Kultúra, oktatásÚj fenntartóval az agráriumra koncentrálva

2013. szeptember 4., szerda
 
Új fenntartóval az agráriumra koncentrálva

Országos tanévnyitót tartott szeptember 3-án Fazekas Sándor a nagykátai Damjanich János Gimnázium és Szakközépiskolában, annak az 59 agrárszakképző iskolának, amely most már a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásába kerültek.

 

 

Ezek egyike a hódmezővásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola. A rendezvényen, amelyen jelen voltak az intézmények igazgatói is, Fazekas Sándor közölte: új fejezet kezdődik az agrárszakképzés történetében. Felidézte: a kormányváltás óta 42 iskola került a VM kezelésébe.

 

Ezekbe az intézményekbe összesen mintegy 26 ezer diák jár és 2800 pedagógus, nevelő, vezető, valamint munkatárs gondoskodik a minőségi oktatásról, a magas szintű szakképzésről és a zavartalan működésről. Mára kiépült egy 59 agrárszakképző iskolából álló hálózat, mely lehető teszi, hogy a diákok országszerte korszerű ismeretekre tegyenek szert a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a környezetvédelem és a vízgazdálkodás terén. Az átalakítás célja, hogy a tanulók versenyképes, a szakirányú elhelyezkedést segítő képzést kapjanak, mely az önálló családi gazdálkodóvá váláshoz is megfelelő útravalót biztosít – jelentette ki a miniszter.

Elhangzott az is, azok az intézmények, amelyek nemcsak agrárszakképzést, hanem ettől eltérő szakmákat oktatnak, továbbra is hasonló felállásban működnek tovább, de a Vásárhelyi Hírek úgy értesült, még hátra van a részletek teljes kidolgozása.

A Gregus Máté Szakképző esetében ez különös jelentőségű lehet, hiszen az agrárszakképzésben nagy múltú iskola amellett, hogy a mezőgazdasági szakmacsoportból választó diákoknak, - kitűnő tangazdasági körülmények között – gyakorlatorientált képzést biztosít, még vagy egy sor szakmából ad képesítést. Ezek között van olyan, például a mechatronikai műszerész képzés, amelyben az iskola több éve jelentős országos sikereket könyvelhet el, sőt tavaly innen került ki az ország legkíválóbb tanulója is.

„A mezőgazdasági szakképzést nyújtó iskolákban valamennyi szakmai profilt szeretnénk megtartani” mondta Fazekas Sándor miniszter tegnapi tanévnyitóján. Ezt Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár beszédében szintén megismételt.

Kijelentéseik reményt adnak arra, hogy nem lesz változás a Gregus Máté Szakképző Iskolában az eddig évek óta kialakult informatikai, elektronikai, gépészeti szakmai képzések struktúrájában.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Szeptembertől ismét fenntartót vált a vásárhelyi Gregus Máté iskola

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Nem lesz több misszió a kabuli repülőtér védelmére

Nem lesz több misszió a kabuli repülőtér védelmére

A nagyrészt a Hódmezővásárhelyi Helyőrség katonáiból álló MH Kabul Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens második váltásának októberi hazatérése után nem lesz több misszió. 
Változhat a hús áfája és jön az újabb rezsicsökkentés

Változhat a hús áfája és jön az újabb rezsicsökkentés

Január 1-jétől a baromfi- és sertéshús áfája 10 százalék alá csökkenhet a mostani 27-ről. A húsipari szakemberek évek óta hangoztatják, ez lehet a problémák megoldása.
Létszámleépítés valódi számokkal

Létszámleépítés valódi számokkal

Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.