
"A hétvégék általában azt jelentik, hogy degeszre tömjük magunkat. Minél melegebb van, annál kevésbé szeretjük bekapcsolni a sütőt, és ezzel nincs is semmi baj. Senki nem várhatja el tőlünk, hogy órákon át fulladozzunk a melegben, kivéve a szerencsések, de én sem tartozom közéjük." - mondja a Vásárhelyi Hírek háziasszonya, TV Paprikából ismert Baracskay Angéla
"Vasárnap, vasárnap, a legjobb nap. Büntetlen evés, öröm a családdal. Na de, ki a fenének van kedve még sütni is ilyen melegben? Amit most hozok, tök egyszerű, helyettünk készíti el szinte magát, nem sütjük, és igazán könnyű darab egy nehéz ebéd után. (Mert ugye ide vagy oda nagy meleg, az a rántott csirke mindig lecsúszott valahogy...) Ráadásul most lesz szezonja a sárgabaracknak, vétek nem vele készíteni süteményeket!"
Rozmaringos sárgabarack torta citromos túrókrémmel
125-150g teljes kiőrlésű keksz (ami akad otthon)
15g vaj
15g fehércsokoládé
A kekszet ledaráljuk, és elkeverjük a vízgőz felett felolvasztott vajas csokoládéval. Egy pohár segítségével belenyomkodjuk a zsírpapírral kibélelt kapcsos tortaformába, vagy tortakarikába, hogy szép egyenletes legyen. Betesszük a hűtőbe.
350g túró
125g porcukor
220ml tejszín
2db citrom
3db (6g) zselatin
A zselatint hideg jeges vízbe tesszük, hogy felpuhuljon. A túrót, a finomra reszelt citromhéjával és 100g porcukorral áttörjük. A citrom levét kicsavarjuk és 25 porcukorral felmelegítjük. (Nem kell pontosan betartani a cukor arányt, a lényeg, hogy a citrom savas és megöli a zselatint, ezért cukorral finomítunk a saván és így már használható a zselatin). Hozzáadjuk a zselatint, jól átkeverjük, majd beletesszük a túrós alapba. Hideg finomra vert tejszínnel lazítjuk két részletben. A keksz alapra töltjük, és visszatesszük a hűtőbe. Ha rétegezni szeretnénk akkor csak a felét tegyük bele. És ezt a receptet kövessük:
(ha csak a tetejére szeretnénk tenni a sárgabarackot akkor a mennyiséget felezzük le)
150g sárgabarackpüré
150g sárgabarack (ha szeretnénk szépen kirakni a tetejét, vékony szeletekre kell vágni)
20g cukor
1 szál rozmaring
3g pektin
A pektint keverjük el a cukorral. A sárgabarackpürét (vagyis a turmixolt sárgabarackot) melegítsük fel az összetört rozmaringgal, és ha már az ujjunknak meleg, keverjük hozzá egy habverővel a pektines cukrot. Forraljuk fél percig, majd gyorsan szűrjük át, hogy a rozmaring darabkák ne kerüljenek bele a tortába:)
A túrókrémre töltjük a felét és betesszük a mélyhűtőbe 10-15 percre. Utána jöhet a maradék túrókrém. Szépen kirakhatjuk a tetejét friss sárgabarackkal. A sárgabarack "szaftunk" ilyenkor már visszaköt, de semmi pánik, kicsit melegítsük vissza és öntsük rá a barackokra. 2 óra a hűtőben és tökéletesen összeáll.
Nézze meg Ennivaló receptjeink gyűjteményét! Biztos talál további kedvére valókat!