Kultúra, oktatásÉrtékteremtő Kávéházi Esték

2014. augusztus 17., vasárnap
 
Értékteremtő Kávéházi Esték

Az intimebb, bensőségesebb légkörű előadásokat, élménybeszámolókat, műsorokat, vagy a kevésbé rivaldafényben lévő irodalmat és annak művelőit fogadja be évtizedek óta Budapesten a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda.

 

Képünkön fényesi Tóth János és Fehér József (Fotó: VH)

 

Itt talált állandó otthonra a Krúdy Gyula Irodalmi Kör is, amely rendszeresen ad lehetőséget könyvbemutatókra, fiatal amatőr képzőművészek bemutatkozására. Augusztus 21-én délután fél öttől a Kávéházi Esték sorozat részeként vásárhelyieké lesz a főszerep, hiszen Vörös Édua fiatal alkotó kiállítása nyílik és Fehér József író, költő új könyvét ismerhetik meg az érdeklődők.

 

A vásárhelyi irodalomkedvelőknek Fehér Józsefet nem kell bemutatni. Éppen 40 éve kezdte pályafutását a Csongrád megyei Hírlapnál, közel húsz éven át megfordult több lapnál is, majd a ’90-es évek végétől már nem dolgozik újságíróként. Elsősorban irodalmi lapoknak ír szépirodalmi alkotásokat: verseket, novellákat ad ki. Ars poetica-ját, hitvallását saját maga úgy fogalmazta meg: „Hiszek a szavak erejében, a világot megváltoztatni tudó, a mindennapokat megszépítő szeretet és jóság nagy harmóniájában. Hiszem, hogy az irodalom küldetése utat mutatni, hozzá hitet és erőt adni az embereknek.”

 

A Zila Kávéház Krisztina Cukrászda Galériáján a szintén vásárhelyi Vörös Édua képei láthatók. A sokoldalú, sokfelé „kacsintgató” most 30 éves alkotó elmondása szerint a rajz iránti érdeklődése már gyerekkorában megmutatkozott: iskolában kiemelkedő volt rajz tantárgyból.

A szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskola rajz- és kerámia szakának elvégezése után Budapesten végezte animáció-, rajztanulmányait a Pannónia Rajzfilm Stúdióban.

Időközben készült műveit az interneten osztotta meg a nagyközönséggel, majd – mint mondja - sokak biztatására egy nagyobb terjedelmű műbe kezdett bele: egy mesébe, amelyet - ötvözve az olvasási és a vizuális élményt - képregény formájában készít.

 

Augusztus 21-én  kiállítást megnyitja, és az íróval Kanizsa József  és Király Lajos író, költő beszélget. A műsorban közreműködik Németh Nyiba Sándor  költő, zeneszerző, olimpikon, Decsi András operaénekes, zongorakísérettel és Tárkány Imre költő, színikritikus.

A irodalmi képzőművészeti délután házigazdája a vásárhelyiek által kedvelt Vásárhelyi Estéket jegyző fényesi Tóth János Krúdy-érmes költő, író, irodalomszervező lesz.

 

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Nap és szív – Egy bensőséges est Fehér Józseffel

 
 
B. Szabó Zoltán
 

Olvassa el ezt is!

Már látni az alagút végét

Már látni az alagút végét

Az elmúlt három évben háromszor is beharangozták az Aréna megnyitását, aztán továbbra sem történt semmi. Most talán valóban megnyílnak a kapuk.
Mesterművek a szülővárosnak

Mesterművek a szülővárosnak

Eifert János fotóművész 30 eredeti fotográfiát, életműve fontosabb darabjait Hódmezővásárhelynek ajándékozta. Ma nyílt tárlaton megtekinthető.
Országos református tanévnyitó Hódmezővásárhelyen

Országos református tanévnyitó Hódmezővásárhelyen

Szombaton délelőtt zászlós felvonulással kezdődött, amelyen több száz református oktatási intézmény képviselője vett részt, majd a Balogh Imsi Sportcsarnokban tartották a tanévnyitót
Ebből lehet építkezni a jövőben is

Ebből lehet építkezni a jövőben is

Nyíregyházán, az újonc NYÍKSE otthonában kezdte az NB I/B Zöld csoportjának 2022/23-as idényét a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli felnőttcsapata.
 

És ezt már olvasta?

Vidám színek a felújított mosdókban
Vidám színek a felújított mosdókban Újabb mosdó alakult át a vásárhelyi Szeremlei Sámuel Református Óvodában a Villeroy & Boch támogatásával
 
Teljes a flotta
Teljes a flotta A napokban megérkezett a tizenkettedik vasútvillamos, teljessé vált a járműflotta. Már a buszpályaudvarokon is lehet jegyet váltani a tram trainre.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 37. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Forró nyár volt - és még lesz
Forró nyár volt - és még lesz

A 2022-es nyár volt a legmelegebb 1901 óta. Hódmezővásárhely Szikáncs állomásokon mérték az idei nyár legmagasabb értékét.

 
Tanévnyitó volt a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon
Tanévnyitó volt a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon A Városháza Dísztermében Tanévnyitó Ünnepi Tanácsüléssel nyitotta meg az új tanévet a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara.
 
A vörös csillag miatt égett le a városháza tornya
A vörös csillag miatt égett le a városháza tornya Éppen 52 éve történt. Két rendkívüli tűzeset sokkolta Hódmezővásárhelyt, amikor is fél éven belül leégett a városháza tornya, illetve a díszterem teteje.
 
Helyi rádiókat ellenőrizték
Helyi rádiókat ellenőrizték A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerint a Rádió7 nem sugározta megfelelő mennyiségben helyi közélettel foglalkozó műsorszámokat.