Gazdaság...csönget egy picit

2020. december 3., csütörtök
 
...csönget egy picit

Működési próbákat tartanak 3 napon át a tram train városi vonalán. Februárban érkezik az első szerelvény. Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt cége építi a tram train remízt.

 

 

 

 

 

 

Az áramátalakító épület működését, a felsővezeték áramfelvételét és -leadását tesztelik három napon keresztül Hódmezővásárhelyen, a tram train beruházásnál. A működési próbákat próbajárművel, a Szegedi Közlekedési Társaság egyik villamosával végzi a kivitelező. Az új tram-train hybrid járműveket már gyártják Spanyolországban. Az első szerelvény várhatóan januárban érkezik az országba, helyszíni tesztelése tervezetten jövő februárban kezdődhet el.

A működési próba megindítását az tette lehetővé, hogy Hódmezővásáshelyen a vasúti pálya és az áramellátási rendszer teljes hosszában (3850 vágányméteren) elkészült. A tram train járművek táplálására szolgáló 600 voltos egyenáramú vontatási rendszert (áramátalakító gépház, földkábel hálózat, villamos felsővezeték rendszer és az áramvizavezetési rendszer) is kiépítették. Folyamatban van még a közvilágítási oszlopokra szerelendő lámpatestek elhelyezése és a végleges burkolati jelek festése, azonban a városban nagy kiterjedésű forgalomkorlátozásra ezek miatt már nem kell számítani.

 

Az áramátalakító épület a gépészeti megoldásokkal elkészült. A központi forgalomirányító rendszer (KÖFI) integrációját, a távfelügyelet kiépítését és a biztosító berendezés üzembe helyezését össze kell hangolni a nagyvasúti rész hasonló munkafázisaival.

 

A beruházás keretében megújult a nyomvonal mentén számos utca (Ady Endre utca, Andrássy út, Kálvin tér, Bajcsy-Zsilinszky utca), felújították a járdákat és a kerékpárutakat is. Az év végéig megtörténik a növények kiültetése, a beruházás keretében 469 fát, közel 13 ezer cserjét és ugyanennyi évelőt telepítenek.

 

A projekt nagyvasúti részén (22 km) a sínek lefektetése tavaly megtörtént. Jelenleg a Hódmezővásárhelyi Népkert – Szeged Rókus közötti szakaszon ágyazatrendezési, tereprendezési, nyomtávszabályozási és szükség szerinti helyeken tolatási padka tömörítési munkák zajlanak.

 

Hátra van még a biztosítóberendezés szerelésének befejezése, az útátjárók végleges biztosítási módjának kialakítása, a vasúti jelzőberendezések kihelyezése is. Ezek után lehet a nagyvasút – városi vasút közötti átmeneti szakaszon a biztosítóberendezést telepíteni és üzembe helyezni, majd beintegrálni a szegedi KöFi központba. A kivitelezés befejező állomása a teljes vasúti rendszerhez kapcsolódó tesztek elvégzése lesz.

 

A hódmezővásárhelyi szakaszon zajló és a nagyvasúti munkák befejezése is 2021 első felében tervezett. Ennek feltétele az új tram-train hybrid járművek megléte, amelyekkel a végső tesztelések is elvégezhetők. Sikeres műszaki átadás-átvétel után a leendő üzemeltetők (MÁV Zrt. és az érintett önkormányzatok) megkapják üzemeltetésre a kiépült infrastruktúrát.

 

A sikeres műszaki átadás-átvétel után kezdeményezheti az építtető NIF Zrt. a kiépült infrastruktúra hatósági használatbavételi eljárásait. Az engedélyek megszerzése 2021 nyarán-őszén várható.

 

Az első érkező szerelvény „kicsomagolását”, üzemszerű állapotba hozását Szentesen végzik, és majd – februárban - onnan jön át Vásárhelyre a tram-train vonalra. Ennek oka valószínű, hogy még nem készült el a Szegedre tervezett remíz.

 

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben többször írtunk,2019 júniusában a Lázár János kormánybiztos által felügyelt építkezés létesítményeinek sorában a nyilvános közlemény szerint a nyertes, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos veje, Homlok Zsolt cége lett.

Az üzletember érdekeltségébe tartozó Homlok Zrt. 3 milliárd 270 millió forintért építi meg a beruházáshoz tartozó járműkarbantartó csarnokot.

(A munkára ajánlatot adott a EB Hungary Invest Kft., a FERROÉP Zrt. és a TTDExpert Zrt. kettőse, valamint a Vitruvius Építő Kft. is.)

A közel 3000 négyzetméteres csarnok komplex tervezése, kivitelezése a tendernyertes feladata. Ebbe beletartozik a vágányok kiépítése, a közművek bevezetése, a szerszámozás, a teljes külső-belső világítás, de még az irodabútorok is. A létesítmény átadásának idejéről még nincs információ.

 
 
Forrás: NIF
VH
 

Olvassa el ezt is!

Segítenek a gyógynövények

Segítenek a gyógynövények

Lehetőség szerint kamillavirágzat teát és ne kamillateát vásároljunk és igyunk. A megfázást követő lábadozásban fontosak az erősítő, roboráló teák.
Ha megcsúszik már nehéz bármit is tenni

Ha megcsúszik már nehéz bármit is tenni

Az őszi és téli időjárás számos veszélyforrást tartogat a közúti közlekedés résztvevői számára. Az utakon közlekedők fokozott körültekintésére és türelmére van szükség.
Micimackó nem tehet róla!

Micimackó nem tehet róla!

Ilyen időben szívesen kortyolgatunk forró teát, ám kellemetlen tüneteket is tapasztalhatnak, azok akik virágporra allergiásak és mézet fogyasztanak.

Döntetlen a megyei derbin

Döntetlen a megyei derbin

Az NB III-as labdarúgó-bajnokság Közép csoportjának legutóbbi fordulójában a Szegedi VSE ellen lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 15. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 15. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház
Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház A hódmezővásárhelyi kórház is bekapcsolódik a honvédség egészségügyi ellátásába. A 2018 óta érlelődő döntés most lendületet vett.
 
Kétszeresen nehéz meccs volt
Kétszeresen nehéz meccs volt Lejátszotta a Kosársuli a vásárhelyi kosárlabda történetének egyik legnehezebb meccsét. Elhunyt az egyesület alapítója és elnöke: dr. Elek András.
 
Öt gólos siker a Körösladány ellen
Öt gólos siker a Körösladány ellen Hétközi bajnokit játszott a Hódmezővásárhelyi FC, a csapat zsinórban harmadik győzelmét szerezte meg.
 
470 vásárhelyi mártír
470 vásárhelyi mártír Április 16-a a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja. Azokra emlékezünk ezen a napon, akiket a nácizmus zászlaja alatt 77 évvel ezelőtt megfosztottak jogaiktól.
 
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC Habár a HFC-nek kevesebb lehetősége volt, de a csapat szíve a helyén volt és sikerült itthon tartani a három pontot.
 
A hallás öröme
A hallás öröme Rendszeresen visszakérdez? Az átlagosnál hangosabban beszél, sokszor kiabál? Akkor lehet, hogy Ön is halláscsökkenéssel, ismertebb nevén nagyothallással küzd.