Kultúra, oktatásVásárhelyen is iskolapadba ülnek a közmunkások

2013. november 30., szombat
 
Vásárhelyen is iskolapadba ülnek a közmunkások

Hódmezővásárhelyen novemberben lejárnak a közmunkaprogramok, ám mégsem maradnak az év végére és karácsonyra jövedelem nélkül a benne dolgozók. December elsejétől speciális programmal márciusig foglalkoztatják a közmunkásokat, jövő évtől pedig ismét meghirdetik a közmunkaprogramokat.

 

 


Szeptember elejéig 515 embernek tudtak munkát biztosítani. A közterek tisztításában épp úgy részt vettek, mint a padok, játszóterek karbantartásában. Télen is folytatódik a közmunkaprogram. A tavalyi évhez hasonlóan a járdák, utak jég és hómentesítése is feladatuk lesz. 


 

A Belügyminisztérium szakmai tájékoztató anyagából kiderül, hogy a kormány az idénymunkák megszűnése miatt télre átszervezi a közfoglalkoztatást. A kabinet vonatkozó kormányhatározata 2013. november 1-jétől 2014. április 30-ig 200 ezer ember egyidejű közfoglalkoztatását rendelte el. A feltételeket és a forrásokat biztosították, és már folyik a téli közfoglalkoztatás, amelynek keretében több mint 206 ezer embernek van érvényes, támogatott közfoglalkoztatotti szerződése. 

Mivel a fagy beálltával az idénymunkák szünetelnek és a közfoglalkoztatottak között sokan vannak olyanok, akik végzettség hiányában sem szakmunkára, sem betanított munkára nem alkalmazhatók, ezért a kormány úgy döntött, hogy december 1-jétől közülük százezren üljenek be az iskolapadba.  

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy például húszezren OKJ-s képzésen vehetnek részt, 29 ezer embernek betanító jellegű oktatást szerveztek.

A Vásárhelyi Hírek információi szerint Hódmezővásárhely iskoláiban is elkezdődik hétfőtől, naponta délelőtt 11 órától a közfoglalkoztatottak képzése. Több százan tanulhatnak március végéig. Lesz képzés a Corvin Mátyás Szakképző Iskolában, a Kalmár Zsigmond Szakképző Iskolában. Ez utóbbi intézményben 15 szakmával indulnak a tanfolyamok, 247 fővel. A Gregus Máté Szakképző Iskola 12 tanfolyamot indít, egyenként átlag 25 fővel. A Gregus - mint megtudtuk – a többieknél kedvezőbb helyzetben van, hiszen nem kell drasztikus tanóra átszervezéseket végrehajtani, mert a 12-ből csak 5 tanfolyam lesz az Árpád utcai iskolaépületben. A betanított parkgondozó, betanított biogazdálkodó képzés az egész megyében a Gregus égisze alatt folyik, így több településen bérelt termekben folyik majd a tanítás.  

A képzések ingyenesek, ennek az idejére a nyolc órás közfoglalkoztatási bért kapják meg a résztvevők, ami jelenleg bruttó 75 500 forint, nettó 49 453 forint. Az állam az utazási költségek térítéséhez is hozzájárul.

A képzések március 31-ével zárulnak, így tavasszal százezerrel több embernek lesz rá esélye, hogy elhelyezkedjen a nyílt munkaerőpiacon, vélik a programban érdekelt szakemberek.   

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Két tolvaj öt kerékpár

Két tolvaj öt kerékpár

Macska egér harc, amelyben az utóbbi időben a rendőrség beerősített. Néhány napon belül újabb tolvajokat kaptak el és velük együtt lopott kerékpárokat találtak, amelyeknek keresik a gazdáját. Képekkel!
Kitáblázták

Kitáblázták

Rögtönzött performansz keretében leplezték le az iroda homlokzatára erősített táblát, a hódmezővásárhelyi Jobbik üzeneteivel, a trafikmutyiról, a hazai sajtószabadságot veszélyeztető tendenciákról.
Elindult az egyetemi tanév is

Elindult az egyetemi tanév is

Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
Idén még többen jöttek

Idén még többen jöttek

Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 

És ezt már olvasta?

Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 36. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.
 
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama Négy napon át, több mint tíz helyszínen több mint kétszáz programot kínál az idén ötvenöt éves Szegedi Ifjúsági Napok.
 
Tanévi menetrend 2023/2024
Tanévi menetrend 2023/2024 Hosszú lesz a téli és a tavaszi szünet is, viszont a tanév – az eddigiektől eltérően - egy héttel tovább tart.