Kultúra, oktatás95 éve született Herczeg Mihály

2021. szeptember 17., péntek
 
95 éve született Herczeg Mihály

Szeptember 20-án előadással, kiállítással emlékezik a vásárhelyi Levéltár a több generáció által nagyra becsült pedagógusra, helytörténészre, a Levéltár egykori vezetőjére.

 

 

 

 

 

 

Szeptember 18-án lenne 95 éves a Hódmezővásárhely jeles személyisége, tanár, helytörténész, levéltár-igazgató, aki egész életében munkásságával, tanulmányival erősítette a vásárhelyi identitást.

 

Érettségi bizonyítványát a Református Bethlen Gábor Gimnáziumban 1946-ban vette át. Németh László is tanította. A szegedi Pedagógiai Főiskolán biológia - földrajz - gyakorlati szakos általános iskolai tanári diploma megszerzése után Mátyáshalmon, majd Kenyereparton és Csomorkányon, a Vöröslobogó utcai Általános Iskolában, a Rózsa Ferenc utcai Általános Iskolában tanított. 1974-1976 között a Kiss Lajos Általános Iskola igazgatóhelyettese volt. 1976-ban nevezték ki a Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Fióklevéltára igazgatójának. E tisztséget 10 évig, nyugdíjazásáig töltötte be. 1990-től 1998-ig önkormányzatai képviselő volt. 1991-től alapítója és haláláig elnöke volt a Szeremlei Társaságnak. 1992-ben Pro Urbe Hódmezővásárhelyért, 1997-ben Péczely-díjjal tüntették ki. 2001-ben Hódmezővásárhely Díszpolgára címet kapott.

 

Életét, munkásságát egykori munkahelye, az MNL Csongrád-Csanád Megyei Levéltárának Hódmezővásárhelyi Fióklevéltára és a Hódmezővásárhelyi Szeremlei Társaság közös rendezvénnyel és egy kiállítással idézi fel.

 

A szeptember 20-án 16 óra 30 perckor a Bajcsy-Zsilinszky út 25. szám alatti Levéltár előadótermében kezdődő rendezvényen Presztóczki Zoltán főlevéltáros köszönti az érdeklődőket.


Herczeg Mihályról, munkásságáról Dr. Marjanucz László nyugalmazott tanszékvezető, egyetemi docens tart előadást, amelyet kötetlen beszélgetés követ.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Im memoriam Herczeg Mihály

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 52. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 52. hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Hatalmas tűz volt Aranyágban

Hatalmas tűz volt Aranyágban

Egy 1200, egy 700 istálló és egy 170 négyzetméteres épület égett le, amelyben kétszáznál több sertés pusztult el. 2015-ben ugyanitt szintén volt istállótűz, akkor 53 állat fulladt meg.

Mennyit kell ma dolgozni egy vásárhelyi ingatlanért?

Mennyit kell ma dolgozni egy vásárhelyi ingatlanért?

Dráguló vásárhelyi lakáspiac. A tavalyi év eleje óta tartó pandémiás időszak ellenére sem mondhatjuk azt, hogy hazánkban ingatlanpiaci válság lenne.
Korszerű belgyógyászati és gyermekosztály épül

Korszerű belgyógyászati és gyermekosztály épül

A kórházban az eszköz, a humánerőforrás és tavasszal már az épített infrastruktúra is rendelkezésre áll ahhoz, hogy eredményes gyógyító munka folyjon.
 

És ezt már olvasta?

Egyházi érdemrendet kapott Kovács István
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában.
 
A miskolciak eredményesebbek voltak
A miskolciak eredményesebbek voltak Több sérültet is nélkülöző Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. egy negyedig tartotta a lépést, végül a Miskolcon a hazaiak simán győzni tudtak.
 
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés Terjednek a facebookos csalások. Sok a főként idős naív, kevésbé informált ember. A Rendőrség látókörébe kerülnek a csalók, bár nem könnyű a lebuktatás.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 47. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen A nyirkos aszfalton megcsúszhatott és egy ház kapubejárójába előtt felborulva állt meg.
 
Még 65 millió plusz a tram train projektbe
Még 65 millió plusz a tram train projektbe A mozdonyszín és a tároló vágányok közötti területen 8 jármű tárolására és karbantartására alkalmas közel 3000 m2 alapterületű csarnok épült.