KözéletVásárhelyről megszervezett világkongresszus

2014. július 22., kedd
 

Hódmezővásárhelyiként szervez hazai, európai és világkonferenciákat Faragó Katalin. Nevét a városban elsősorban a Yumeiho masszázs és eszperantó nyelvoktatás kapcsán ismerik.

 

 

Fotók: Bajusz Emese ( VH© )

 

 

Ez utóbbihoz köthető, hogy 35 éve tevékenyen vesz részt eszperantó kongresszusok, tematikus konferenciák szervezésében. 2012 óta őt lett az UMEA, vagyis az Egészségügyi Eszperantó Világszövetség alelnöke, korábban pedig, körülbelül 15 évig az UMEA elnöksége mellett szakmai konferenciák témakörének a felelőse volt.

Mint azt a Vásárhelyi Híreknek elmondta, eddig 4 európai kongresszust, és 1979-ben illetve 2010-ben Nemzetközi Egészségügyi Eszperantó Kongresszust rendezett. 2012-ben a csehországi kongresszuson kérték fel, az idei Budapesten, július 16-20. között megtartott 19. kongresszus megszervezésére.

 

Hat országból 183 orvos, professzor és egészségügyi szakember vett részt. Az öt nap alatt a budapesti rendezőkön kívül, Hódmezővásárhelyről tízen segítették a gördülékeny lebonyolítást.

Bajusz Emese szintén a rendezőcsapatot erősítette, aki a Vásárhelyi Híreknek összefoglalta az eseményeket.

Július 16-án a Nemzetközi Egészségügyi Eszperantó Kongresszus ünnepélyes megnyitóján részt vett Prof. Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, a kongresszus fővédnöke, Prof. Dr. Laidler Piotr; Dr. Ferenczy Imre az UMEA tiszteletbeli elnöke, Prof. Dr. Dudich Endre a HEA tiszteletbeli elnöke.

Az ötnapos kongresszus szekcióüléseinek témái a 21. század jellegzetes krónikus betegségei voltak. Az angol, eszperantó és magyar nyelű előadások érintették a depresszió, a kábítószer, a szklerózis multiplex témáját éppúgy, mint például a biotechnológia legújabb eredményeit, vagy a prevenció és a szűrővizsgálatok fontosságát. 37 külföldi és hazai egészségügyi szakember, köztük a hódmezővásárhelyi Dr. Havasi Katalin gyermekorvos tartott előadást az öt nap alatt.

Bajusz Emese beszámolója szerint a szakmai előadások mellett, a hat országból érkezett vendégeknek tematikus programokat is szerveztek: voltak a Richter Gedeon Gyógyszergyárban, illetve a Mentőszolgálati Központban.

A 183 résztvevő tartalmas szórakozására is gondot fordítottak a rendezők. Ebbe városnézés, dunai hajókirándulás, a Parlament megtekintése is beletartozott. Szombaton kongresszusi bál volt, majd vasárnap délelőtt a záróünnepségen bemutatták az új elnökséget, illetve méltatták Faragó Katalin főszervező és a rendezők önzetlen és odafigyelő munkáját.

 
 
VH - Bajusz Emese
 

Olvassa el ezt is!

Előny ha patyolattiszta a tehénpopsi

Előny ha patyolattiszta a tehénpopsi

A Hód-Mezőgazda Zrt. továbbképzésén 10-18 éves fiatalok tanulják, hogy a felvezetett állatok a bírálat idejére hogyan mutassák legjobb formájukat.

Kovács Leila sikere Budapesten

Kovács Leila sikere Budapesten

A székkutasi sportoló egy térdsérülésből felgyógyulva és az érettségi lekötöttségei után, teljes erőbedobással szeretné pótolni a kiesett időszakot.
Botrányos közjáték a díjátadón

Botrányos közjáték a díjátadón

Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
A támadások következtében magyar katona nem sérült meg

A támadások következtében magyar katona nem sérült meg

Január 7-én, az éjszaka folyamán rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban. Nem publikus, hány vásárhelyi katona teljesít külszolgálatot.

 

És ezt már olvasta?

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.