Kultúra, oktatásBallagás és Sárgulás a Mezőgazdaság Karon

2022. május 14., szombat
 

Május 13-án 114 végzős hallgató búcsúzott – ha nem is véglegesen – az alma matertől a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karán.

 

 

 

 

 

 

 

A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Kara május 13-án, pénteken rendezte meg a ballagási ünnepséget, illetve Sárgulási fogatos felvonulást.

 

A ballagási ünnepség a kar Andrássy út 15. szám alatti épületének udvarán, délelőtt 10 órakor kezdődött.

„Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus…”, „Hát, akkor örvendezzünk Míg ifjú életünk…” hangzott fel a híres ballagási dal - ki tudja hányadszor 1896 óta, amikor a Dél Alföldön elsőként elindult Hódmezővásárhelyen az alapfokú mezőgazdasági szakiskola, majd pedig 61 éve a felsőoktatás.  

 

 

Mezőgazdasági mérnök alapképzésen, nappali tagozaton 45-en, közülük7-en nemzetközi képzésben, levelezőn pedig 19-en végeztek.

Vadgazda mérnök szakon 14-én, vidékfejlesztési agrármérnök alapképzés nappali tagozaton 16-an, levelezőn 4-en fejezték be a tanévet. Mesterképzésen 15-en hallgató végzett

Az egyre népszerűbb felsőoktatási szakképzésen pedig 20 fő fejezte be tanulmányait.

 

A végzős hallgatók az Andrássy úton felvonulva a Polgármesteri Hivatal Dísztermében vettek részt az ünnepségen.

 

Délután a hagyományos fogatos felvonulás indult 15 órától a Kutasi úti Tangazdaságtól. A sárgulási menet végigvonulva a városon jelképesen búcsúznak Vásárhelytől, amely befogadta őket. A Sárgulás koreográfiájának elmaradhatatlan részét képezi a Fekete Sas előtt felálló Városi Fúvószenekar, Vágó János dirigálásával.

A Kossuth téren évtizedes hagyományként a mindenkori polgármester fogadta a végzősöket. A kis sárga szalagot Márki-Zay Péter zakójára is feltűzték.

 

A félév gyakorlat után, decemberben kezdődnek a záróvizsgák és a védés. A diplomakiosztó február elején lesz.

 

A Sárgulás, ez a minden évben Hódmezővásárhely utcáit betöltő felvonulás, nevét a gabona érése, sárgulása után kapta. Vagyis a „megérett” végzősök körbekocsizva búcsúznak a várostól. A Mezőgazdasági Kar jellegzetes szimbólumával díszített sárga pólóban péntek délután a fogatokon ülő egyetemi hallgatók szakdolgozatuk sikeres megvédése és a gyakorlati időszak letelte után az agrárium minden ágazatában el fognak tudni helyezkedni.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Városi tennivalók listája

Városi tennivalók listája

A Kőfal újabb részein kezdődnek el a munkálatok. Napokon belül elkezdődik a város közlekedési útvonalainak kátyúzása. A város zöld területeinek karbantartása is zajlik.
Minisztériumot vezethet Lázár János

Minisztériumot vezethet Lázár János

Lázár János neve is felmerült az új Orbán-kormány lehetséges agrárminiszterei között ágazati információk szerint. Most kiderült melyik tárcát vezetheti.

Erőszakkal kényszerítettek fiatal lányokat prostitúcióra

Erőszakkal kényszerítettek fiatal lányokat prostitúcióra

A pszichés és testi bántalmazások válogatott módszerekkel zajlottak, és ha a sértett megszökött, akkor újabb retorziókban volt része.
Kezdődik a szúnyogszezon de a gyérítés is

Kezdődik a szúnyogszezon de a gyérítés is

Vásárhelyen a Katasztrófavédelem központi légi gyérítése előtt 4 nappal a vásárhelyi Önkormányzat is megrendelt egy képtnapos földi kémiai gyérítést.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 31. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
A Villeroy & Boch a vásárhelyi óvodásokért
A Villeroy & Boch a vásárhelyi óvodásokért Újabb mosdófelújítást segít a világcég. Ezúttal a vásárhelyi Szeremlei Sámuel Református Óvodában kezdődnek a munkálatok.
 
100. születésnapot ünnepelte egy vásárhelyi bácsi
100. születésnapot ünnepelte egy vásárhelyi bácsi
99 éves korában lett ágyban fekvő beteg, addig nagyon tevékeny életet élt. A hosszú élet titka Pista bácsi szerint: a munka.
 
A Mártélyi Kavalkád programja
A Mártélyi Kavalkád programja

Augusztus 5. és 7-e között ismét lesz egy fergeteges rendezvénysorozat a Mártélyi Holtágnál. A szórakoztató műfajok teljes palettájával. Részletes program.

 
Az ország Imruskája 87 éves lenne
Az ország Imruskája 87 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 87 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Tanévi menetrend szeptembertől
Tanévi menetrend szeptembertől A hamarosan ismét megtelnek az iskolapadok, érdemes megnézni, hogyan alakul a 2022 szeptembertől kezdődő tanév. Fontos dátumok!
 
Szent István király ünnepe - Bor- és Gasztrofesztivál Vásárhelyen
Szent István király ünnepe - Bor- és Gasztrofesztivál Vásárhelyen Négynapos ünneppel készül az önkormányzat. Két színpad lesz, az egyik a Dr. Rapcsák András sétálóutcán, a nagy színpad pedig a Kossuth téren. Részletes program.