GazdaságÚj pályázatot kell kiírni a vásárhelyi buszközlekedésre

2024. március 31., vasárnap
 
Új pályázatot kell kiírni a vásárhelyi buszközlekedésre

Kijelölés alapján további négy hónapig, április 1-jétől július 31-ig a korábbi szolgáltató, a Jovány Busz Kft. üzemelteti a helyi autóbuszjáratokat Hódmezővásárhelyen - döntött legutóbbi ülésén a város közgyűlése.

 

 

 

 


 

A Jovány Busz Kft. - egy korábbi pályázat alapján - március 31-ig végzi a város területén a közszolgáltatást. A közgyűlés bár január 18-án döntött arról, hogy nyílt közbeszerzési eljárást írnak ki a szolgáltatás ellátására, az erről szóló felhívást csupán március 19-én tették közzé, az ajánlattételi határidő pedig április 2-a volt. A Volánbusz Zrt. szerdán azonban jogorvoslati kérelmet terjesztetett elő a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, amely elbírálása 60 napig tarthat, és annak lezárultáig nem hirdethető eredmény a pályázaton.

 

Benkő Zsolt képviselő felhívta a figyelmet arra, a Volánbusz Zrt. álláspontja szerint az önkormányzat indokolatlanul indított gyorsított eljárást, a pályázati kiírás egyes pontjai ellentmondanak egymásnak, a megadott műszaki feltételek pedig szűkítik a versenyt.

 

Márki-Zay Péter polgármester közölte, az önkormányzat célja, hogy - szavai szerint az országban egyedülálló módon - nyílt eljárásban válasszák ki a szolgáltatást legolcsóbban nyújtó vállalkozást.

 

A felhívás szerint a szolgáltatónak öt autóbuszvonalon kell szállítania az évente várhatóan 120 ezer utast. Alegalább Euro-3-as környezetvédelmi minősítésű, klimatizált buszok várható menetrendi futásteljesítménye 280 ezer kilométer. A szolgáltatónak öt - valamint egy tartalék - autóbusz üzemeltetési jogával kell rendelkeznie, melyből legalább három jármű alacsonypadlós, akadálymentes.

 

Az elfogadott előterjesztés szerint a buszjáratok üzemeltetéséért a kijelölés időszakára a Jovány Busz Kft. kilométerenként 452 forintot kap.

 

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben is írtunk, 2023 végéig a Jovány Busz Kft. járműveivel párhuzamosan a Volánbusz autóbuszjáratai is szállítottak utasokat Hódmezővásárhelyen, mert a közszolgáltató vállalat jogelődje, a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. pályázat útján elnyerte a helyi személyszállítási szolgáltatás ellátásának jogát a 2019 elejétől 2023 végéig tartó időszakra.

 

A Volánbusz annak ellenére is folyamatosan teljesítette közszolgáltatási kötelezettségeit a városban, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzata 2021. március 1-jétől - a cég álláspontja szerint - szabálytalanul a Jovány Busz Kft. is megbízta a helyi személyszállítási feladatok ellátásával, és a Volánbusz bevétellel nem fedezett, indokolt költségeit pedig nem fizette meg.

 

A Volánbusz jogi úton igyekezett és igyekszik érvényesíteni igazát, és a peres eljárások és az azokban érvényesített, 300 millió forintot meghaladó önkormányzati tartozás ellenére a szerződéses időszak utolsó napjáig változatlanul közlekedtette járatait.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Késsel támadt egy lányra Vásárhelyen

Késsel támadt egy lányra Vásárhelyen

A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság munkatársai őrizetbe vették a napok óta keresett 35 év körüli agresszív nőt, aki több személyt inzultált a városban.
Halálra gázolt egy embert a vonat

Halálra gázolt egy embert a vonat

Vásárhely és Mindszent között a hétfő délelőtti órákban helyre állt a vonatközlekedés. A helyszínelést befejezték.
Együtt megélt történelem - idősek és fiatalok bevonásával

Együtt megélt történelem - idősek és fiatalok bevonásával

A személyes visszaemlékezések feltárására és megőrzésére indul kezdeményezés Hódmezővásárhelyen az oral-history, az elbeszélt történelem módszerével
Kampánystart

Kampánystart

Bejelentette indulását a Helyi önkormányzati választásokon Kovács Pál. Programját 73 pontban foglalja össze.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 14. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit Átadták a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítói részére meghirdetett elismeréseket. A háromnapos rendezvényen 220 kiállító lesz.
 
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja

A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 16-án elhurcoltak a városból 737 zsidó polgárt.

 
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen A Mezőgazdasági Kar első ízben rendez Erasmus Week rendezvénysorozatot, melynek apropója a Wellman Oszkár Nemzetközi Tudományos Konferencia.
 
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül Már több, mint félszáz fellépő ismert az idei nyárzáró buli előadói közül. Ne feledjük: augusztus 28-31, Szegedi Partfürdő.
 
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt Egy idős hódmezővásárhelyi nőt beengedett a lakásába, mivel segített neki a táskái cipelésében.
 
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot A Veszprém remek csapatmunkával, demoralizáló triplákkal és szoros védekezéssel hasonló módon lerohanta a kezdés után a Vásárhelyi Kosársulit.