Kultúra, oktatásMúzeumok Éjszakája Hódmezővásárhelyen

2023. június 13., kedd
 
Múzeumok Éjszakája Hódmezővásárhelyen

Szent Iván éjjelén kitárulnak Magyarország múzeumainak kapui és az országos programsorozathoz csatlakozva idén is „friss” kiállításokkal, gazdag és izgalmas programkínálattal várják az érdeklődőket június 24-én délután 5 órától egészen késő estig a Tornyai János Múzeumba, az Alföldi Galériába és az Emlékpontba.

 

 

 


 

A Tornyai-múzeumban az este folyamán a legkisebbeket régészeti játszóház, közismert festmények „színezője”, míg a családosan érkezőket múzeumi kincskereső várja. A főutcai közgyűjteménybe betérőket „Benczúr Gyula festőművész” fogadja, akinek nagyszabású és impozáns emlékkiállítása ezen a napon zárja kapuit a látogatók előtt. A bejárati előcsarnokban esti álomképekből láthatnak egy tematikus festmény-válogatást a művészetkedvelők, míg a múzeum emeletén a 90 éve született Nagygyörgy Sándor fotóművész alkotásaiból nyílik időszaki kiállítás. A múzeumi éjszaka alatt a közgyűjtemény munkatársai tárlatvezetéseken hívják fel a látogatók figyelmét a kiállítások kevéssé ismert részleteire és érdekességeire, valamint egy feledésbe merült műgyűjtő lelkész magánkönyvtári hagyatékáról lehet előadást meghallgatni, élőben is megtekintve a könyvritkaságokat és az abban szereplő bejegyzéseket. Az estet idén is a Srácok csellóval formáció múzeumikerti unpluged koncertje zárja.

 

Az Alföldi Galéria földszintjén Darvassy István kiállításán nemcsak a festőművész életművének alkotásai, hanem egy, a Nagy Háború idején „vitéz” haditetteket végrehajtó katona, később művésztanár pályájának izgalmas fejezetei is megelevenednek. Az emeleti állandó kiállítást, az Alföld művészetét felvonultató több száz festményt és plasztikát újszerű látásmóddal, tematikai fókuszokkal járhatják körbe a vezetésen résztvevők. Az Emlékpont az ötvenes évek sötét pillanataiba enged betekintést, de az ún. retró kiállításon a (fél)múlt zenéinek felidézésével hallhatnak izgalmas történeteket a látogatók.

 

A júniusi múzeumi estéhez a Németh László Városi Könyvtár és a Szerb ortodox templom is csatlakozott, előbbiben Erdélyi Tibor festőművész és Prém Szabolcs kávéval alkotó mutatja be műveit az érdeklődőknek, míg a sétálóutca „titkos” templomába betérők megtudhatják ki volt a vásárhelyi ortodox közösség legnagyabb mecénása, és megismerhetik a szentéletű államférfi és egyházalapító, Szent Száva életét is.

 

A 2023. évi Múzeumok Éjszakáján a belépés 18 év alattiaknak, nyugdíjasoknak és Vásárhely Kártya-tulajdonosoknak díjtalan; a valamennyi kiállításra és programra érvényes „felnőtt” sétálójegy ezer forintba kerül. Június utolsó hétvégéjén a vásárhelyi muzeális intézmények kizárólag a rendezvények ideje alatt, 24-én 17 és 22 óra között tartanak nyitva. (Szombaton napközben és vasárnap múzeumi szünnap lesz valamennyi kiállítóhelyen.)

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Éppen most 9 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa

Éppen most 9 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa

Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pisztáciás tekercs

Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pisztáciás tekercs

Baracskay Angéla: És azt mondtam már milyen egyszerű? Egy valamire kell csak odafigyelni, hogy a tészta hideg legyen! Pikk-pakk kész! Szó szerint!
Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes

Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes

Az együttes alapítója több mint fél évszázaddal ezelőtt célul tűzte ki a magyar néptánc, népzene és néprajzi hagyomány ápolását, elsajátítását, népszerűsítését.
Megkezdődött a kullancsszezon

Megkezdődött a kullancsszezon

Ne tévesszen meg senkit, hogy a híradások szinte mindig a hazai viszonyokkal foglalkoznak. A kullancsok megtalálhatók Közép-Európa összes országában. Térképpel!
 

És ezt már olvasta?

Holler László természetközeli világa
Holler László természetközeli világa Félszáz festményén keresztül mutatja be a vásárhelyi realista festőiskola tradíciójából táplálkozó mester az utóbbi években készült műveit.
 
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik.
 
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon Női fodrász, Férfi Fodrász, Smink és Körmös szakágakban várták a felnőttek és tanulók jelentkezését. Idén is több, mint 200 versenyző vett részt.
 
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást Mintegy 13 milliárd forint bevétellel zárta a tavalyi évet a hódmezővásárhelyi önkormányzat, 1,5 milliárd forint tartalékkal kezdte a 2024-es évet a város.
 
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen Nem tartották szükségesnek testőrök hadát, amikor Orbán Viktor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyre érkezett.
 
Módszertani nap helyettes államtitkárral
Módszertani nap helyettes államtitkárral A Németh László Gimnázium és Általános Iskolában rendeztek szakterületi módszertani napot. A népi kultúra oktatásban betöltött szerepe volt a téma.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 19. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...