KözéletElőny ha patyolattiszta a tehénpopsi

2014. július 22., kedd
 
Előny ha patyolattiszta a tehénpopsi

Csodabogaraknak nézték 1995-ben a két olaszt, akik a tenyészbírálat kezdetén babapopsi kendővel törölgették a tehén fenekét. Mára, ezen senki sem csodálkozik, hiszen elég ha csak a kutyaszépségversenyekre gondolunk, ahol egy-egy kutyának néha több a kozmetikuma, mint a gazdájának a fürdőszobájában.

 

 

A szarvasmarhának azért ha annyi kencére nincs szüksége, de nagyon fontos a csinos megjelenés, a „jólfésültség”. Az Alföldi Állattenyésztési Kiállítás egyik legfőbb attrakciójának, a Holstein szarvasmarha show küllemi bírálat felkészítésének mára már komoly technikája, vagy ha úgy tetszik koreográfiája van. A felkészítést pedig tanfolyamon lehet elsajátítani. Hogy milyen nagy az érdeklődés iránta, jól jellemzi, hogy a Hód-Mezőgazda Zrt. által meghirdetett tanfolyamra tavaly is túljelentkezés volt.

 

„Az idén július 20 - 22. között rendezett tábor főképp a tavaly itt tartózkodó fiataloknak nyújtott haladó továbbképzést, köztük olyan is akad, aki külföldi versenyen is bemutatkozott már”. Ezt Körösi Zsolt mondta a Vásárhelyi Híreknek.

A Holstein–fríz Tenyésztők Egyesülete tenyésztési vezetője elmondása szerint a fiatalok közül csak egy nem vett részt hazai vagy külföldi felvezetésen. A felkészítő tanfolyam legfiatalabb tagja 10 éves, a legidősebb 18 éves és többnyire olyan családokból valók, akiknek szülei otthon is állatokkal foglalkoznak, kis- és közepes gazdálkodók gyermekei. A legmesszebbről Somogyból érkezett táborozó. Az állattenyésztésbe beleszületett fiatalok családjukkal együtt rendszeresen járnak az állattenyésztési kiállításra, mondta a szakember.

 

A kiállítás-látogató, nézők nem is tudják, hogy milyen sok, több hónapos munka után kerülnek a kiállításokon felvezetett szarvasmarhák a "show porondra", milyen sok türelem és szakértelem kell a kézhez szoktatáshoz, a küllemi jegyek még előnyösebb bemutatásához, hogy a felvezetett állat a bírálat idejére hozza a legjobb formáját és még sorolhatnánk. A felvezetők, felkészítők megjelenéséről is a legapróbb részletekig, az írott és íratlan szabályok követéséig mindent elsajátíthattak a tábor résztvevői.

A tábor azért is fontos, mert külföldön sokkal több fiatal foglalkozik felvezetéssel. Akármilyen magas színvonalú is volt a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, s bármilyen szépek is voltak a felvezetett tenyészállatok, a fiatal magyar generáció hiányát idén a Magyar  Nemzeti Holstein Show vezető dán bírája, Niels Erik Haar is szóvá tette.

Azt Körösi Zsolt viszont megerősítette, – részben szülei állataival -  a mostani képzésen részt vett fiatal mindegyike itt lesz a 2015-ös Alföldi Állattenyésztési Kiállításon.

Képünkön a táborozók                                                                            Felvezetés "élesben"

 
 
B. Szabó Zoltán
 

Olvassa el ezt is!

Ősszel kiderül, hogy ki mit művel

Ősszel kiderül, hogy ki mit művel

Néhány hete nagy az ijedség, hogy a kiskerteket bérlő városiak elveszíthetik hobbi-földecskéiket. Most az FM igyekszik nyugtatgatni a közvéleményt
Kovács Leila sikere Budapesten

Kovács Leila sikere Budapesten

A székkutasi sportoló egy térdsérülésből felgyógyulva és az érettségi lekötöttségei után, teljes erőbedobással szeretné pótolni a kiesett időszakot.
Miért lehetett vér nélküli?

Miért lehetett vér nélküli?

Rövid válaszok arra, hogy miért lehetett vér nélküli a forradalom napja, miért ehhez a naphoz ragaszkodott leginkább ünnepként a magyar társadalom.
Rendhagyó március 15.

Rendhagyó március 15.

Bár közös megemlékezések nem lesznek idén, egy szál virágot bárki elhelyezhet a Kossuth-szobornál.
 

És ezt már olvasta?

Nyolc fertőzött Nagymágocson
Nyolc fertőzött Nagymágocson Március 28-án az egyik gondozott elesett, aki a szentesi kórházba szállítás után belázasodott. Ezért elvégezték rajta a tesztet.
 
A kijárási korlátozás szabályai
A kijárási korlátozás szabályai Március 28-án 0 órától április 11-ig, vagyis nagyszombatig kijárási korlátozást rendeltek el az ország egész területére. Fontos részletek.
 
Őrizetben a vásárhelyi kábítószer-termesztő
Őrizetben a vásárhelyi kábítószer-termesztő Március 26-án a délelőtti órákban a Nyizsnyay Gusztáv utca elején az egyik lakóházban, egy 60 éves férfinél tartottak házkutatást. Videó a házkutatásról.
 
Haláleset a Görbe utcában
Haláleset a Görbe utcában Halálesethez riasztották a mentőket és a rendőrséget március 26-án a déli órákban a Görbe utcába, a Klauzál utcától 100 méterre lévő házhoz.
 
Honlapokon elérhető videósorozat indul
Honlapokon elérhető videósorozat indul A Tornyai János Múzeum hetente két-három alkalommal 8-10 perces videókban az intézmény gyűjteményeit és szakembereinek kutatási eredményeit mutatja be.
 
Negatív és pozitív számok
Negatív és pozitív számok Az nem derült ki hány személyt érintett, hogy a második teszt alapján is negatívak Rovó László koronavírusos rektor vezető egyetemi kollégái.
 
Eddig már hat fertőzött van a rektor környezetéből
Eddig már hat fertőzött van a rektor környezetéből Még változhat a vasárnap estig megfertőződöttek száma. 120 személy - orvosok, klinikai munkatársak - vannak karanténban, akik feltételezhetően kontaktust létesítettek Rovó Lászlóval.