GazdaságVásárhelyi segítséggel kész az új egyházi óvoda Mezőváriban

2017. december 17., vasárnap
 
Vásárhelyi segítséggel kész az új egyházi óvoda Mezőváriban

December 19-én, kedden adják át a kárpátaljai Mezőváriban azt az új 100 személyes óvodát, amelyhez a vásárhelyi lakosoktól kért adományt az önkormányzat.

 

 

 

 

 

A lakosságot erősen megosztó kezdeményezés 2015-re nyúlik vissza, miután a város több éves testvértelepülési kapcsolatot ápolva a kárpátaljai Aknaszlatinával, a községnek 2 millió forint, míg a szomszédos Mezővárinak 4 millió forint pénzbeli segítséget nyújtott.

Az adományt kijuttató képviselőkből álló delegáció számolt be a közgyűlésnek arról, hogy nehéz körülmények között zajlik a mezővári óvodában az élet, mert az 1984-ben épített kétszintes, 160 férőhelyes - ma már korszerűtlen - óvodát nem tudják átfűteni, az elavult nyílászárók nem szigetelnek megfelelően, az intézménynek igazi játszótere sincs.

 

Hódmezővásárhely közgyűlése akkor úgy döntött: a beregszászi járásban található, 3400 lakosú Mezővári községet támogatja, gyűjtést kezdeményez új óvoda építésére.

Nyilván a lakosság anyagi helyzetének tükrében, igen nehézkesen haladt a gyűjtés.

A helyi vállalkozások, gyárak is fontosnak tartották „reagálni” az önkormányzat szándékára. Az adományozásba több cég szállt be anyagiakkal, építőanyaggal. A Vásárhelyi Hírekben visszatérő téma volt a mezővári óvoda, így arról is írtunk, hogy az építkezést többek között tízmillió forint értékű építőanyaggal támogatta a Bodrogi Bau Kft. és a Dél Konstrukt Kft. Székkutas 500 ezer, míg Maroslele 300 ezer, Algyő egymillió forintot gazdálkodott ki a költségvetéséből.

Több civil szervezet is fontosnak tartotta adakozást, de például háromszor százezer forintot kellett kigazdálkodnia a Református Ótemplom égisze alá tartozó Bethlen Gábor Református Gimnázium, a Szőnyi Benjamin Református Általános Iskola és az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola saját üzemeltetési költségéből.

2016 decemberében megtörtént az alapkőletétel, majd nem sokkal később kiderült, hogy egy 2015 szeptemberében kötött előszerződés alapján 2016 januártól a Kárpátaljai Református Egyházkerület tulajdonába került az az óvoda, amelyet Hódmezővásárhely épít fel Mezőváriban.

Az ukrajnai református egyházat gazdagító, korszerű, közel 100 személyes óvoda felépülését segítő vásárhelyiek által kezdett adakozást a kormány is kiegészítette mintegy 50 millióval.

Az új Mezővári óvoda elkészült, ünnepélyes átadását december 19-én, kedden 11 órakor tartják a kárpátaljai faluban.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Profitmilliárdok jó hátszél segítségével

Profitmilliárdok jó hátszél segítségével

Egy hódmezővásárhelyi cég érte el a megyében a legnagyobb árbevételt. Ez talán csak a gazdasági életben járatosaknak nem meglepő.
Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél

Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél

Nagyszabású erdősítés kezdődött a Mártélyi Holtág területén és környékén. Több tízezer facsemete ültetését kezdték meg a Kiskunsági Nemzeti Park dolgozói.

Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai

Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai

Nagysikerű könyvbemutatót és konferenciát rendeztek a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában. Világ- és Európa-bajnok sportolók voltak a vendégek.
Két érmes helyezés Bécsben

Két érmes helyezés Bécsben

Az idei első versenye rögtön egy nagy nemzetközi megmérettetés volt a Máté Taekwondo számára. Február 8-án Bécsben rendezték meg a 6. Austrian Open Poomsae-t.
 

És ezt már olvasta?

Két újabb név a dicsőségtáblán
Két újabb név a dicsőségtáblán A sokéves hagyományt folytatva idén két újabb névvel - Kecskeméti László és Nagy Zsuzsa nevével - gazdagodott a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfala.
 
Fogyasztja egymást a képviselőtestület
Fogyasztja egymást a képviselőtestület Valószínű csak ideiglenesen két képviselői mandátum vált bizonytalanná. A kissé adok-kapok hangulatú eljáráshoz az önkormányzati  törvény adja a muníciót.
 
Vásárhelyi sportdíjak 2019
Vásárhelyi sportdíjak 2019 Hódmezővásárhely városvezetése kitüntette azokat a személyeket, akik 2019-ben bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. Teljes névsorral.
 
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban A Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlaton nemcsak a legrégebbi korok tárgyai, hanem a mához közelítő időszakok emlékei is láthatók. Képekkel.
 
Egy korszak értékelése
Egy korszak értékelése Az Emlékpont a Kommunizmus Áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett programsorozatának zárásaként könyvbemutatót trartott.
 
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai az áprilisban megnyíló közös tárlatról egyeztettek.
 
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.