Kultúra, oktatásBallagás és Sárgulás a Mezőgazdaság Karon

2022. május 14., szombat
 

Május 13-án 114 végzős hallgató búcsúzott – ha nem is véglegesen – az alma matertől a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karán.

 

 

 

 

 

 

 

A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Kara május 13-án, pénteken rendezte meg a ballagási ünnepséget, illetve Sárgulási fogatos felvonulást.

 

A ballagási ünnepség a kar Andrássy út 15. szám alatti épületének udvarán, délelőtt 10 órakor kezdődött.

„Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus…”, „Hát, akkor örvendezzünk Míg ifjú életünk…” hangzott fel a híres ballagási dal - ki tudja hányadszor 1896 óta, amikor a Dél Alföldön elsőként elindult Hódmezővásárhelyen az alapfokú mezőgazdasági szakiskola, majd pedig 61 éve a felsőoktatás.  

 

 

Mezőgazdasági mérnök alapképzésen, nappali tagozaton 45-en, közülük7-en nemzetközi képzésben, levelezőn pedig 19-en végeztek.

Vadgazda mérnök szakon 14-én, vidékfejlesztési agrármérnök alapképzés nappali tagozaton 16-an, levelezőn 4-en fejezték be a tanévet. Mesterképzésen 15-en hallgató végzett

Az egyre népszerűbb felsőoktatási szakképzésen pedig 20 fő fejezte be tanulmányait.

 

A végzős hallgatók az Andrássy úton felvonulva a Polgármesteri Hivatal Dísztermében vettek részt az ünnepségen.

 

Délután a hagyományos fogatos felvonulás indult 15 órától a Kutasi úti Tangazdaságtól. A sárgulási menet végigvonulva a városon jelképesen búcsúznak Vásárhelytől, amely befogadta őket. A Sárgulás koreográfiájának elmaradhatatlan részét képezi a Fekete Sas előtt felálló Városi Fúvószenekar, Vágó János dirigálásával.

A Kossuth téren évtizedes hagyományként a mindenkori polgármester fogadta a végzősöket. A kis sárga szalagot Márki-Zay Péter zakójára is feltűzték.

 

A félév gyakorlat után, decemberben kezdődnek a záróvizsgák és a védés. A diplomakiosztó február elején lesz.

 

A Sárgulás, ez a minden évben Hódmezővásárhely utcáit betöltő felvonulás, nevét a gabona érése, sárgulása után kapta. Vagyis a „megérett” végzősök körbekocsizva búcsúznak a várostól. A Mezőgazdasági Kar jellegzetes szimbólumával díszített sárga pólóban péntek délután a fogatokon ülő egyetemi hallgatók szakdolgozatuk sikeres megvédése és a gyakorlati időszak letelte után az agrárium minden ágazatában el fognak tudni helyezkedni.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Városi tennivalók listája

Városi tennivalók listája

A Kőfal újabb részein kezdődnek el a munkálatok. Napokon belül elkezdődik a város közlekedési útvonalainak kátyúzása. A város zöld területeinek karbantartása is zajlik.
Minisztériumot vezethet Lázár János

Minisztériumot vezethet Lázár János

Lázár János neve is felmerült az új Orbán-kormány lehetséges agrárminiszterei között ágazati információk szerint. Most kiderült melyik tárcát vezetheti.

Erőszakkal kényszerítettek fiatal lányokat prostitúcióra

Erőszakkal kényszerítettek fiatal lányokat prostitúcióra

A pszichés és testi bántalmazások válogatott módszerekkel zajlottak, és ha a sértett megszökött, akkor újabb retorziókban volt része.
Kezdődik a szúnyogszezon de a gyérítés is

Kezdődik a szúnyogszezon de a gyérítés is

Vásárhelyen a Katasztrófavédelem központi légi gyérítése előtt 4 nappal a vásárhelyi Önkormányzat is megrendelt egy képtnapos földi kémiai gyérítést.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 12. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.