Kultúra, oktatás30 éves a Szeremlei Társaság

2022. június 4., szombat
 
30 éves a Szeremlei Társaság

A 2016 októberében tartott jubileumi - tehát 25 éves - hódmezővásárhelyi helytörténettel foglalkozó Szeremlei Társaság az azóta eltelt 5 évben is aktívan munkálkodott.

 

 

 

 

 


A 30 éves kerek ünnepi évfordulóra, amelyet május 9-én 10 órától tartanak – több érdekes előadással készülnek.

 

Egyúttal mint minden évben értékes helytörténeti vonatkozású témákban gazdag évkönyvet tarthatnak a kezükben a lokálpatrióta vásárhelyiek.

A Szeremlei Társaság – mivel 1991-ben alakultak – már tavaly ősszel megkezdték az kerek évfordulós Émlékév megemlékezéseit.

November 25-én megkoszorúzták Szeremlei Sámuel sírját a Kincses temetőben. Illetve kikerült a nyomdából a 2021-es évkönyv is. Idén a Hódmezővásárhelyi Levéltárban – a Bajcsy Zsilinszky utcában – a könyvbemutatóval együtt tudományos konferenciát rendeznek.

 

A helytörténettel foglalkozó Szeremlei Társaság 1991. február 26-án alakult meg a Hódmezővásárhelyi Levéltárban. Az alapítók dr. Dömötör János, Farkas Ferenc, Herczeg Mihály, Kárász József, Kovács István, Kőszegfalvi Ferenc, dr. Kruzslicz István Gábor, Lőkös Imre, Makó Imre, Szenti Tibor és Szigeti János volt.

Közel másfél évtized alatt taglétszámunk jelentősen emelkedett, 2006 nyarán 44 fő alkotta társaságot. Közben néhányan kiléptek, illetve elhunytak: Kárász József, Lőkös Imre, Felletár Béla, dr. Rapcsák András, dr. Böszörményi Ede.

A Szeremlei Társaság tevékenységi köre a helytörténet köré szerveződik. Rendszeresen publikálnak és adnak elő különböző témakörökben. 1996 óta jelenik meg évkönyvük, melynek kiadását hagyományosan Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Csongrád Megyei Levéltár támogatja.

Minden évben legalább kétszer tartanak társasági ülést. 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Továbbra is ingyenes a tram-train

Továbbra is ingyenes a tram-train

Úgy tűnik már nem sokáig ingyenes. A bérletek ára is kialakult. Ha a tervezett menetrendet már biztosan tartani lehet, akkor már jegyet kell váltani.
Magas a vásárhelyi áldozatok száma

Magas a vásárhelyi áldozatok száma

A most nyilvánosságra került adatokból kiderült, hogy 2022 január végéig mennyien vesztették életüket koronavírusban Vásárhelyen és a környező településeken.
Vásárhelyi érmesek a Nemzetek Kupáján

Vásárhelyi érmesek a Nemzetek Kupáján

Május 21-én rendezték Hatvanban az ITF Taekwon-do Nemzetek Kupáját. Az idén huszadik alkalommal is 7 ország 35 klubjából érkeztek taekwondosok.

 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..