Kultúra, oktatásVásárhelyi művésztanár, képzőművész az idei Pro Urbe díjazott

2019. március 14., csütörtök
 
Vásárhelyi művésztanár, képzőművész az idei Pro Urbe díjazott

A Hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal március 15-én tartandó díszközgyűlésére szóló meghívó szerint az ünnepi közgyűlésen Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Ormos Zsuzsanna hódmezővásárhelyi képzőművésznek Pro Urbe díjat adományoz.

 

 

 

 

 

Ormos Zsuzsanna1947-ben Hódmezővásárhelyen született. Középiskolai tanulmányai után a Szegedi Tanárképző Főiskolán, majd a JATE Bölcsészettudományi Karán szerzett tanári diplomát. Negyven évig tanított szülővárosában, egy helyen, a Kalmár Zsigmond Ipari Szakközépiskola és Szakiskolában. Első számú feladatának a pedagógusmunkát tekintette, a közéleti tevékenységei is ezt a célt szolgálták.

 

A Városvédő Egyesület tagjaként az ifjúsági tagozat munkáját irányította, számos helytörténeti ismeret feldolgozására ösztönözve a diákokat. Például az évente megrendezett országos Örökségünk Őrei Vetélkedőn az 1987-88-as tanévben a 617 csapatból, az általa felkészített csapat lett az első helyezett.

 

Részt vett a 2000-ben kiadott Hódmezővásárhely ipari szakképzésének története című könyv írásában, szerkesztésében, mint társszerző.

 

Vezetője a helyi Hódbarangoló Egyesületnek. A Csongrád Megyei Honismereti Egyesületben 2007-től tevékenykedik. Aktív részese az Alkotó honismerők kiállításainak.

 

Érdeklődési köre elsősorban a művészettörténet és a képzőművészet – különösen a grafika iránt erős a vonzódása.

Egyik leggyakrabban használatos technikája az úgynevezett hidegtűs eljárás. A hidegtű számára a leheletfinom vonalak és a festői, lágy tónusok megvalósítója, amellyel nyugalmat, szeretetet, finom érzéseket lehet kifejezni. A barna szín pedig melegséget ad. Témáit a természetből meríti. Kedvenc motívumai a fák, nyesedékek, gyökerek, amelyek görcseikkel, ágaikkal, formáikkal emberi mozdulatokat, jellemeket, karaktereket jelenítenek meg.

 

1985 óta számos kiállítása nyílt szülővárosában és az ország számos településén. Legutóbb 2019 januárjában Makón, a Hagymaház Galériában nyílt önálló kiállítása.

 

Díjai: 2003-ban Hódmezővásárhely Önkormányzata Díja; 2006-ban különdíj az Alkotó pedagógusok tárlatán; 2007-ben Szentes Város Önkormányzata Alkotói Díj; 2008-ban II. díj az Alkotó pedagógusok tárlatán; 2009-ben a Pedagógus Szakszervezet Csongrád Megyei Szervezetének Díja; munkáját a Honismereti Szövetség 2010-ben emléklappal ismerte el.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Becsületbeli kötelesség a szabadságharc örökségét ápolni

Becsületbeli kötelesség a szabadságharc örökségét ápolni

A honvédelmi miniszter kitüntetésben részesítette a vásárhelyi Kovács Ferencet a hadisírok gondozásában és a nemzetvédelemben kifejtett tevékenységéért.
Vásárhelyi művész kapott Munkácsy-díjat

Vásárhelyi művész kapott Munkácsy-díjat

Abszolút kortárs művész, aki nem feszegeti sem a műfaj, sem a tradicionális anyaghasználat határait, egyszerűen csak saját nyelvét és gondolkodásmódját érvényesíti.
A tabella harmadik helyén a Kosársuli

A tabella harmadik helyén a Kosársuli

Az NB I/B Zöld csoportjának 7. fordulóján szoros meccset vívott egymással a két élcsapat, de a nagy csata után tovább él hazai veretlenségük.
A szalonczukkedli rágcsálás napjai

A szalonczukkedli rágcsálás napjai

Ugye hogy olvasóink is addig nyomkodják őket, amíg nem találnak zselést? Íme a karácsonyfa elmaradhatatlan ékességének izgalmas története.
 

És ezt már olvasta?

Csapatban sokkal erősebbek
Csapatban sokkal erősebbek Hódmezővásárhelyen a rászorulók megsegítésében több szervezetre is lehet számítani. Mint bárhol az országban, Vásárhelyen is szükség van rájuk.
 
Új beruházás munkahely megőrzéssel
Új beruházás munkahely megőrzéssel A vásárhelyi Villeroy & Boch 810 milliós beruházásba kezdett, amelynek 35%-át átvállalta a magyar álam, a Koronavírus Okozta Károk Kompenzálására Kiírt Program keretében.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 1. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 1. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
133 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza
133 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza A magyar történelem legtöbb áldozatott követelő vereségének részleteit mind a háború alatt, mind az azt követő kommunista diktatúra alatt el elhallgatták.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 52. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 52. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Az országos oltási terv részletei
Az országos oltási terv részletei Az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye a következő időszak oltási menetrendjéről.
 
Vége és kezdete az évnek
Vége és kezdete az évnek Tiltás is kötődik január elsejéhez, a legismertebb, hogy ezen a napon semmit nem adnak ki a házból, mert akkor egész éven át minden kimegy onnan.