GazdaságFolyamatosan fejlesztik a Villeroy&Boch; gyárat

2023. szeptember 20., szerda
 
Folyamatosan fejlesztik a Villeroy&Boch; gyárat

Ötmilliárd forintot meghaladó befektetéssorozatot hajtott végre három év alatt a Villeroy&Boch Hódmezővásárhelyen.

 

 

 

 

 

 

A cég idén az építőipari visszaesés miatt a bevételek elmaradására számít - mondta sajtótájékoztatóján a cég fürdőszoba és wellness üzletágának igazgatója.

Georg Lörz kifejtette, a beruházások összértéke 5,3 milliárd forint, 14 millió euró, amelynek a legnagyobb részét, 6,3 millió eurót új, magasnyomású WC-öntő gépek telepítése jelentette, amellyel a korábbi, hagyományos, gipszes öntést váltották ki. Négyből két gép már üzemel, a többit is még idén szeretnék gyártásba állítani - mondta.

Hangsúlyozta, ezzel nem a munkavállalók robotokra váltása volt a céljuk, éppen a munkaerő megtartását szeretnék segíteni. Így nem kell 30-40 kilogrammos termékeket emelgetni, azaz a gyártósorok mellé is több női alkalmazottat tudnak felvenni. Elárulta, Hódmezővásárhelyen azzal a problémával szembesülnek, hogy nehezen találnak elég szakképzett munkavállalót, emiatt külföldieket is alkalmaznak. Jelenleg 750 embert foglalkoztatnak.

 

Robotokkal működő mázolósort is telepítettek 3,8 millió euró értékben, és majdnem elkészült a kétszer 500 kilowattos napelemrendszer telepítése, amelyre 1,4 millió eurót szánnak. Ezzel és a szennyvíz-tisztító berendezésekkel az éves szén-dioxid-kibocsátás 800 tonnával, 5 százalékkal csökkent.

 

A Villeroy&Boch idén ünnepli fennállásának 275. évfordulóját, 1748-ban alapították, központja azóta is a németországi Mettlach-ban van. Világszerte 6400 embert foglalkoztatnak; 13 országban van gyáruk, 125 országba értékesítenek. Két kategóriában (fürdőszoba&wellness és étkezés&életsítlus) kínálnak termékeket. Fő felvevőpiacuk Európa, de az étkészletek és úgynevezett életstílus termékek iránt nő az érdeklődés az Egyesült Államokban, illetve elkezdték a terjeszkedést Közel-Keleten és Ázsiában is - fejtette ki Georg Lörz.

A koronavírus-járvány idején ugyan le kellett állítani a gyártást, ám az akkor elindult fürdőszoba-felújítási "láznak" köszönhetően 2021-ben és 2022-ben nagyon jó számokat produkáltak, 2022-es árbevételük rekord, 994,5 millió euró volt.

 

2023 második negyedévében már látszott az újabb válság hatása, főként a magas árak, kamatok és infláció miatt esett vissza a kereslet. Az adózás előtti eredményük 6,3 százalékkal marad el az előző évi adattól; az árbevétel is mintegy tíz százalékos visszaesést mutat - mondta az üzletág-vezető, aki 2025-ben már ismét a kereslet és a forgalom növekedésére számít.

A hódmezővásárhelyi gyár elődje az Alföldi Porcelángyár volt, amelyet 1967-ben adtak át, 1992-ben vásárolta meg a Villeroy&Boch. A társaság árbevétele 2022-ben 27,6 milliárd forint volt az előző évi 24,3 milliárddal szemben. Adózás utáni eredménye tavaly 93 millió forintot tett ki.

Évente mintegy egymillió terméket gyártanak, amelynek 80 százalékát exportra szánják, a fő eladási piacok Németország, Franciaország és a skandináv országok.

 

2019 óta Hódmezővásárhely a cég közép-európai logisztikai központja, de az olcsóbb munkaerő-költségek miatt ide telepítették a számvitelt és az adatbázis-kezelést is.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Felavatták az elsősöket a vásárhelyi laktanyában

Felavatták az elsősöket a vásárhelyi laktanyában

A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium hódmezővásárhelyi intézményében megtartották az Elsősavató rendezvényt.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 49-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott

A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott

Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
Tanévi menetrend 2023/2024

Tanévi menetrend 2023/2024

Hosszú lesz a téli és a tavaszi szünet is, viszont a tanév – az eddigiektől eltérően - egy héttel tovább tart.
 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..