Kultúra, oktatásA szikáncsi aranylelet ismét hazatért

2014. január 31., péntek
 

Az 1439 darabból álló szikáncsi aranykincs az ország legjelentősebb hunkori pénzlelete, a második helyezett 800 darabos érméből áll. Ez is jól demonstrálja, hogy a Kárpát Medence, Magyarország gazdag régészeti leletekben, amire oda kell figyelnünk, mondta L. Simon László a szikáncsi aranylelet kiállításának megnyitóján.

 

Képünkön Bokorné Nagy Katalin régész, aki a feltárást vezette és L. Simon László (Fotó: VH)


Az Országgyűlés Sajtó és Kulturális Bizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke azt is elmondta,a vásárhelyi kiállítás arra is felhívja a figyelmet megnőtt az illegális kincskeresők száma Magyarországon. Ellentétben Jozó Erzsébettel, aki leadta a vásárhelyi határban talált érméket, ma Magyarországon elképesztő méretű az régészeti leletek illegális kereskedelme, elég, ha a legjelentősebb online kereskedésekre feltett kínálatot nézzük. Mint mondta, ugyanakkor ez a kiállítás arra is példa, hogy jó irányú a kormányzat törekvése, hogy a helyi kiállítóhelyek az önkormányzatok kezelésébe kerüljenek. Ebben egyébként példaértékű Hódmezővásárhely, állapította meg L. Simon László.

Azt is elmondta, jogszabály módosítást javasolnak, hogy az eddig nagy fővárosi múzeumok, mint például a Nemzeti Múzeum raktáraiban őrzött és soha ki nem állított régészeti leletek a megtalálás helyén, a helyi múzeumokban legyenek kiállítva.           

 

A január 31-én délután tartott megnyitón Torbágyi Melinda, a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának főosztályvezetője  alapos szakmai ismertetője során a megjelenteknek elmondta, a kincs 97 százalékát II. Theodosius solidusai alkotják, emellett Honorius, valamint III. Valentinianus érméi fordulnak elő benne. Az igen nagy tisztaságú, 23 karátnál is finomabb érméket a 420-440-es évek között verhették. A verdefényes, vagyis a még használatba nem került nagy mennyiségű, azonos lelet arra utal, hogy a pénz nem összegyűjtésből ered, hanem valószínűleg a hun fejedelmi udvarba császári adónak szánták. Torbágyi Melinda hasonlatként elmondta, évi 6000 font volt a provincia adója, a szikáncsi kincs együttvéve 20 fontot tesz ki.  

 

A megnyitó után Torbágyi Melindát a Vásárhelyi Hírek arról kérdezte, vajon mennyi érmelelet van a Nemzeti Múzeum raktáraiban, amelyek akár a helyi múzeumok látnivalóit  gazdagíthatná? Az éremtár főosztályvezetője nem bocsátkozott becslésekbe sem, de azt elmondta, feltétlen különbséget kell tenni a régészeti leletek között. Nem vált ki minden lelet például olyan helyi érdeklődést, mint a szikáncsi. Sokszor közrejátszik az is, ha valamilyen helyi sajátosság, történet kapcsolódik a leletekhez. A helyi kiállítóhelyeknél sok más, például biztonsági szempontokat is figyelembe kell venni. Végül példaként felhozta a most megnyílt kiállítás anyagát. Mint mondta, háromféle az itt látható 54 pénzérme, vagyis a többi 1385 egyforma. Vagyis semmi értelme ilyen mennyiségben kiállítani.     

 

A zártkörű megnyitón – mint képeinken is látható - részt vett Jozó Erzséber családja is.

A kiállítás mától látogatható. A tárlaton több mint félszáz darabot mutatnak be az aranyérmékből, de a látogatók korabeli újságcikkek, jegyzőkönyvek és egy híradófelvétel segítéségével megismerhetik a kincs megtalálásának körülményeit. Sőt az 1963 novemberében 1000 érméből a Tornyaiban nyílt első kiállításon az egyik aranypénz eltűnésének történetét is.

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hová tűnt egy aranypénz?

 

Olvassa el ezt is!

Nyáron kezdődik az új-kishomoki csatornázás

Nyáron kezdődik az új-kishomoki csatornázás

12 kilométer csatorna épül Új-Kishomokon. Az építkezések várhatóan jövő év végére fejeződnek be. A csatornázással egy időben a szennyvíztisztító telepet is fejlesztik.
Végső búcsú Ferrari Violettától

Végső búcsú Ferrari Violettától

Február 8-án, szombaton vesznek végső búcsút a vásárhelyi születésű Ferrari Violettától. A Jászai Mari-díjas színésznőt a református egyház szertartása szerint a budaörsi új temetőben búcsúztatják.   
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin

Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin

Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem

A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 

És ezt már olvasta?

Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.
 
Világhírű vásárhelyi tudós kapott Pro Urbe díjat
Világhírű vásárhelyi tudós kapott Pro Urbe díjat Tudományos munkássága kiemelkedő és maradandó, azonban a neve még a Vásárhelyről elszármazottak névsorában sem szerepelt.
 
A válság ellenére még mindig növelhetjük megtakarításainkat
A válság ellenére még mindig növelhetjük megtakarításainkat Míg az uniós átlag 10 százalék volt januárban, addig Magyarországon – több mint 15 százalékponttal magasabb – 25,7 százalékra tehető a pénzromlás mértéke.