GazdaságVan pénz a tram-train-re

2016. május 24., kedd
 
Van pénz a tram-train-re

Az eddig csak jószerével elképzelések, tervek, variációk publikálása után a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő tram-train megépítésének pénzügyi vonala is felbukkant.

 

 

 

 

 

 

 

A május 18-án megjelent Magyar Közlönyben ugyanis az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program nevesített kiemelt projektjei között két tétel szerepel közvetlenül a tram-train beruházásának finanszírozására.

Az egyik a Szeged–Hódmezővásárhely közötti rendszer kiépítésére, illetve  Hódmezővásárhelyen a villamos vonal kialakítására 13 milliárd 250 millió forint, továbbá, 8 darab villamos beszerzésére 10 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az előbbi esetében a támogatást igénylő a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő zártkörűen működő Részvénytársaság. A járműbeszerzés pedig a MÁV-START Zrt.-re írták ki. Fontos megjegyezni, hogy mindkét esetben a támogatás 100%-os intenzitású, tehát nem lesz szükség a városnak önrésszel beszállnia.

Ismerve a terveket, első ránézésre a projektre szánt összeg meghaladja az eddigi becsléseket, ugyanis Püski Ottó, az Utiber Közúti Beruházó Kft. tervezési igazgatóhelyettese a Vásárhelyi Híreknek tavaly októberben 20 milliárd forint körüli összegben jelölte meg a tram-train építési költségeit.

Tavaly februárban alakult meg az a konzorcium, amely mérnökökkel, geodétákkal pontos terveket készít. A 17 hónapos projektre nettó 552 millió forint áll rendelkezésre.

Mint megtudtuk, három részre bontható a tervezés: az egyik, Szeged-Rókusnál megteremteni a városi villamosvonal és a vasút közötti összeköttetést, a másik a Szeged - Vásárhely közötti vonal kialakítása, a MÁV vasúti rendszerének integrálásával. A harmadik rész pedig a Népkert és a Nagyállomás közötti nyomvonal pontos kialakítása lesz.

Van már egy jóváhagyott útvonal, amely szerint a sínpálya az Ady Endre, a Szőnyi utcán át, a Kossuth térnél ráfordul az Andrássy utcára, és a Kálvin tér érintésével a Bajcsy Zsilinszky utcán át a Nagyállomásig halad.

A dízel, illetve elektromos hibrid-üzemű tram train Vásárhelyen 6 helyen, a két település között Algyőnél áll meg, majd Szegeden az 1-es villamos útvonalán halad végig. A jelenlegi állás szerint az első utasok 2020-ban szállhatnak fel a két település között 100 kilométeres sebességgel száguldó villamosra. Az is elképzelhető, hogy majd a MÁV-START üzemelteti.

 

Kapcsolódó cikkünk: (Részletek a megvalósíthatósági tanulmányból)

 

Tram-train keringő

 

 

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelynek is jut a támogatásból

Vásárhelynek is jut a támogatásból

A régió természettudományos oktatását előmozdíthatja a Szegedi Tudós Akadémia. Az egyik támogatott iskola a Németh László Gimnázium.
Kulcscsont- és medencecsonttörést okozott a rabló

Kulcscsont- és medencecsonttörést okozott a rabló

Még a bűnözők körében is a gyermekbántalmazók után az idős magatehetetlen emberek kirablóját tartják a „legaljának”. A 21 éves férfi egy járókeretes idős nőt támadott meg.
Ásó kapa és nagyharang

Ásó kapa és nagyharang

A házasságkötés tematikájában indított gyűjtést a Tornyai János Múzeum, a 20. századtól kezdődően napjainkig várják az ifjú párok legnagyobb napjának tárgyi emlékeit.
Helyreáll a vonatközlekedés

Helyreáll a vonatközlekedés

Az elhúzódó felújítás miatt, a többszöri időpont változás után, hamarosan indul a Szeged - Hódmezővásárhely - Békéscsaba közötti vasúti közlekedés. Nézze meg a menetrendet!
 

És ezt már olvasta?

Kettős győzelem a nyugati végeken
Kettős győzelem a nyugati végeken Győzni ment Sopronba a Kosársuli, de ezért kőkeményen meg kellett dolgozniuk. Talán a rutinjuk és a hosszabb kispaduk döntött.
 
Új trend a dupla menetrend
Új trend a dupla menetrend Két hétig mindenki számára ingyenesek az új helyi buszjáratok Hódmezővásárhelyen. A Volánbusz változatlanul üzemelteti a helyi járatait.
 
Könnyes szemmel rabolt
Könnyes szemmel rabolt A vádlott a lakás- és helyiséggazdálkodási csoportot vezette a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban. Kilenc évet kért az ügyész a két fegyveres rablásért.
 
Diákok Őszi Tárlata 2020-21- Díjazottak
Diákok Őszi Tárlata 2020-21- Díjazottak Az online térben megrendezett Diákok Őszi Tárlatára különösen magas volt az érdeklődés az általános iskola alsó tagozatos diákjai és a középiskolások körében. Díjazottak névsora.
 
Régészek a nyomvonalon
Régészek a nyomvonalon A Tornyai János Múzeum régészeinek eredményei újabb apróbb mozaikokkal gazdagították a Hódmezővásárhely múltjáról alkotott ismereteket.
 
Gazdálkodj okosan 2021.
Gazdálkodj okosan 2021. 15 milliárd forintos főösszegű költségvetésből gazdálkodik idén az önkormányzat. Elhangzott az is, hogy számos fölösleges kiadást tartalmaz a költségvetés.
 
Helyreállt a vasúti közlekedés
Helyreállt a vasúti közlekedés A kivitelezésben érintett vasúti pályaszakasz alkalmas lesz a Szeged—Békéscsaba vasútvonalon a 100 km/órás sebességgel történő közlekedésre.