Kultúra, oktatásÉrtékteremtő Kávéházi Esték

2014. augusztus 17., vasárnap
 
Értékteremtő Kávéházi Esték

Az intimebb, bensőségesebb légkörű előadásokat, élménybeszámolókat, műsorokat, vagy a kevésbé rivaldafényben lévő irodalmat és annak művelőit fogadja be évtizedek óta Budapesten a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda.

 

Képünkön fényesi Tóth János és Fehér József (Fotó: VH)

 

Itt talált állandó otthonra a Krúdy Gyula Irodalmi Kör is, amely rendszeresen ad lehetőséget könyvbemutatókra, fiatal amatőr képzőművészek bemutatkozására. Augusztus 21-én délután fél öttől a Kávéházi Esték sorozat részeként vásárhelyieké lesz a főszerep, hiszen Vörös Édua fiatal alkotó kiállítása nyílik és Fehér József író, költő új könyvét ismerhetik meg az érdeklődők.

 

A vásárhelyi irodalomkedvelőknek Fehér Józsefet nem kell bemutatni. Éppen 40 éve kezdte pályafutását a Csongrád megyei Hírlapnál, közel húsz éven át megfordult több lapnál is, majd a ’90-es évek végétől már nem dolgozik újságíróként. Elsősorban irodalmi lapoknak ír szépirodalmi alkotásokat: verseket, novellákat ad ki. Ars poetica-ját, hitvallását saját maga úgy fogalmazta meg: „Hiszek a szavak erejében, a világot megváltoztatni tudó, a mindennapokat megszépítő szeretet és jóság nagy harmóniájában. Hiszem, hogy az irodalom küldetése utat mutatni, hozzá hitet és erőt adni az embereknek.”

 

A Zila Kávéház Krisztina Cukrászda Galériáján a szintén vásárhelyi Vörös Édua képei láthatók. A sokoldalú, sokfelé „kacsintgató” most 30 éves alkotó elmondása szerint a rajz iránti érdeklődése már gyerekkorában megmutatkozott: iskolában kiemelkedő volt rajz tantárgyból.

A szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskola rajz- és kerámia szakának elvégezése után Budapesten végezte animáció-, rajztanulmányait a Pannónia Rajzfilm Stúdióban.

Időközben készült műveit az interneten osztotta meg a nagyközönséggel, majd – mint mondja - sokak biztatására egy nagyobb terjedelmű műbe kezdett bele: egy mesébe, amelyet - ötvözve az olvasási és a vizuális élményt - képregény formájában készít.

 

Augusztus 21-én  kiállítást megnyitja, és az íróval Kanizsa József  és Király Lajos író, költő beszélget. A műsorban közreműködik Németh Nyiba Sándor  költő, zeneszerző, olimpikon, Decsi András operaénekes, zongorakísérettel és Tárkány Imre költő, színikritikus.

A irodalmi képzőművészeti délután házigazdája a vásárhelyiek által kedvelt Vásárhelyi Estéket jegyző fényesi Tóth János Krúdy-érmes költő, író, irodalomszervező lesz.

 

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Nap és szív – Egy bensőséges est Fehér Józseffel

 
 
B. Szabó Zoltán
 

Olvassa el ezt is!

Már látni az alagút végét

Már látni az alagút végét

Az elmúlt három évben háromszor is beharangozták az Aréna megnyitását, aztán továbbra sem történt semmi. Most talán valóban megnyílnak a kapuk.
Mesterművek a szülővárosnak

Mesterművek a szülővárosnak

Eifert János fotóművész 30 eredeti fotográfiát, életműve fontosabb darabjait Hódmezővásárhelynek ajándékozta. Ma nyílt tárlaton megtekinthető.
Halálra gázolt egy embert a vonat

Halálra gázolt egy embert a vonat

Vásárhely és Mindszent között a hétfő délelőtti órákban helyre állt a vonatközlekedés. A helyszínelést befejezték.
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen

Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen

A Mezőgazdasági Kar első ízben rendez Erasmus Week rendezvénysorozatot, melynek apropója a Wellman Oszkár Nemzetközi Tudományos Konferencia.
 

És ezt már olvasta?

Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül Már több, mint félszáz fellépő ismert az idei nyárzáró buli előadói közül. Ne feledjük: augusztus 28-31, Szegedi Partfürdő.
 
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt Egy idős hódmezővásárhelyi nőt beengedett a lakásába, mivel segített neki a táskái cipelésében.
 
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot A Veszprém remek csapatmunkával, demoralizáló triplákkal és szoros védekezéssel hasonló módon lerohanta a kezdés után a Vásárhelyi Kosársulit.
 
Az egészséges bőr, haj, köröm a táplálkozással kezdődik
Az egészséges bőr, haj, köröm a táplálkozással kezdődik Sokan a krémektől várják a csodát, pedig a bőr mégiscsak belülről épül: sejtjei a véráramon keresztül kapják a szükséges anyagokat, tehát szoros kapcsolatban van a vér- és nyirokkeringéssel, a belső szervekkel, az idegrendszerrel.
 
A szezon meccsének is beillő találkozó volt
A szezon meccsének is beillő találkozó volt Kétszeri hosszabbításba torkolló mérkőzést játszott egymással a Vásárhelyi Kosársuli és a Veszprém április 11-én este a Hódtói Sportcsarnokban.
 
Választás 2024 - Grezsa István
Választás 2024 - Grezsa István Április 11-én délután Hódmezővásárhelyen bejelentették, hogy Grezsa István indul a Fidesz-KDNP színeiben polgármesterjelöltként.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 13. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...