Kultúra, oktatásVásárhelyen is iskolapadba ülnek a közmunkások

2013. november 30., szombat
 
Vásárhelyen is iskolapadba ülnek a közmunkások

Hódmezővásárhelyen novemberben lejárnak a közmunkaprogramok, ám mégsem maradnak az év végére és karácsonyra jövedelem nélkül a benne dolgozók. December elsejétől speciális programmal márciusig foglalkoztatják a közmunkásokat, jövő évtől pedig ismét meghirdetik a közmunkaprogramokat.

 

 


Szeptember elejéig 515 embernek tudtak munkát biztosítani. A közterek tisztításában épp úgy részt vettek, mint a padok, játszóterek karbantartásában. Télen is folytatódik a közmunkaprogram. A tavalyi évhez hasonlóan a járdák, utak jég és hómentesítése is feladatuk lesz. 


 

A Belügyminisztérium szakmai tájékoztató anyagából kiderül, hogy a kormány az idénymunkák megszűnése miatt télre átszervezi a közfoglalkoztatást. A kabinet vonatkozó kormányhatározata 2013. november 1-jétől 2014. április 30-ig 200 ezer ember egyidejű közfoglalkoztatását rendelte el. A feltételeket és a forrásokat biztosították, és már folyik a téli közfoglalkoztatás, amelynek keretében több mint 206 ezer embernek van érvényes, támogatott közfoglalkoztatotti szerződése. 

Mivel a fagy beálltával az idénymunkák szünetelnek és a közfoglalkoztatottak között sokan vannak olyanok, akik végzettség hiányában sem szakmunkára, sem betanított munkára nem alkalmazhatók, ezért a kormány úgy döntött, hogy december 1-jétől közülük százezren üljenek be az iskolapadba.  

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy például húszezren OKJ-s képzésen vehetnek részt, 29 ezer embernek betanító jellegű oktatást szerveztek.

A Vásárhelyi Hírek információi szerint Hódmezővásárhely iskoláiban is elkezdődik hétfőtől, naponta délelőtt 11 órától a közfoglalkoztatottak képzése. Több százan tanulhatnak március végéig. Lesz képzés a Corvin Mátyás Szakképző Iskolában, a Kalmár Zsigmond Szakképző Iskolában. Ez utóbbi intézményben 15 szakmával indulnak a tanfolyamok, 247 fővel. A Gregus Máté Szakképző Iskola 12 tanfolyamot indít, egyenként átlag 25 fővel. A Gregus - mint megtudtuk – a többieknél kedvezőbb helyzetben van, hiszen nem kell drasztikus tanóra átszervezéseket végrehajtani, mert a 12-ből csak 5 tanfolyam lesz az Árpád utcai iskolaépületben. A betanított parkgondozó, betanított biogazdálkodó képzés az egész megyében a Gregus égisze alatt folyik, így több településen bérelt termekben folyik majd a tanítás.  

A képzések ingyenesek, ennek az idejére a nyolc órás közfoglalkoztatási bért kapják meg a résztvevők, ami jelenleg bruttó 75 500 forint, nettó 49 453 forint. Az állam az utazási költségek térítéséhez is hozzájárul.

A képzések március 31-ével zárulnak, így tavasszal százezerrel több embernek lesz rá esélye, hogy elhelyezkedjen a nyílt munkaerőpiacon, vélik a programban érdekelt szakemberek.   

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Két tolvaj öt kerékpár

Két tolvaj öt kerékpár

Macska egér harc, amelyben az utóbbi időben a rendőrség beerősített. Néhány napon belül újabb tolvajokat kaptak el és velük együtt lopott kerékpárokat találtak, amelyeknek keresik a gazdáját. Képekkel!
Kitáblázták

Kitáblázták

Rögtönzött performansz keretében leplezték le az iroda homlokzatára erősített táblát, a hódmezővásárhelyi Jobbik üzeneteivel, a trafikmutyiról, a hazai sajtószabadságot veszélyeztető tendenciákról.
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja

Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja

1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen

Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen

Nem tartották szükségesnek testőrök hadát, amikor Orbán Viktor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyre érkezett.
 

És ezt már olvasta?

Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.
 
VI. Őz-ŐSök találkozója
VI. Őz-ŐSök találkozója A Hódmezővásárhelyi Levéltár előadótermében az Őz-ŐSök találkozóján, a pályázati eredmények mellett, a bemutatják beérkezett pályaművekből készült hangfelvételeket is.