Házon kívülÉrdemes raktározni, emelkedhet a búza ára

2011. július 19., kedd
 
Érdemes raktározni, emelkedhet a búza ára

A csapadékos időjárás miatt későn kezdték meg a kenyérnek való aratását a termelők. A búza mennyisége egyelőre változó képet mutat. Van, ahol hektáronként nyolc tonnát is betakarítanak a kombájnok, másutt csak kettőt. A gazdák többsége, ha teheti, kivár, és a magasabb ár reményében egyelőre nem adja el a búzát.

 

 

 

 

Békés megyében 88 ezer hektáron takarítják be a búzát, a termőterület 33 százalékkal marad el a sokéves átlagtól. A minőség jó, a hozam 4,4-4,6 tonna hektáronként. A külföldi felvásárlókkal nem szívesen üzletelnek a termelők, inkább betárazzák a terményt. A jelenlegi ár 45 ezer forint tonnánként, a nepperek 35 ezer forintot ígérnek.
A Csongrád megyében megtermelt búzát a bosnyák, a szerb, a román és az albán kereskedők vennék meg. Tavaly a termelők külföldre adták el a jó minőségű terményt, így Magyarország silányabb minőségű importra szorult. Szakáll Sándor, a Csongrád megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója szerint a malmoknak kellene megakadályozniuk hasonló helyzet kialakulását.
Jakab István, a Magosz elnöke figyelmeztetett: a gazdáknak érdemes raktározniuk a termést, mert úgy tűnik, a felvásárlók szándékosan alacsonyan tartja a gabonaárakat, holott a világpiacon az árak lassú emelkedése várható a jövőben. A kereskedők leálltak a felvásárlással, hogy le tudják törni az árakat, s a napokban megjelentek a kombájnok mellett a nepperek, akik megalázó árakat kínálnak.
Országszerte 890 ezer hektáron termelnek búzát, ebből 830 ezer hektáron folyik a betakarítás. A termés felét már learatták, hol közepes, hol jó termésátlaggal. A minőség kitűnő, fuzáriumfertőzés sehol sem ütötte fel a fejét, s a nagy melegben leszedett kalászosokat szárítani sem kell.

 

Olvassa el ezt is!

Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
A mérkőzés közepén vétett hibák megbosszulták magukat

A mérkőzés közepén vétett hibák megbosszulták magukat

Az NKA Universitas Pécs II. csapatát fogadta a Vásárhelyi Kosársuli. A vereségnek köszönhetően visszacsúszott a 12. helyre a tabellán.
Remek teljesítmény - szép végeredmény

Remek teljesítmény - szép végeredmény

Nehéz helyzetben, csodálatos játékkal szerezte meg első győzelmét vendégként az NB I/B Zöld csoportjában a Vásárhelyi Kosársuli.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.
 
Januártól MR diagnosztizálás lesz Vásárhelyen is
Januártól MR diagnosztizálás lesz Vásárhelyen is Az új Siemens gyártmányú készülék megérkezett Vásárhelyre. Ez azt is jelenti, hogy a legkorszerűbb MR diagnosztizálásért már majd nem kell Szegedre utazni.
 
Nyert a Kosársuli a Békéscsaba ellen - Az edző távozik
Nyert a Kosársuli a Békéscsaba ellen - Az edző távozik A mérkőzést követően nem várt esemény következett: váratlanul lemondott Vuk Pavlovic, aki épp a Békéscsaba vezetőedzőjeként folytatja.