Kultúra, oktatásA festőművész gyűjteményéből gyarapodott a múzeum

2019. március 27., szerda
 

Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész néprajzi magángyűjteményének negyvenegy darabjával – kerámiákkal és faragott tárgyakkal – bővült a Tornyai János Múzeum néprajzi gyűjteménye.

 

 

 

 

 

 


A nyolcvanadik évét betöltött mester fiatalkora óta gyűjtötte feleségével közösen a butellákat, korsókat, mángorlókat, amelyekkel lakását díszítette, otthon érezte magát közöttük, sőt a citerákat saját maga is pengette. Gyűjtőmunkájával olyan nagy elődök útját folytatta, mint Tornyai János, vagy Endre Béla, akik a múlt század elején nagy szerepet vállaltak a vásárhelyi múlt hagyatékának megmentésében.

 

A kulturális értékek megőrzésének, az eljövendő generációknak való átadásának felelőssége motiválta a Hézső házaspárt a népi tárgyak gyűjtésekor. Egyes darabok vásárlással, mások ajándékként kerültek birtokukba. A gyerekek is hoztak az iskolába otthon már megválni rendeltetett tárgyakat, mert tudták, hogy a tanár bácsi szereti a vásárhelyi fazekasok régi termékeit, de a családtagok is segítettek a gyűjtést.

 

A múzeum részére Terendi Viktória, a közgyűjtemény néprajzkutatója vette át a tárgyakat, amelyeket a múzeum korábbi munkatársával, Nagy Verával együtt válogattak ki. A múzeum néprajzi gyűjteménye most olyan darabokkal gyarapodott, amelyek tudományos szempontból hiánypótlónak számítanak.

 

Trendi Viktória a különleges darabok között emelte ki a lófejes faragással díszített citerát, amelyeken bár húrok már nincsenek, viszont az előzetes tisztítás során felszínre került a hangszer eredeti festése. Szakmai szempontok szerint is különlegesnek számít a fehér mázas, kék mintázatú csúcsi butella, s szintén ritkaság az 1800-as évek elejéről származó, a kerámiából készült „csigacsináló”, amely törékeny konyhai eszköz volta ellenére megmaradt az utókornak. A Hézső gyűjteményből érkezett a múzeumba az az 1820-as datálású kerekbutella is, melyet immár a közgyűjtemény legrégibb butellája lett.

 

A múzeumi gyűjtemény ezzel ismét egy festőművész magángyűjteményének ékes darabjait fogadta be, akárcsak 113 éve, amikor Tornyai János adta át kincseit, amelyek március 31-ig még megtekinthetők a Tornyai, a gyűjtő című tárlaton.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Sanghajtól Los Angelesig - a siker állomásai

Sanghajtól Los Angelesig - a siker állomásai

A vásárhelyi-mártélyi Búzás Luca 22 évesen vágott neki a világnak. 7 év kemény munka után mára Kaliforniában divatcégek, topmodellek stylistja.
Csemege a régészet kedvelőinek

Csemege a régészet kedvelőinek

A Korok, kultúrák, lelőhelyek előadássorozat estjén vehetik kézbe az érdeklődők a Tornyai János Múzeum legújabb kiadványát.
Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság

Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság

Egyik nap tükörjég, másik nap köd, a harmadik nap hó, vagy éppen eső. Az időjárásra mindig felkészültnek kell lennie autósnak, kerékpárosnak, gyalogosnak.
133 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza

133 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza

A magyar történelem legtöbb áldozatott követelő vereségének részleteit mind a háború alatt, mind az azt követő kommunista diktatúra alatt el elhallgatták.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 1. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 1. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 52. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 52. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Az országos oltási terv részletei
Az országos oltási terv részletei Az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye a következő időszak oltási menetrendjéről.
 
Vége és kezdete az évnek
Vége és kezdete az évnek Tiltás is kötődik január elsejéhez, a legismertebb, hogy ezen a napon semmit nem adnak ki a házból, mert akkor egész éven át minden kimegy onnan.
 
Tanodásnak lenni - továbbra is - jó
Tanodásnak lenni - továbbra is - jó Tavaly óta a kormány döntésével a tanodák eltávolodtak a köznevelési rendszertől. A vásárhelyi Gastro-Ker Tanoda működése is nyertes pályázatokon múlik.
 
A 2021-es év színei
A 2021-es év színei A választott színek illenek ahhoz a kettős érzéshez, amellyel az új évet várjuk: reménykedünk a világ újranyitásában, abban, hogy visszatérhetünk a normalitáshoz.
 
Jön a 001-es
Jön a 001-es

Kamionon jön január közepén Szentesig a tram-train prototípusa. Az első érkező szerelvény „kicsomagolását”, üzemszerű állapotba hozását ott végzik. Videóval!