Kultúra, oktatás30 éves a Szeremlei Társaság

2022. június 4., szombat
 
30 éves a Szeremlei Társaság

A 2016 októberében tartott jubileumi - tehát 25 éves - hódmezővásárhelyi helytörténettel foglalkozó Szeremlei Társaság az azóta eltelt 5 évben is aktívan munkálkodott.

 

 

 

 

 


A 30 éves kerek ünnepi évfordulóra, amelyet május 9-én 10 órától tartanak – több érdekes előadással készülnek.

 

Egyúttal mint minden évben értékes helytörténeti vonatkozású témákban gazdag évkönyvet tarthatnak a kezükben a lokálpatrióta vásárhelyiek.

A Szeremlei Társaság – mivel 1991-ben alakultak – már tavaly ősszel megkezdték az kerek évfordulós Émlékév megemlékezéseit.

November 25-én megkoszorúzták Szeremlei Sámuel sírját a Kincses temetőben. Illetve kikerült a nyomdából a 2021-es évkönyv is. Idén a Hódmezővásárhelyi Levéltárban – a Bajcsy Zsilinszky utcában – a könyvbemutatóval együtt tudományos konferenciát rendeznek.

 

A helytörténettel foglalkozó Szeremlei Társaság 1991. február 26-án alakult meg a Hódmezővásárhelyi Levéltárban. Az alapítók dr. Dömötör János, Farkas Ferenc, Herczeg Mihály, Kárász József, Kovács István, Kőszegfalvi Ferenc, dr. Kruzslicz István Gábor, Lőkös Imre, Makó Imre, Szenti Tibor és Szigeti János volt.

Közel másfél évtized alatt taglétszámunk jelentősen emelkedett, 2006 nyarán 44 fő alkotta társaságot. Közben néhányan kiléptek, illetve elhunytak: Kárász József, Lőkös Imre, Felletár Béla, dr. Rapcsák András, dr. Böszörményi Ede.

A Szeremlei Társaság tevékenységi köre a helytörténet köré szerveződik. Rendszeresen publikálnak és adnak elő különböző témakörökben. 1996 óta jelenik meg évkönyvük, melynek kiadását hagyományosan Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Csongrád Megyei Levéltár támogatja.

Minden évben legalább kétszer tartanak társasági ülést. 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Továbbra is ingyenes a tram-train

Továbbra is ingyenes a tram-train

Úgy tűnik már nem sokáig ingyenes. A bérletek ára is kialakult. Ha a tervezett menetrendet már biztosan tartani lehet, akkor már jegyet kell váltani.
Magas a vásárhelyi áldozatok száma

Magas a vásárhelyi áldozatok száma

A most nyilvánosságra került adatokból kiderült, hogy 2022 január végéig mennyien vesztették életüket koronavírusban Vásárhelyen és a környező településeken.
Vásárhelyi érmesek a Nemzetek Kupáján

Vásárhelyi érmesek a Nemzetek Kupáján

Május 21-én rendezték Hatvanban az ITF Taekwon-do Nemzetek Kupáját. Az idén huszadik alkalommal is 7 ország 35 klubjából érkeztek taekwondosok.

 

És ezt már olvasta?

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 4. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy nagyon értékes győzelem
Egy nagyon értékes győzelem Vuk Pavlovic csapata fantasztikus hajrával fordított, győzelmének köszönhetően pedig őrzi hibátlan mérlegét a Hódtói Sportcsarnokban.
 
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház Tűz ütött ki január 25-én este hét órakor a Görbe utcában. A tűzoltók két nagytestű kutyát is kimentettek.
 
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.
 
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023 Idén a hazai zenekultúra lassan elfelejtett és több generáció számára már kevésbé ismert műfaja, a folklór muzsika és a magyar nóta volt a főszereplő.
 
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak A két ittas utast nem engedték fel a buszra, a szóváltást kölcsönös tettlegesség, ütés- és rúgásváltások követték. Előkerült egy bicska is, de sérülés nem történt.