Házon kívülÉrdemes raktározni, emelkedhet a búza ára

2011. július 19., kedd
 
Érdemes raktározni, emelkedhet a búza ára

A csapadékos időjárás miatt későn kezdték meg a kenyérnek való aratását a termelők. A búza mennyisége egyelőre változó képet mutat. Van, ahol hektáronként nyolc tonnát is betakarítanak a kombájnok, másutt csak kettőt. A gazdák többsége, ha teheti, kivár, és a magasabb ár reményében egyelőre nem adja el a búzát.

 

 

 

 

Békés megyében 88 ezer hektáron takarítják be a búzát, a termőterület 33 százalékkal marad el a sokéves átlagtól. A minőség jó, a hozam 4,4-4,6 tonna hektáronként. A külföldi felvásárlókkal nem szívesen üzletelnek a termelők, inkább betárazzák a terményt. A jelenlegi ár 45 ezer forint tonnánként, a nepperek 35 ezer forintot ígérnek.
A Csongrád megyében megtermelt búzát a bosnyák, a szerb, a román és az albán kereskedők vennék meg. Tavaly a termelők külföldre adták el a jó minőségű terményt, így Magyarország silányabb minőségű importra szorult. Szakáll Sándor, a Csongrád megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója szerint a malmoknak kellene megakadályozniuk hasonló helyzet kialakulását.
Jakab István, a Magosz elnöke figyelmeztetett: a gazdáknak érdemes raktározniuk a termést, mert úgy tűnik, a felvásárlók szándékosan alacsonyan tartja a gabonaárakat, holott a világpiacon az árak lassú emelkedése várható a jövőben. A kereskedők leálltak a felvásárlással, hogy le tudják törni az árakat, s a napokban megjelentek a kombájnok mellett a nepperek, akik megalázó árakat kínálnak.
Országszerte 890 ezer hektáron termelnek búzát, ebből 830 ezer hektáron folyik a betakarítás. A termés felét már learatták, hol közepes, hol jó termésátlaggal. A minőség kitűnő, fuzáriumfertőzés sehol sem ütötte fel a fejét, s a nagy melegben leszedett kalászosokat szárítani sem kell.

 

Olvassa el ezt is!

Családi nappal zárta a szezont a Kosársuli

Családi nappal zárta a szezont a Kosársuli

A tavalyi évhez hasonlóan családi nappal zárta a 2023-24-es szezont a Vásárhelyi Kosársuli. Az egyesület programján mintegy 200-an vettek részt.
A lét művészete - sajátos látásmódban

A lét művészete - sajátos látásmódban

Az emberi psziché örök és örökkön változó vidékeire, az álmok és a mítoszok univerzumába invitál V. Nagy Nándor képzőművész kiállítása.
Átvették a megbízóleveleket

Átvették a megbízóleveleket

Június 19-én délután vették át a Helyi Választási Bizottság elnökétől a megbízóleveleiket a megválasztott képviselők. Névsorok.
Nemzetközi elismerésben részesült Bozókiné Szabó Ildikó

Nemzetközi elismerésben részesült Bozókiné Szabó Ildikó

Marseille-ben június 18-án az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) díjazta a 2023-as kampány legkiemelkedőbb akcióit.

 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..
 
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége városi elismeréseket adtak át a Városháza dísztermében. Két országos hírnevű sportoló kapott kitüntetést.
 
Emlékezés a zenész fotográfusra
Emlékezés a zenész fotográfusra A Lusztig-műteremben készült családi-, portré-, csoport- és tablóképekből válogató tárlat tekinthető meg a Tornyai múzeum földszinti termeiben.