Kultúra, oktatásA vásárhelyi művésznek ezúttal Budapesten nyílik önálló kiállítása

2022. május 1., vasárnap
 
A vásárhelyi művésznek ezúttal Budapesten nyílik önálló kiállítása

A női szerepkörök krízise, a női test és ezzel az öntárgyiasítás kérdése Szabó Klára Petra munkásságának visszatérő fogalom- és motívumköre.

 

 

 

 


 

A művész legújabb műveit Hadd oldjam meg az őrületet, ami összezavar téged címmel mutatja be a VILTIN Galéria. A kiállítás ezúttal is két, párhuzamosan felépített, de összefonódó sorozatba ad betekintést: az egyik a korábbi munkáiban már megjelenő, kirakósszerű női torzók vizualitására épít, míg a másik valós és fiktív tájak festői feldolgozásából áll.

A művész védjegyeként is tekinthető részletgazdag, narratív akvarellek olyan pszichológiai rétegekbe adnak betekintést, ahol a vizuális önreprezentáció kérdésköre vezet át az empirikus élmények és álom világától a szubjektum legmélyebb analíziséig.”

Budapesten a Vasvári Pál utcában, a VILTIN Galériában a május 4-i megnyitót követően a kiállítás június 11-ig lesz látogatható.

 

A hódmezővásárhelyi kortárs képzőművészek egyik kiemelkedő innovatív, folyamatosan kísérletező képzőművésze Szabó Klára Petra 2009-ben szerzett mesterdiplomát a Nyugat-Magyarországi Egyetemen. 2011-ben és 2013-ban Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíjban részesült, valamint 2014-ben megkapta a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat.

2019-ben elnyerte a Tornyai-plakettet, a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját. Számos nemzetközi rezidenciaprogramon vett részt – volt, ahol többször is - 2010 és 2020 között Ausztriában, Dél-Koreában, Észtországban, Japánban, Svédországban.

Animált installációit az elmúlt években több nemzetközi művészeti fesztivál mutatta be. Hazai kiállításai mellett kurátori egyéni kiállítás keretében munkái Ausztriában, Észtországban és Dél-Koreában többször is szerepeltek. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja.

Művei hazai – Fővárosi Képtár-Kiscelli Múzeum, Művészeti Intézet-Dunaújváros, Szombathelyi Képtár, Tornyai János Múzeum - és nemzetközi – Susan & Michael Hort Collection, New York, Landesgalerie Burgenland, UniCredit Bank Austria AG, Mino-Washi Museum - gyűjteményekben egyaránt megtalálhatók.

 

A több mint egy évtizede sikerrel működő divatblogja alapján figyelt fel rá a világ, ennek következtében és egy galéria mentorálásával tucatnyi kiállításon vett és vesz részt Japántól az Egyesült Államokig, Dubaitól Londonig.

Szabó Klára Petra munkásságáról, hazai és külföldi sikereiről 2010 óta rendszeres időközönként olvashatnak a Vásárhelyi Hírekben. A Vásárhelyi Hírek divatmagazinja  (a Street Fashion) 2015 óta Szabó Klára Petra ajánlásával készül.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Országos második helyezés a Szakma Sztáron

Országos második helyezés a Szakma Sztáron

Összesen 9 fő versenyző jutott be a döntőbe Csongrád-Csanád megyéből, Hódmezővásárhely négy szakképző iskolájából idén csak egyetlen diák.
Új főigazgató kerestetik

Új főigazgató kerestetik

Az április 28-án tartott közgyűlés utolsó napirendi pontjaként a közgyűlés megszavazta, Megyesi Beáta, a vásárhelyi kulturális intézmények igazgatói tisztségéből való távozását.
Hódmezővásárhelyen és Mártélyon elkezdték a jövőt

Hódmezővásárhelyen és Mártélyon elkezdték a jövőt

Kis Andrea alpolgármester továbbra is marad a poziciójában. Új választás lesz Mártélyon. Munkamegbeszélést tart Lázár János és Márki-Zay Péter. Frissítve!
Hatalmas Hód Úszó siker az Országos Bajnokságon

Hatalmas Hód Úszó siker az Országos Bajnokságon

Gál Olivér és Ugrai Panna is magyar bajnok lett. A 18 éves tehetség, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát előzte meg 8 századmásodperccel.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 12. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.