KözéletDon-kanyar hősi halottaira emlékeztek

2020. január 12., vasárnap
 
Don-kanyar hősi halottaira emlékeztek

A Don-kanyar hősi halottainak tiszteletére rendezett megemlékezést és koszorúzást Hódmezővásárhely Polgármesteri Hivatala.

 

 

 

 

 

 

 

 

1943. január 12-én reggel megremegett az ég és a föld a Don partján; az urivi halálkanyarban pergőtűzzel indult meg a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg állásai ellen. A Don-kanyarnál a magyar történelem legtöbb áldozatott követelő veresége következett be: a kétszázezres seregből 120 ezren, köztük 113 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza.

 

 

A megemlékezésen dr. Márki-Zay Péter mondott beszédet, amelyben kiemelte: a 77 évvel ezelőtti január 12-én, a több mint 120 ezer magyarnak, közöttük a 113 hódmezővásárhelyi embernek, nem volt választása. Nem saját akaratukból mentek a harctérre. Fiatalemberek voltak, férjek, édesapák, akiknek nem volt más választásuk. Nekünk szerencsénk van, olyan országban élhetünk, ahol van lehetőségünk nem parancsra cselekedni.

Az ünnepségen többek között részt vett Hódmezővásárhely két alpolgármestere, dr. Kis Andrea és dr. Berényi Károly, több képviselő, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetség vásárhelyi csoportjának képviselői és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrség katonái. A megemlékezésen áldást mondott Bálint Mihály Gábor hadnagy, tábori lelkész.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A Holtág szerelmese

A Holtág szerelmese

Varga András vásárhelyi fotós évtizedek óta szenvedélyesen megörökíti a Tisza, a Mártélyi Holtág évszakait, ezúttal a téli pihenőjében is varázslatos tájat. Képekkel!
Új igazgató a Nyugdíjas Lakópark élén

Új igazgató a Nyugdíjas Lakópark élén

Sok volt a feszültség az elmúlt években a lakóparkban, ezért is elengedhetetlen, hogy az itt élő emberek minden tekintetben közeledni kezdjenek egymáshoz.
95 éves Mimi néni

95 éves Mimi néni

50 éves pedagógusi pályafutást tudhat maga mögött. Vásárhely nyolc iskolájában tanított.
Megtartani és megerősíteni

Megtartani és megerősíteni

Jelentős változást hozhat az új esztendő a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola életében.
 

És ezt már olvasta?

Teltházas Alma koncert a BFMK-ban
Teltházas Alma koncert a BFMK-ban A hétvégén fergeteges hangulatú koncerttel örvendeztették meg kis rajongóikat, nagy részük a színpad előtt extázisban énekelt és táncolt.
 
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve Egy elfeledett budapesti mulatónegyedbe, a lágymányosi Konstantinápolyba repíti vissza az olvasókat Borbás Edina legújabb történelmi fikciós regénye.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása A most megnyílt tárlaton az ábrázoló vagy absztrakt látásmóddal alkotott, a mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő hetven mű látható. Képekkel.
 
Értékes kettős siker
Értékes kettős siker Az NB I/B 19. fordulójában a Concordia Motax KC Pápa ellen lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli U20-as és felnőttcsapata. Nem is akárhogy!
 
Ilyenek a legboldogabb emberek
Ilyenek a legboldogabb emberek Kiderült, hogy a mentális jóléttel és boldogsággal kapcsolatos sok-sok kutatásban 10 tulajdonság mindig visszaköszön. Íme a lista!
 
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!