SportVásárhelyi sakkélet kicsiben és nagyban

2015. október 25., vasárnap
 
Vásárhelyi sakkélet kicsiben és nagyban

A Vásárhelyi Hírek akaratlanul is aktív szerepet vállal a vásárhelyi sakkélet népszerűsítésében, Tőkés János sakkedzőnek köszönhetően: részletes beszámolói egy valóban pezsgő sakkéletről és nem utolsó sorban sikeres ifjúsági és felnőtt sikerekről tanúskodnak. Ezúttal két felnőtt és két gyerek versenyről hozott híreket.

 

 

 

 

 

Már a harmadik fordulónál tart a Megyei I osztályú Sakk Csapatbajnokság. A Megyei I. osztályú Csapatbajnokságban szereplő felnőttek folytatják jó szereplésüket. A szeptember 27-i 2. fordulóban a Szegedi Maróczy Géza SK IV. csapata látogatott el Vásárhelyre, a Rapcsák András úti (Kossuth téri) régi-új Sakkszékházba.

A vásárhelyiek esélyeshez méltóan nyerték meg a találkozót 5-3 arányban. Győzött: Ádók János, Borsi Imre, Bene Zoltán, Kis Izabella. Döntetlent ért el: Ábrahám Zoltán, Tőkés János.

 

A nap leggyorsabb és egyben legszebb győzelmét, a vásárhelyi felnőtt csapatban most először játszó 8 és fél éves Kis Izabella aratta.

 

 

Október 11-én szintén a Maróczy Géza SE csapatával játszott megyei bajnoki találkozót a vásárhelyi gárda, ám ezúttal a szegediek III. számú csapatával mérkőztek meg idegenben a bajnoki pontokért. A Károlyi Kollégiumban megrendezett összecsapásra a szegediek is nagyon készültek, hiszen erős csapattal álltak ki a vásárhelyiek ellen. Az eredmény igazságos 4-4-es döntetlennel zárult. A vendég Hódtaviak közül győzött Ádók János, Botka Péter, Tőkés János, míg Borsi Imre és Baranyi Ernő döntetlennel zárta partiját.

 

Október 22-én Szegeden a Tisza-partis Péntek - amely a nemzeti ünnep miatt most csütörtöki napra esett – versenysorozat harmadik állomásán két fiatal sakkpalánta képviselte a vásárhelyi színeket. Mindketten az „1-2. osztályosok és nem szegediek” kategóriában indultak. Jól szerepeltek, hiszen Megyaszai Balázs (Kertvárosi) 2., Szép Kristóf (Szőnyi) a 4.helyen végzett.

 

Nemzeti ünnepünkön, október 23-án a vásárhelyi ifi sakkozókat már budapesti vendégszereplésen találjuk, hiszen részt vettek a 7 fordulós 2x15 perces játékidővel megrendezett XXXI. Lauder Sakkfesztiválon. A négy gyermek és egy összevont felnőtt csoport kialakításával megrendezett országos viadalon, értékes helyezéseket szereztek a vásárhelyi fiatalok.

Eredmények:

B-csoport lányok: 1. helyezés Márkus Molli Amina (Varga T.) 5 pont, 5. helyezés Herczeg Viktória (Szőnyi) 3,5 p.

 

B-csoport fiúk: 2. helyezés Megyaszai Balázs (Kertvárosi) 6 p., 3. helyezés Venicz Levente (Németh L.) 5,5 p., 6. helyezés Szép Kristóf (Szőnyi) 4,5 p.

 

C-csoport lányok: 4. helyezés Molnár Orsolya (Szent I.) 4p.

 

Olvassa el ezt is!

Késik az alsós kisdiákok költözése

Késik az alsós kisdiákok költözése

Nem sikerült tartani az egykori Corvin épületének felújítási határidejét, így a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola kisdiákjai még nem tudnak beköltözni.
Márkus Molli a Világsakkfesztiválon

Márkus Molli a Világsakkfesztiválon

A budapesti meghívás egy magyar-amerikai sakkversenyen való részvételre szólt. A vásárhelyi kislány a magyar csapat tagjaként mérkőzött az ameriakkal.
Hahó, itt vagyunk!

Hahó, itt vagyunk!

A nulla óra egy perc és nulla óra huszonöt perc az első vidéki és az első fővárosi idei babaszületési rekordidő. A vásárhelyi kórházban 24 órán belül várható újszülött.
Oroszlán élt Vásárhely környékén

Oroszlán élt Vásárhely környékén

Egy különleges, mondhatni szenzációs bizonyíték került elő éppen két éve. Veszély leselkedhetett a mai Vásárhely területén és környékén élőkre.
 

És ezt már olvasta?

Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.