KözéletVezetési gyakorlat a Helyőrségben

2019. november 14., csütörtök
 
Vezetési gyakorlat a Helyőrségben

Gépjárművezetőknek tartottak vezetési gyakorlatot november közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

 

 

 

 


 

A Magyar Honvédségnél előírás, hogy minden gépjárművezetőnek rendelkeznie kell az adott típushoz szükséges jogosítványon kívül osztályba soroló vizsgával is, amelynek célja a katonák felkészítése és kiképzése az adott technikai eszközök hatékony kezelésére.

 

A 62. Lövészzászlóaljnál szakcsoportos felkészítések keretein belül tartották meg a vezetési gyakorlatot, amelyen a zászlóalj katonái mellett részt vettek még a helyőrségben található alegységek terepjáró teher- és személygépkocsi, valamint harcjárművezetői is.

 

A gépjárművezetői kiképzés két hétig tartott. Az első héten elméleti oktatás zajlott, ahol biztonsági rendszabályok, igénybevételi ismeret foglalkozások és a különböző típusú járművek ismerete mellett a KRESZ szabályokban történő változásokra is felhívták az oktatók a figyelmet.

 

A gyakorlati pálya különböző elemekből állt, ahol a gép- és harcjármű vezetőknek természetes (sár) és mesterséges akadályokat (szűk átjárón való átkelés, szlalom pálya, emelkedőre való felhajtás) kellett leküzdeniük. Előfordultak olyan helyzetek is, amikor a tényleges elakadást követően a vontatást és önvontatást kellett gyakorolni.

 

Szepesi Richárd főhadnagy, a gyakorlatvezető helyetteseként elmondta, hogy a helyőrségből közel százhetvenen vettek részt a kiképzésen, ahol a terepviszonyok is nehezítették a különböző akadályok leküzdését. „Nagyobb hangsúlyt fektettünk a szakalapozó képzésen résztvevőkre, mert ők még nemrégen szereztek jogosítványt és most először vettek részt osztályba soroló vizsgán. Bármikor kérdéssel fordulhattak az oktatókhoz azért, hogy a megfelelő tudást megszerezzék. A járművezetést folyamatosan gyakorolni kell, de az alapokat már elsajátították a katonák.” - hangsúlyozta a főhadnagy.

 

A kiképzés a konvojban történő hosszú távú vezetés után elméleti és gyakorlati vizsgákkal ért véget.

 
 
Forrás: Búz Csaba főhadnagy
VH
 

Olvassa el ezt is!

Csalássorozat vásárhelyi főszereplővel

Csalássorozat vásárhelyi főszereplővel

A szövevényes bankszámla manipuláció lényege a dél-koreai, ausztrál, német és kolumbiai cégek által utalt pénzek továbbküldése, vagyis eltüntetése volt.
Fontos dátumok 2020-ban

Fontos dátumok 2020-ban

Tervezhető a jövő évi síelés, nyaralás, vagy egyéb program. Itt a 2020-as év ünnep- és munkaszüneti napok és tanítási szünetek listája.
Fantasztikus kettős győzelem

Fantasztikus kettős győzelem

Kettős rangadót játszott szerda este a Vásárhelyi Kosársuli. A Hódtói Sportcsarnokban az NB I/B Zöld csoportos bajnokság 9. fordulójában.
Gyermekek Karácsonya idén is

Gyermekek Karácsonya idén is

Évek óta hagyomány, hogy a polgármester felhívást tesz közzé, hogy a cégek, vállalkozások, magánszemélyek segítsék adományaikkal a Gyermekek Karácsonyát.
 

És ezt már olvasta?

Népi hagyományvilág a XX. századi irodalomban
Népi hagyományvilág a XX. századi irodalomban Hagyomány, népi írók, nemzeti önismeret címmel rendezett konferenciát az Emlékpontban.
 
10 évet kapott első fokon a mindszenti férfi
10 évet kapott első fokon a mindszenti férfi Szexuális erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek azt a 69 éves mindszenti férfit, aki tizenéves fiúkat fogadott fel munkára, de mást is akart.
 
Hatszáz római kori sír Vásárhely határában
Hatszáz római kori sír Vásárhely határában Tornyai János Múzeumban a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti előadássorozatában a szegedi Móra Ferenc Múzeum régésze tartott előadást.
 
Közgyűlést tartott a vásárhelyi képviselőtestület
Közgyűlést tartott a vásárhelyi képviselőtestület Folyószámlahitel, túlmunka meszüntetése, Szikáncson voksolhatnak, hivatalossá vált a pihenőpark elnevezése, új tagjai vannak a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány kuratóriumának.
 
Legendák és hiedelmek
Legendák és hiedelmek December 13-a Szent Lúcia keresztény vértanú ünnepe. Magát Luca nevét is szokás a fényt jelentő latin lux szóval összefüggésbe hozni.
 
Itt a nagyszülői GYED
Itt a nagyszülői GYED A gyed összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének hetven százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka.
 
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása Átívelés címmel, két szabadkai alkotó életművét bemutató kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Múzeum és a Tornyai János Múzeum közös szervezésében az Alföldi Galériában.