SportEgy nagyon értékes győzelem

2023. január 28., szombat
 
Egy nagyon értékes győzelem

Január 27-én este, az NB I/B Zöld csoportjának 18. fordulójában a SMAFC-ot fogadta a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli.

 

 

 

 

 

Vuk Pavlovic csapata három negyedig alárendelt szerepet játszott a tabellán 3. helyen álló soproniakkal szemben, ám fantasztikus hajrával fordított, győzelmének köszönhetően pedig őrzi hibátlan mérlegét a Hódtói Sportcsarnokban.

 

Nagy meccsre volt előzetesen kilátás, hiszen a Kosársuli százszázalékos hazai mérlegét ellensúlyozta a soproniak szenzációs sorozata: november vége óta nem kaptak ki, zsinórban hat győzelmükkel a dobogóról várhatták a fordulót, ráadásul Farkas Dávid vezetőedző számíthatott a felnőtt A-csoportos csapatnál is számításba vett fiatal tehetségekre, így Csátaljay Péterre és Schöllre is. 


Októberben a soproniak hazai pályán jó hajrával nyertek, és egészen sokáig most is úgy tűnt, győztesen hagyják el a pályát, így megszakítják a Kosársuli hibátlan szériáját. Ugyan remekül, 7-2-vel kezdett a Kosársuli, már az 5. percben, 9-8-as vezetésnél időt kellett kérnie Vuk Pavlovicnak, hiszen a Sopron a vásárhelyi taktikát kiaknázva támadásban és védekezésben is kezdett felgyorsulni. Az időkérés nem változtatott a játék képén: Schöll, Csátaljay Péter és Kovács masszív teljesítményével előbb átvették a vezetést a vendégek, majd a Kosársuli egyre ritmustalanabb perceit kihasználva elléptek.

A második negyed elején már kilenccel vezettek (12-21), és mivel a puha védekezést jó palánk alatti játékkal és két sikeres hármassal törték fel, a különbség egyre csak nőtt és nőtt. Hazai oldalon az sem segített, hogy a gyűrű és a palánk közös együttműködésével több dobás (négy-öt tripla) is lehetetlen szögből pattant ki, míg a másik oldalon nagy százalékkal ültek a kísérletek. 15-30-nál aztán nagyon jókor jött Varga Zalán, majd Kelemen kosara (időt is kért Farkas Dávid), Varga Zalán triplája pedig tíz ponton belülre csökkentette a hátrányt. A nagyszünet előtti utolsó percek a fiatalokról szóltak: a vendégeknél Schöll volt háromszor is eredményes, míg a Kosársulinál Karsai és Balogh is pontokat szerzett. Utóbbi triplájával alakult ki a 35-27-es soproni vezetést jelentő félidei állás.


A pihenőt követően ott folytatta a Sopron, ahol az első félidő nagy részét uralta, hiszen 6-0-s kezdésükkel ismét tíz fölé tornázták az előnyüket. Próbált igyekezni a Kosársuli elöl és hátul is, ám érdemben nem sikerült közelebb jönni, és egészen a negyed hajrájáig maradt a tizenkét-tizennégy pontos különbség. 50-38-as soproni vezetésnél aztán jött egy időkérés, ami mindent megváltoztatott: a helyenként szétesni látszó csapatot Vuk Pavlovic fejmosással rázta fel, a hangos szavak pedig épp a legjobb időben jöttek. Noha a vendégek 54-43-as előnyről kezdték az utolsó negyedet, Varga Zalán betörésénél és Kelemen triplájánál már érezni lehetett, hogy izgalmas hajrá jöhet.

Jött is, de még mennyire! Bálint kezdte a pontgyártást, majd Varga Zalán folytatta két triplával, Balogh közelije pedig egy 10-0-s rohamot jelentett - három perc alatt hirtelen visszahozta egy pontra magát a Kosársuli, és miközben a hazai közönség egyre inkább őrült hangulatba lendült, a soproniak védekezésben és támadásban is elkezdtek szétesni. A 35. percben aztán elkezdődött a folyamat, ami megállíthatatlannak bizonyult: Kelemen tüzelte magát extra állapotba, és előbb egy triplával egyenlített, majd a saját maga által kiharcolt fault közül az egyiket értékesítve a vezetést is átbillentette - 9-8 után először volt az előny a Kosársulinál (57-56). Ezt egy szerzett labda és egy újabb kiharcolt fault követte tőle, a Varga testvérek kosarai után pedig már hárommal ment a vásárhelyi csapat. A Sopron próbálta tartani a lépést, de a legjobbjaik a legrosszabb pillanatokban hibáztak, miközben Kelemen helyenként buldózerként tört át a vendégek védelmén: amellett, hogy dobott két nagyon fontos kosarat, labdákat szerzett és lepattanókat gyűjtött. 65-60-nál, az utolsó percre fordulva időt kért a Sopron, ám a fault-büntető taktikájuk nem működött a legjobban: Schöll mindössze két ponttal tudta közelebb hozni a csapatát, majd a dudaszó előtti pillanatokban Balogh szedett le egy kulcsfontosságú védőlepattanót. A Kosársuli így 22-8-as zárónegyeddel 65-62-re nyert, és nemcsak őrzi hazai veretlenségét, hanem a nagyon sűrű középmezőnyben felugrott az 5 helyre a tabellán. 

 

NB I/B Zöld csoport 18. forduló:

Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli - SMAFC 1860 Soproni Egyetem 65-62 (12-16, 15-19, 16-19, 22-8)

Hódtói Sportcsarnok, 400 néző. Vezette: dr. Varga, Vadász, Földi

Kosársuli: Varga Á. 6, Balogh 9/3, Varga Z. 17/9, Bálint 10, Karsai 7/3
Csere: Kelemen 13/6, Borbáth 3/3, Pinnyey -
Vezetőedző: Vuk Pavlovic

Sopron: Soós 7/3, Csátaljay B. -, Csátaljay P. 22, Schöll 10, Kovács 6
Csere: Heiszenberger 3/3, Bakk 4, Márkus -, Pongrácz -, Lakatos -
Vezetőedző: Farkas Dávid

 

Vuk Pavlovic: "Nagyon értékes győzelem ez számunkra. Nehéz, fizikális mérkőzésre számítottam, főleg a centereik és a magas rotációjuk miatt, és ez így is alakult. A letámadásuk és a 3-2-es, illetve alakulózónájuk ellen sokszor nem találtuk a megoldást, ez is eredményezte azt, hogy az első félidőben nagyon kevés pontot szereztünk és döcögősen játszottunk. Sajnos a csapatban időszakosan nem volt tűz, viszont a játékosokat dicséri, hogy a részünkről rossz ritmusú meccsből ekkora fordítást tudtunk varázsolni a végére és ezáltal megnyertük a meccset. Minden elismerésem a játékosaimé, a Sopronnak pedig további sok sikert kívánok a bajnokságra!"

 

Az U20-as csapat remek utolsó negyedének is köszönhetően 70-45-re nyert, így továbbra is harcban van a bajnoki dobogóért.

 

Folytatás február 5-én, vasárnap a Pénzügyőr otthonában.

 
 
VH-Nagy Benjamin
 

Olvassa el ezt is!

A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse

A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse

A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház

A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház

Tűz ütött ki január 25-én este hét órakor a Görbe utcában. A tűzoltók két nagytestű kutyát is kimentettek.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

2023. 17. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Célja, hogy kedvelt találkozóhely legyen a BFMK

Célja, hogy kedvelt találkozóhely legyen a BFMK

A helyi kulturális életet jól ismerő, nagy tapasztalattal rendelkező vezetője van január 10-e óta a Bessenyei Ferenc Művelődési Központnak.
 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..