Kultúra, oktatás95 éve született Herczeg Mihály

2021. szeptember 17., péntek
 
95 éve született Herczeg Mihály

Szeptember 20-án előadással, kiállítással emlékezik a vásárhelyi Levéltár a több generáció által nagyra becsült pedagógusra, helytörténészre, a Levéltár egykori vezetőjére.

 

 

 

 

 

 

Szeptember 18-án lenne 95 éves a Hódmezővásárhely jeles személyisége, tanár, helytörténész, levéltár-igazgató, aki egész életében munkásságával, tanulmányival erősítette a vásárhelyi identitást.

 

Érettségi bizonyítványát a Református Bethlen Gábor Gimnáziumban 1946-ban vette át. Németh László is tanította. A szegedi Pedagógiai Főiskolán biológia - földrajz - gyakorlati szakos általános iskolai tanári diploma megszerzése után Mátyáshalmon, majd Kenyereparton és Csomorkányon, a Vöröslobogó utcai Általános Iskolában, a Rózsa Ferenc utcai Általános Iskolában tanított. 1974-1976 között a Kiss Lajos Általános Iskola igazgatóhelyettese volt. 1976-ban nevezték ki a Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Fióklevéltára igazgatójának. E tisztséget 10 évig, nyugdíjazásáig töltötte be. 1990-től 1998-ig önkormányzatai képviselő volt. 1991-től alapítója és haláláig elnöke volt a Szeremlei Társaságnak. 1992-ben Pro Urbe Hódmezővásárhelyért, 1997-ben Péczely-díjjal tüntették ki. 2001-ben Hódmezővásárhely Díszpolgára címet kapott.

 

Életét, munkásságát egykori munkahelye, az MNL Csongrád-Csanád Megyei Levéltárának Hódmezővásárhelyi Fióklevéltára és a Hódmezővásárhelyi Szeremlei Társaság közös rendezvénnyel és egy kiállítással idézi fel.

 

A szeptember 20-án 16 óra 30 perckor a Bajcsy-Zsilinszky út 25. szám alatti Levéltár előadótermében kezdődő rendezvényen Presztóczki Zoltán főlevéltáros köszönti az érdeklődőket.


Herczeg Mihályról, munkásságáról Dr. Marjanucz László nyugalmazott tanszékvezető, egyetemi docens tart előadást, amelyet kötetlen beszélgetés követ.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Im memoriam Herczeg Mihály

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 41. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 41. hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Hatalmas tűz volt Aranyágban

Hatalmas tűz volt Aranyágban

Egy 1200, egy 700 istálló és egy 170 négyzetméteres épület égett le, amelyben kétszáznál több sertés pusztult el. 2015-ben ugyanitt szintén volt istállótűz, akkor 53 állat fulladt meg.

Mennyit kell ma dolgozni egy vásárhelyi ingatlanért?

Mennyit kell ma dolgozni egy vásárhelyi ingatlanért?

Dráguló vásárhelyi lakáspiac. A tavalyi év eleje óta tartó pandémiás időszak ellenére sem mondhatjuk azt, hogy hazánkban ingatlanpiaci válság lenne.
Korszerű belgyógyászati és gyermekosztály épül

Korszerű belgyógyászati és gyermekosztály épül

A kórházban az eszköz, a humánerőforrás és tavasszal már az épített infrastruktúra is rendelkezésre áll ahhoz, hogy eredményes gyógyító munka folyjon.
 
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Díszdiplomákat adtak át
Díszdiplomákat adtak át Október 22-én a díszközgyűlés keretében két pedagógus díszdiplomát kapott. Mindketten 65 éve szereztek diplomát.
 
Egy négyzetméter kétszer drágább Szegeden, mint Vásárhelyen
Egy négyzetméter kétszer drágább Szegeden, mint Vásárhelyen A koronavírus-járvány után bekövetkezett ingatlanpiaci korrekció Csongrád-Csanád megye ingatlanpiacának kínálati árait is pozitív irányba mozdította el.
 
Asztalosműhely és raktár égett a Rárósi úton
Asztalosműhely és raktár égett a Rárósi úton Hódmezővásárhelyen, a Rárósi úton október 19-én az esti órákban kigyulladt egy asztalosüzem épületének tetőszerkezete, valamint egy raktár. .
 
Te mit halogatsz? Titkok a lakásban
Te mit halogatsz? Titkok a lakásban

Maga a halogatás nem használ, mivel bár passzívnak látszik, valójában erős ellenerők feszülésének eredménye, így hihetetlenül sok energiánkat emészti fel.

 
Teszt az egészséges táplálkozásról
Teszt az egészséges táplálkozásról

Már szinte unalmasak lehetnek a heti- és havilapok, vagy a különböző internetes oldalakon található tesztek sokasága, amelyek megmondják mit és hogyan…? Mi most egy teljesen egyszerű de hatékony teszttel bizonyítjuk be, hogy lehet másképpen is..!

 
Szégyenlős vagy, na de miért is?
Szégyenlős vagy, na de miért is?

Sok fiatal teszi fel önmagának a kérdést: Szégyenlős vagyok? Mennyiben térek el a normális emberektől? Voltaképpen olyan címke, melyet az ember maga akaszt a saját nya­kába.

 

 
Nyelvtörő városnevet kell megtanulni
Nyelvtörő városnevet kell megtanulni Lehetetlen vállalkozásnak tűnik, de nem kerülhetik meg azt a problémát, hogy Márki-Zay Péterről beszélve, egy kiejthetetlen nevű magyar település polgármesteréről van szó.