Kultúra, oktatásÉrtékteremtő Kávéházi Esték

2014. augusztus 17., vasárnap
 
Értékteremtő Kávéházi Esték

Az intimebb, bensőségesebb légkörű előadásokat, élménybeszámolókat, műsorokat, vagy a kevésbé rivaldafényben lévő irodalmat és annak művelőit fogadja be évtizedek óta Budapesten a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda.

 

Képünkön fényesi Tóth János és Fehér József (Fotó: VH)

 

Itt talált állandó otthonra a Krúdy Gyula Irodalmi Kör is, amely rendszeresen ad lehetőséget könyvbemutatókra, fiatal amatőr képzőművészek bemutatkozására. Augusztus 21-én délután fél öttől a Kávéházi Esték sorozat részeként vásárhelyieké lesz a főszerep, hiszen Vörös Édua fiatal alkotó kiállítása nyílik és Fehér József író, költő új könyvét ismerhetik meg az érdeklődők.

 

A vásárhelyi irodalomkedvelőknek Fehér Józsefet nem kell bemutatni. Éppen 40 éve kezdte pályafutását a Csongrád megyei Hírlapnál, közel húsz éven át megfordult több lapnál is, majd a ’90-es évek végétől már nem dolgozik újságíróként. Elsősorban irodalmi lapoknak ír szépirodalmi alkotásokat: verseket, novellákat ad ki. Ars poetica-ját, hitvallását saját maga úgy fogalmazta meg: „Hiszek a szavak erejében, a világot megváltoztatni tudó, a mindennapokat megszépítő szeretet és jóság nagy harmóniájában. Hiszem, hogy az irodalom küldetése utat mutatni, hozzá hitet és erőt adni az embereknek.”

 

A Zila Kávéház Krisztina Cukrászda Galériáján a szintén vásárhelyi Vörös Édua képei láthatók. A sokoldalú, sokfelé „kacsintgató” most 30 éves alkotó elmondása szerint a rajz iránti érdeklődése már gyerekkorában megmutatkozott: iskolában kiemelkedő volt rajz tantárgyból.

A szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskola rajz- és kerámia szakának elvégezése után Budapesten végezte animáció-, rajztanulmányait a Pannónia Rajzfilm Stúdióban.

Időközben készült műveit az interneten osztotta meg a nagyközönséggel, majd – mint mondja - sokak biztatására egy nagyobb terjedelmű műbe kezdett bele: egy mesébe, amelyet - ötvözve az olvasási és a vizuális élményt - képregény formájában készít.

 

Augusztus 21-én  kiállítást megnyitja, és az íróval Kanizsa József  és Király Lajos író, költő beszélget. A műsorban közreműködik Németh Nyiba Sándor  költő, zeneszerző, olimpikon, Decsi András operaénekes, zongorakísérettel és Tárkány Imre költő, színikritikus.

A irodalmi képzőművészeti délután házigazdája a vásárhelyiek által kedvelt Vásárhelyi Estéket jegyző fényesi Tóth János Krúdy-érmes költő, író, irodalomszervező lesz.

 

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Nap és szív – Egy bensőséges est Fehér Józseffel

 
 
B. Szabó Zoltán
 

Olvassa el ezt is!

Már látni az alagút végét

Már látni az alagút végét

Az elmúlt három évben háromszor is beharangozták az Aréna megnyitását, aztán továbbra sem történt semmi. Most talán valóban megnyílnak a kapuk.
Mesterművek a szülővárosnak

Mesterművek a szülővárosnak

Eifert János fotóművész 30 eredeti fotográfiát, életműve fontosabb darabjait Hódmezővásárhelynek ajándékozta. Ma nyílt tárlaton megtekinthető.
2023. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok

2023. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok

2023-ban kétszer lesz 4 napos hétvége, és négy alkalommal 3 napos pihenő, nem lesz ledolgozandó munkanap szombaton.
A miskolciak eredményesebbek voltak

A miskolciak eredményesebbek voltak

Több sérültet is nélkülöző Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. egy negyedig tartotta a lépést, végül a Miskolcon a hazaiak simán győzni tudtak.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 48. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában.
 
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés Terjednek a facebookos csalások. Sok a főként idős naív, kevésbé informált ember. A Rendőrség látókörébe kerülnek a csalók, bár nem könnyű a lebuktatás.
 
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen A nyirkos aszfalton megcsúszhatott és egy ház kapubejárójába előtt felborulva állt meg.
 
Még 65 millió plusz a tram train projektbe
Még 65 millió plusz a tram train projektbe A mozdonyszín és a tároló vágányok közötti területen 8 jármű tárolására és karbantartására alkalmas közel 3000 m2 alapterületű csarnok épült.
 
Ez volt az ötödik vereség a bajnokságban
Ez volt az ötödik vereség a bajnokságban A Kecskemét otthonában folytatta az NB I/B Zöld csoportját a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. Új vezetőedzője van a csapatnak, Vuk Pavlovics személyében.