Kultúra, oktatás30 éves a Szeremlei Társaság

2022. június 4., szombat
 
30 éves a Szeremlei Társaság

A 2016 októberében tartott jubileumi - tehát 25 éves - hódmezővásárhelyi helytörténettel foglalkozó Szeremlei Társaság az azóta eltelt 5 évben is aktívan munkálkodott.

 

 

 

 

 


A 30 éves kerek ünnepi évfordulóra, amelyet május 9-én 10 órától tartanak – több érdekes előadással készülnek.

 

Egyúttal mint minden évben értékes helytörténeti vonatkozású témákban gazdag évkönyvet tarthatnak a kezükben a lokálpatrióta vásárhelyiek.

A Szeremlei Társaság – mivel 1991-ben alakultak – már tavaly ősszel megkezdték az kerek évfordulós Émlékév megemlékezéseit.

November 25-én megkoszorúzták Szeremlei Sámuel sírját a Kincses temetőben. Illetve kikerült a nyomdából a 2021-es évkönyv is. Idén a Hódmezővásárhelyi Levéltárban – a Bajcsy Zsilinszky utcában – a könyvbemutatóval együtt tudományos konferenciát rendeznek.

 

A helytörténettel foglalkozó Szeremlei Társaság 1991. február 26-án alakult meg a Hódmezővásárhelyi Levéltárban. Az alapítók dr. Dömötör János, Farkas Ferenc, Herczeg Mihály, Kárász József, Kovács István, Kőszegfalvi Ferenc, dr. Kruzslicz István Gábor, Lőkös Imre, Makó Imre, Szenti Tibor és Szigeti János volt.

Közel másfél évtized alatt taglétszámunk jelentősen emelkedett, 2006 nyarán 44 fő alkotta társaságot. Közben néhányan kiléptek, illetve elhunytak: Kárász József, Lőkös Imre, Felletár Béla, dr. Rapcsák András, dr. Böszörményi Ede.

A Szeremlei Társaság tevékenységi köre a helytörténet köré szerveződik. Rendszeresen publikálnak és adnak elő különböző témakörökben. 1996 óta jelenik meg évkönyvük, melynek kiadását hagyományosan Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Csongrád Megyei Levéltár támogatja.

Minden évben legalább kétszer tartanak társasági ülést. 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Továbbra is ingyenes a tram-train

Továbbra is ingyenes a tram-train

Úgy tűnik már nem sokáig ingyenes. A bérletek ára is kialakult. Ha a tervezett menetrendet már biztosan tartani lehet, akkor már jegyet kell váltani.
Magas a vásárhelyi áldozatok száma

Magas a vásárhelyi áldozatok száma

A most nyilvánosságra került adatokból kiderült, hogy 2022 január végéig mennyien vesztették életüket koronavírusban Vásárhelyen és a környező településeken.
Vásárhelyi érmesek a Nemzetek Kupáján

Vásárhelyi érmesek a Nemzetek Kupáján

Május 21-én rendezték Hatvanban az ITF Taekwon-do Nemzetek Kupáját. Az idén huszadik alkalommal is 7 ország 35 klubjából érkeztek taekwondosok.

 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 31. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
A Villeroy & Boch a vásárhelyi óvodásokért
A Villeroy & Boch a vásárhelyi óvodásokért Újabb mosdófelújítást segít a világcég. Ezúttal a vásárhelyi Szeremlei Sámuel Református Óvodában kezdődnek a munkálatok.
 
100. születésnapot ünnepelte egy vásárhelyi bácsi
100. születésnapot ünnepelte egy vásárhelyi bácsi
99 éves korában lett ágyban fekvő beteg, addig nagyon tevékeny életet élt. A hosszú élet titka Pista bácsi szerint: a munka.
 
A Mártélyi Kavalkád programja
A Mártélyi Kavalkád programja

Augusztus 5. és 7-e között ismét lesz egy fergeteges rendezvénysorozat a Mártélyi Holtágnál. A szórakoztató műfajok teljes palettájával. Részletes program.

 
Az ország Imruskája 87 éves lenne
Az ország Imruskája 87 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 87 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Tanévi menetrend szeptembertől
Tanévi menetrend szeptembertől A hamarosan ismét megtelnek az iskolapadok, érdemes megnézni, hogyan alakul a 2022 szeptembertől kezdődő tanév. Fontos dátumok!
 
Szent István király ünnepe - Bor- és Gasztrofesztivál Vásárhelyen
Szent István király ünnepe - Bor- és Gasztrofesztivál Vásárhelyen Négynapos ünneppel készül az önkormányzat. Két színpad lesz, az egyik a Dr. Rapcsák András sétálóutcán, a nagy színpad pedig a Kossuth téren. Részletes program.