. Közéjük tartozik a 14 éves Gachályi Gréta, aki június végén az első egyéni országos bajnoki címét szerezte a keszthelyi Olimpici ob serdülőmezőnyében. A korosztályában a ranglista élén végzett tinédzser nemcsak érett vívásával tűnik ki a páston, hanem a magasságával is magára vonzza a tekintetet.

 

Éppen ez az adottsága az, amely eleinte a sportágválasztását is meghatározta lakóhelyén, Hódmezővásárhelyen. Mint az az interjúból kiderül, az iskolai „Mindennapi testnevelés” bevezetésével, a vívás az egyik sportág, amelyet Hódmezővásárhelyen remek körülmények között lehet elsajátítani. Erről azt mondta:

 

„Először kosaraztam, majd harmadikos koromtól kezdve az iskolában kötelező volt háromhetente úgynevezett sulivívásra járni – eleveníti fel az első lépéseket Gréta. – Az első sikeremet a városi diákolimpián értem el, amelyen első lettem, és talán ekkor tetszett meg leginkább a sportág. Egy ideig párhuzamosan kosaraztam és vívtam, majd az utóbbit választottam, pedig a magasságomnak köszönhetően a kosár is jól ment. Tőrrel kezdtem, később áttértem a párbajtőrre. Lépésről lépésre haladtam. Eleinte elmentem egy-két versenyre, majd egyre többet jártam edzésre, és komolyra fordult. A vásárhelyi klubban idővel kevesen maradtunk. Először csak átjártam iskolázni Békéscsabára Galli Zsolthoz, és miután nagyon jó barátság alakult ki a vívótársakkal, át is igazoltam. Úgy gondolom, a vívásban mindenki tehetséges lehet – magasságtól függetlenül. Én még nem vagyok annyira robbanékony és fürge, viszont a hosszú kezeim és lábam előnyt jelentenek.”

 

A Békéscsaba és Hódmezővásárhely között ingázó Gréta az eddigi legnagyobb sikerének a közelmúltban szerzett serdülő országos bajnoki címet tekinti, és természetesen tisztában van azzal, hogy még az út legelején jár.

 

„Minden siker hátterében a szorgalom, a kitartás és az akarat áll. Rengeteget készültem erre a versenyre Zsolti bácsival, és hálás vagyok, hogy sikerült nyernem. Régóta vártam az egyéni aranyéremre, és a folytatáshoz is igyekszem szerényen hozzáállni. Már a következő versenyekre fókuszálok, hiszen véget ért számomra az Olimpici sorozat, a kadét korosztályba lépek, és ez nagy változást jelent az életemben. A célom, hogy a következő évben is hasonlóan sikeres legyek. Ehhez szerintem nem kell más, mint a már említett szorgalom, kitartás és akarat. Hiszek abban, hogy az elvégzett munkának meglesz a gyümölcse.”- mondta a vásárhelyi lány.

 

Bár Gréta az elmúlt évadban még serdülőkorúnak számított, kivívta a részvételi jogot, hogy a kadétok Európa-bajnokságán mutassa meg magát. A járványhelyzet miatt azonban az eseményt nem rendezték meg, így a nemzetközi debütálás – egyelőre - elmaradt.

 

Mint arról írtunk a Vásárhelyi Hírekben Gachályi Gréta párbajtőröző, idén júniusban „Magyarország jó tanulója, jó sportolója” címet nyert.

A Csomorkány SE-ben vívott, jelenleg a békéscsabai Alföld Vívó Akadémia sportolója, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákja.

 
 
Forrás: Nemzeti Sport
VH
 

Olvassa el ezt is!

Kalmár Zsigmond kiállításra készül a Tornyai

Kalmár Zsigmond kiállításra készül a Tornyai

Ősszel kiállítással emlékezik a 80 évvel ezelőtt elhunyt lokálpatriótára, ehhez dokumentumokat és fényképeket, tárgyakat keresnek tárlatra.
Selymes amszterdami és hódmezővásárhelyi karcolós

Selymes amszterdami és hódmezővásárhelyi karcolós

Nagyon megy a kábszer termesztés és biznisz Vásárhelyen. A címbeli fajták is pörögnek. Gyakran akcióznak a nyomozók. Néha hetente többször is.
Ennivaló receptjeink - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal

Ennivaló receptjeink - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal

Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
A maszk előnye - az allergiások szemszögéből

A maszk előnye - az allergiások szemszögéből

65 százalékkal csökkentek a súlyos asztmás esetek Izraelben. Hasonló eredmény lehet itthon is. Nézze meg a környezetében található allergén növényeket.
 

És ezt már olvasta?

Családi események 2021. 30. hét
Családi események 2021. 30. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben
Bízzunk az állatok megérzéseiben Gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

 
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon? Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
 
Hűségért kedvezményes illúzió
Hűségért kedvezményes illúzió Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
 
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot! Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét.
 
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.