GazdaságFejlesztik a vásárhelyi szakképzőket

2021. november 9., kedd
 
Fejlesztik a vásárhelyi szakképzőket

Megtakarításokból és a felnőttképzésből származó plusz bevételekből 330 Dell típusú laptopot kaptak a tanárok, tájékoztatott a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum.

 

 

 

 

 

 


A Szakképzési Centrumhoz 9 szakközépiskola tartozik, közülük Eötvös, a Corvin. illetve a Corvinba betagozódott Kalmár iskola Hódmezővásárhelyen működik. A 3 intézményben 110 pedagógus kapott korszerű laptopot. A többit a csongrádi, a szentesi és a makói iskola pedagógusai kapják. A 330 laptop bekerülési összege 150 millió forint volt. Vagyis, ha ebből az összegből másra nem fordítottak, akkor a DELL laptopok darabja körülbelül 440 ezer forintra rúg. A hardvergyártónál, a hazai kereskedőknél ez az árkategória a legkorszerűbb, Intel pentiumos, Gamer laptop árának felel meg.

A HSZC iskolái az elmúlt időszakban jelentős fejlesztésekről adtak hírt. A 3 vásárhelyi iskolába szervereket, okostáblákat vásároltak, illetve az Eötvösben 14 fős laptopokkal felszerelt nyelvi labort is kialakítottak.

 

Évek óta nem hozza a várt sikert vagyis nehezen valósul meg a kormányzati elképzelés, hogy szakmák tanulása felé orientálják a 8 általánost elvégzőket.

Ezért volt szükség az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kidolgozott új, a szakmai- és a felnőttképzés rendszerszíntű megújítására, a továbbfejlesztését célzó stratégiára. Ezt a kormány 2019-ben hagyott jóvá és melynek megvalósítása 2020-ban elindult. A szakképzés minőségi változását jelzi, hogy az idén emelt szintű szakmai érettségire jelentkezők száma, a tavalyihoz képest negyedével, több mint ötezer főre nőtt. A középszintű szakmai érettségik legnépszerűbb tárgyai most már több éve az informatikai és a közgazdasági ismeretek.

 

A szakképzés nemcsak a diákoknak jelent biztos elhelyezkedést és tisztességes béreket, hanem az egész nemzetgazdaság számára előteremti a további növekedés alapfeltételének számító szakmai utánpótlást, vélik a szakemberek.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Osztottak

Osztottak

Hódmezővásárhely 6 milliárd forintot kapott az Európai Unió Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázati pénzkeretéből.
Micimackó nem tehet róla!

Micimackó nem tehet róla!

Ilyen időben szívesen kortyolgatunk forró teát, ám kellemetlen tüneteket is tapasztalhatnak, azok akik virágporra allergiásak és mézet fogyasztanak.

Már van menetrend is

Már van menetrend is

November elejétől három vasútvillamos közlekedik tesztüzemben végállomástól-végállomásig. Tesztelnek. Az utasforgalmi próbát és baleseti szituációs gyakorlatot már el is végezték..
Piszkos anyagiak - Mennyire fertőzőek a pénzeink?

Piszkos anyagiak - Mennyire fertőzőek a pénzeink?

Meglepően piszkosak bankjegyeink, érméink, sőt, bankkártyáink is - derül ki egy felmérésből. Gyakori aggodalom, hogy az élelmiszert készítők, árusítók egyaránt hozzányúlnak az ételhez és a pénzhez.
 

És ezt már olvasta?

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.