Mozaik2022 - új év, új élet, fogadalmak nélkül

2022. január 1., szombat
 
2022 - új év, új élet, fogadalmak nélkül

Az élet rendszerint nem óriási, sorsfordító döntéseken múlik, hanem az apró, mindennapi szokásokon. Az új év legeleje klasszikus időpontja lehet annak, hogy az ember lélekben, tudatosságban rendet tegyen a szokásai, apró napi döntései olykor kacatos világában.

 

 

 

 

 

 

Mert minden döntés számít, minden döntés egyben válaszút - az is, hogy felkeljek-e most vagy lustálkodjak, gyümölcsturmixot készítsek-e reggelire vagy kávét igyak, felhívjam-e egy régi ismerősömet vagy sem...

 

Az esztendő kereke továbbgördült, most épp egy új kör kezdődik… használjuk ki! A következőkben néhány most aktuális tippet szeretnék adni: ezek apróságok, de valóban számítanak – amennyiben megtesszük őket. Mondom, az élet apró döntéseken múlik…

Légy hálás: írj köszönőlevelet! A 2021-es esztendő sokaknak volt igen pocsék még akkor is, ha megint elmaradt a  világvége. Válság, különféle krízisek, pandémia, bizonytalanság – mégis egészen biztos, hogy rengeteg olyan dolog is történt, ami miatt hálásak lehetünk. Az érett filozófiai és vallási rendszerek, így a kereszténység, a buddhizmus és az iszlám is kiemeli a hála fontosságát. Hogy ez ne csak múló, átsuhanó „elmélet” legyen, ültesd át a gyakorlatba! Tekints vissza a 2019-es évre, és keresd meg, ki mindenkinek lehetsz hálás valamiért! Ha pedig ez megvan, fogalmazd meg, és küldd el levélben! Az ilyesmi manapság elég ritka gesztus – feljelentő, kritizáló vagy panaszos levél annál több íródik – pedig a köszönet szó szerint életmentő lehet. Tudok olyanról, aki egy ilyen köszönőlevelet évekig hordott a tárcájában, rongyosra olvasta… Ki mindenkinek lehetsz hálás?

 

A fészbúkos ismerős-ismeretlennek, aki recepteket oszt meg… a buszsofőrnek, aki megvárt a végállomásnál, a barátnak, aki meghallgatott, egy újságszerkesztőségnek a jó cikkek miatt (remélem bocsánatos bűn, hogy például a Vásárhelyi Hírek Szerkesztőségének?!), vagy akár a levakarhatatlan MLM-ügynöknek, aki megmutatta, hogyan kell elszántan próbálkozni és nem feladni. Nem kell, hogy szeresd az illetőt – elég, ha van egy olyan tulajdonsága vagy gesztusa, amit becsülsz. A köszönőlevél műfaja segít a pozitívumokra koncentrálni. Netán magadnak is írhatsz egyet: mi mindenért lehetsz hálás önmagadnak?

Mérlegelj: mi változott meg benned a 2021-es esztendőben? Egészen biztos, hogy egy sor dologra nézel most más szemmel, mint tavalyelőtt. Ahogy változol, változik a világod is… csak akkor marad egy tömbben összeállt, megkövesedett elméjű, megrekedt az ember, ha mélyen meg van győződve arról: „igazam van!”. Lehet, hogy megkóstoltál egy ételt, amit korábban sose tettél volna – és ízlett. Netán kipróbáltál egy új sportágat, amiben ügyetlennek hitted magad – és lehet, hogy még mindig ügyetlen vagy, de élvezetes volt! (Ugye, itt a korcsolyaszezon.) Lehet, hogy kiderült, nem is olyan borzasztó dolog prezentációt tartani, vagy mégiscsak sikerült megvarrni egy szoknyát. Esetleg külföldre utaztál, és egy sor előítéleted megváltozott a franciákról, olaszokról, stb. Esetleg másfajta előítéleteid lettek. Valahányszor az ember esélyt ad annak, hogy „hátha nem is igaz, amit gondolok”, esélyt ad magának a boldogságra, lelki-anyagi gazdagodásra.

 


Boldogságbánya – mik a te aranyrögeid? Akár hiszed, akár nem, te is aranyásó vagy, aki a boldogság fényes kincseit igyekszik kiásni. A gond többnyire az, hogy vagy a más aranybányájára kacsintgatunk, vagy nem tudjuk, mit is keresünk. Az aranyrögöt vagy a csiszolatlan gyémántot is vacak kődarabnak nézi az, aki nem tudja, mit keres, mit kell néznie! A média-hipnózis nagyon erős – megmondják, nyilván üzleti alapon, hogy kell kinéznie a te aranyrögödnek. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy az a te boldogságod! Lehet, hogy igen. Lehet, hogy a külföldi út, a wellness-hétvége, az új „kis fekete ruci” vagy a szuperszámítógép tesz téged boldoggá – de az is lehet, hogy egy séta a természetben, a kibújó tulipánok, a kocogás, egy régóta keresett színű fonal vagy az unokák nevetése. Vagy akár az, hogy újra tudsz járni. Vizsgáld hát meg, hogy a 2019-es esztendőben mik voltak a „fénypontok”, a legboldogabb pillanatok! Egészen biztos, hogy voltak ilyenek, bár az általános panaszkultúrában hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róluk (mondom, ez egyfajta hipnózis, ennek adagját nem csak a tévéből, hanem akár a buszon, az embereket hallgatva is be lehet szerezni). Érdemes legalább 21 ilyen „aranyrögöt” keresni, tehát ne add fel – nos, a kérdés az, hogyan tudnád számukat a 2020-as esztendőben növelni? Most, hogy már tudod, mit keresel, könnyebb lesz rájuk bukkanni!

Rakj rendet! A rendnek mágikus ereje van. Nem véletlen, hogy az évkör nagy fordulópontjaihoz (Húsvét, Karácsony) hagyományosan a nagytakarítás kapcsolódik. Most nem az egész lakásról (garázsról, padlásról, hétvégi házról, sufniról…) beszélek, hanem arról a pici kis részről, amit valahogy évek óta „átugrasz”, amikor takarítasz! Te tudod, miről beszélek! Egy íróasztal… egy fiók… a lépcső alatti zug… egy fényképekkel teli doboz… Nem szokott véletlen lenni, hogy egy egyébként rendben tartott lakásban kialakul egy ilyen „góc”. Vigyázz, a góc a számítógépedben is lehet, a fájlok között. Talán a régi fényképeken feltűnik egy vidéki rokon, akit már rég nem látogattunk meg, és lelkiismeret-furdalásunk van miatta. Talán a levelezés közt ott lapul az elintézetlen számla. Talán ott egy félbehagyott tanfolyam jegyzete. Szembe kell nézni ezekkel, különben észrevétlenül „elszívják az energiánkat” ezek az ügyek. Talán pont ezen az apróságon áll vagy bukik most az életed további menete. A szembenézés viszont már akkor is gyógyító hatású, ha egyébként nem teszünk mást. De persze az az igazi, ha teszünk is.

Mire mondasz igent, mire mondasz nemet? Ha az előbbi négy lépést megtetted, lehet hogy különösnek hat, de tisztábban fogod látni, mire kell igent, és mire nemet mondani a 2021-es évben. Az apró napi döntéseink ilyen kicsi, „erre igen, erre nem” döntések. Egy ember életét semmi sem jellemzi jobban, mint hogy mikre mond igent, és mikre nemet. Egyben semmi sem irányítja erősebben, mint éppen ez! Kipróbálhatod, hogy leírod ezeket… hatékonyabb lesz, mint a szokásos „újévi fogadalmak”, amelyek általában egy napig tartanak… miért nem tartanak tovább? Mert nincs mögöttük rend. Ha rendet teszel a gondolataid, érzelmeid között, sőt a tárgyi világodban is, akkor a döntéseid is rendben lesznek. Nem lesz szükség az „akaraterőre” vagy az „önfegyelemre” sem, hiszen a döntések a maguk természetes módján követik egymást, és az életed jó irányba fog haladni.


Próbáld ki – sok sikert kívánok!

 
 
H.A. - VH
 

Olvassa el ezt is!

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – 7 immunerősítő növény

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – 7 immunerősítő növény

Az enyhe december ellenére ez meghűlések időszaka, amelyet egyszerűen átvészelhetünk, és ehhez nincs szükség gyógyszertári szuper porokra és erős antibiotikumokra.
Hogyan táplálkozzunk télen, hogy elkerüljük a betegségeket?

Hogyan táplálkozzunk télen, hogy elkerüljük a betegségeket?

Megfázás, torokgyulladás, járványok, vírusok, hasmenés, emésztőszervi problémák... Tél szinte nem múlik el anélkül, hogy ezek legalább egyike át ne vonuljon a családon.
Ünnepnapok, munkaszüneti napok 2022-ben

Ünnepnapok, munkaszüneti napok 2022-ben

Sokakat érint, hogy mi várható 2022-ben az ünnepnapok, szombati munkanapok, hosszú hétvégék tekintetében.
Derűre ború - borúra derű - Agrometeorológia

Derűre ború - borúra derű - Agrometeorológia

Hiányzik a hideg és a hó a földekről. A talaj felszín közeli rétege országszerte vizes, sáros, Békés megye és Szeged környékének kivételével túltelített.
 

És ezt már olvasta?

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.