GazdaságFejlesztik a vásárhelyi szakképzőket

2021. november 9., kedd
 
Fejlesztik a vásárhelyi szakképzőket

Megtakarításokból és a felnőttképzésből származó plusz bevételekből 330 Dell típusú laptopot kaptak a tanárok, tájékoztatott a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum.

 

 

 

 

 

 


A Szakképzési Centrumhoz 9 szakközépiskola tartozik, közülük Eötvös, a Corvin. illetve a Corvinba betagozódott Kalmár iskola Hódmezővásárhelyen működik. A 3 intézményben 110 pedagógus kapott korszerű laptopot. A többit a csongrádi, a szentesi és a makói iskola pedagógusai kapják. A 330 laptop bekerülési összege 150 millió forint volt. Vagyis, ha ebből az összegből másra nem fordítottak, akkor a DELL laptopok darabja körülbelül 440 ezer forintra rúg. A hardvergyártónál, a hazai kereskedőknél ez az árkategória a legkorszerűbb, Intel pentiumos, Gamer laptop árának felel meg.

A HSZC iskolái az elmúlt időszakban jelentős fejlesztésekről adtak hírt. A 3 vásárhelyi iskolába szervereket, okostáblákat vásároltak, illetve az Eötvösben 14 fős laptopokkal felszerelt nyelvi labort is kialakítottak.

 

Évek óta nem hozza a várt sikert vagyis nehezen valósul meg a kormányzati elképzelés, hogy szakmák tanulása felé orientálják a 8 általánost elvégzőket.

Ezért volt szükség az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kidolgozott új, a szakmai- és a felnőttképzés rendszerszíntű megújítására, a továbbfejlesztését célzó stratégiára. Ezt a kormány 2019-ben hagyott jóvá és melynek megvalósítása 2020-ban elindult. A szakképzés minőségi változását jelzi, hogy az idén emelt szintű szakmai érettségire jelentkezők száma, a tavalyihoz képest negyedével, több mint ötezer főre nőtt. A középszintű szakmai érettségik legnépszerűbb tárgyai most már több éve az informatikai és a közgazdasági ismeretek.

 

A szakképzés nemcsak a diákoknak jelent biztos elhelyezkedést és tisztességes béreket, hanem az egész nemzetgazdaság számára előteremti a további növekedés alapfeltételének számító szakmai utánpótlást, vélik a szakemberek.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Osztottak

Osztottak

Hódmezővásárhely 6 milliárd forintot kapott az Európai Unió Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázati pénzkeretéből.
Micimackó nem tehet róla!

Micimackó nem tehet róla!

Ilyen időben szívesen kortyolgatunk forró teát, ám kellemetlen tüneteket is tapasztalhatnak, azok akik virágporra allergiásak és mézet fogyasztanak.

Már van menetrend is

Már van menetrend is

November elejétől három vasútvillamos közlekedik tesztüzemben végállomástól-végállomásig. Tesztelnek. Az utasforgalmi próbát és baleseti szituációs gyakorlatot már el is végezték..
Piszkos anyagiak - Mennyire fertőzőek a pénzeink?

Piszkos anyagiak - Mennyire fertőzőek a pénzeink?

Meglepően piszkosak bankjegyeink, érméink, sőt, bankkártyáink is - derül ki egy felmérésből. Gyakori aggodalom, hogy az élelmiszert készítők, árusítók egyaránt hozzányúlnak az ételhez és a pénzhez.
 

És ezt már olvasta?

Utasforgalmi próbaüzemben indul a tram-train
Utasforgalmi próbaüzemben indul a tram-train A tram-train november 29-től óránként közlekedik Hódmezővásárhelyről. Részletes menetrend a megállókkal a cikkben!
 
Tarolt az Országos bajnokságon a Máté Taekwondo
Tarolt az Országos bajnokságon a Máté Taekwondo A nagy médiaérdeklődés mellett lezajlott országos bajnokságon impozáns eredményt, 26 érmes helyezést ért el a vásárhelyi sportegyesület. Részletes eredményekkel.
 
Jó szívvel, jó szóval a gyógyítókért
Jó szívvel, jó szóval a gyógyítókért Ezzel a mottóval karácsonyi képeslapkészítő akciót indított a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A vásárhelyi kórház dolgozóit is erősíteni, bátorítani szeretnék.
 
Ismét téma a Teleki utcai bölcsőde felújítása
Ismét téma a Teleki utcai bölcsőde felújítása 2019 szeptemberében - az akkori hírek szerint a város 230 millió forintot kapott Pénzügyminisztériumtól. a bölcsőde felújítására, korszerűsítésére
 
Egyre több a mikroműanyag a Tiszában
Egyre több a mikroműanyag a Tiszában Megdöbbentő eredményeket hozott az eddigi minták elemzése, amikor a folyó vízrendszerének mikroműanyagokkal való szennyezettségét vizsgálták.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 46. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 46. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Eladott labdák, a figyelmetlenségek és elhibázott büntetők
Eladott labdák, a figyelmetlenségek és elhibázott büntetők A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli és a Békési SzSK csatája régóta nagy dél-alföldi rangadónak, egyben az NB I/B Zöld csoport egyik, ha nem a legfordulatosabb párosításának számít.