Kultúra, oktatásA Bethlen Bál megadta az alaphangot

2014. január 12., vasárnap
 

A hódmezővásárhelyi báli szezont hagyományosan a Bethlen Gábor Református Gimnázium kezdte idén is. Tavaly a Fekete Sasban volt, de be kell látni, hiába klasszikusan elegáns a környezet, ha alig fér el a 100 – nál több táncoló és a Bethlen Bálra mindig „vevő” vásárhelyi közönség.

 

Fotók: Damó Adrienn (VH©)

 

Ezért idén, némi vita után, úgy döntöttek, hogy a bál visszatér a 2013-as év előtti helyszínre, a Hódtói Sportcsarnokba. Idén nagyon ízléses drapériával sikerült bevonni a karzatot, a léggömb és egyéb installáció szinte teljesen elfedte a csarnok eredeti funkcióját. Röviden: a bál színhelye semmivel sem maradt el az amerikai filmekben megszokott báltermek látványától.

 

Van ennek a teremnek a Sassal szemben egy óriási előnye, hogy aki akarja nyaknyújtogatás nélkül is remekül ráláthat a nyitótáncosokra. Mind a 64 párra, akik magabiztosan, üdén és sugárzóan vonultak fel január 11-én este, hogy a Baranyi Anettől és Tóth Krisztinától tanultakat most a nagyközönségnek is bemutassák. A két rutinos koreográfus idén sem bízott semmit a véletlenre, hiszen ebben az évben is olyan volt a zenei repertoár, amelyben „éltek” a gyönyörű ruhák. A zenei összeállításba a klasszikusok és a jó kis csárdás mellett, többek között belefért egy kevésbé szokásos szalontánc, a Dominikai Köztársaságból származó bacha-tangó. A 2011-es Bethlen Bálon megismert - a tánc világában - jellegzetesen erotikusnak tartott bachata-t, a lányok nagy vitalitással táncolták, alig volt, akit zavarta volna az abroncsos széles ruhája. A lányok - idén is egy-egy kis színes tüll díszítéssel „megbolondított” - fehér ruhacsodákban, a fiúk pedig feketében, csokornyakkendőben, majd később a nyakuk körül lazán egy kis vagány kék sállal táncoltak. A szülők és a hozzátartozók pedig sápadozhattak, ámuldozhattak azon, hogy szeretett lányaik már hölgyek, és fiaik pedig már „kész” fiatalemberek.

 

A szezonnyitó Bethlen Bál Hódmezővásárhely egyik kiemelkedő társadalmi eseménye volt idén is. Almási István polgármester és Kószó Péter alpolgármester valamint több önkormányzati képviselő mellett ott volt – szokásos kifogástalan eleganciájával - Dr. Lázár János országgyűlési képviselő is, akinek, mint ismeretes a Bethlen Gábor Református Gimnázium-i évek alapozták meg politikusi elhivatottságát.       

 

A Bethlen Bál a hódmezővásárhelyi szezon nyitányaként, hangulata, kivitelezése miatt mindig egy kicsit etalon is, mint ahogy dr. Kádár Péter igazgató utalt is rá: "az iskola a város szimbóluma, bálja pedig a nemes hagyományok képviselője."

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Januártól nőtt a pedagógusok bére

Januártól nőtt a pedagógusok bére

Akár tizenegyezer forintos bértöbbletet jelenthet a pedagógusoknak a minimálbér januári emelése. A kisiskolák fenntartási és működtetési feladatait hosszú távon vállalja a kormány.
Báli menetrend Hódmezővásárhelyen

Báli menetrend Hódmezővásárhelyen

Február elsején a HSZI Corvin Mátyás Tagintézmény diákbálja lesz a Fekete Sasban. Török László koreográfiájára 59 pár táncol. Az eddigi bálok tudósításaival!

 

A Máté Taekwondo idén is eredményes volt

A Máté Taekwondo idén is eredményes volt

Május 27-én, szombaton rendezték meg Horvátországban a hagyományosnak mondható Karlovac Open 2023 taekwondo versenyt.

Könyörögtek a tanárnak, hogy ne írja be a rosszabb jegyet

Könyörögtek a tanárnak, hogy ne írja be a rosszabb jegyet

Vádat emeltek azzal az anyával szemben, aki éheztette és bántalmazta két kislányát, ha sportban és a tanulásban nem jól teljesítettek. Ezzel súlyosan veszélyeztette testi, érzelmi, értelmi, erkölcsi fejlődésüket.

 

És ezt már olvasta?

Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes
Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes Az együttes alapítója több mint fél évszázaddal ezelőtt célul tűzte ki a magyar néptánc, népzene és néprajzi hagyomány ápolását, elsajátítását, népszerűsítését.
 
Befejeződött az átköltözés
Befejeződött az átköltözés Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára Az új hálózatra váltással országos lefedettséget használhatnak a DIGI ügyfelek.
 
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással Történelminek mondható a Vásárhelyi Kosársuli 2022-23-as szezonja, hiszen eddig még soha nem indult felnőtt női csapat az egyesület színeiben egyetlen bajnokságban sem.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 22. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták a Hódfót
Díjazták a Hódfót Egerben, a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvény sorozathoz kapcsolódón került sor a XX. Magyar Kézműves Remek pályázatának díjátadó ünnepségére.
 
Átadták az új közösségi házat
Átadták az új közösségi házat Új közösségi ház épült uniós támogatással Hódmezővásárhely Új-Kishomok városrészében, és felújítottak három olvasókört is.
 
Vásárhelyi katonák a sérültek között
Vásárhelyi katonák a sérültek között A NATO békefenntartó erők katonáit május 29-én vetették be tömegoszlatási feladatokra Koszovóban. A KFOR katonák sorfalát a tüntető tömeg megtámadta,