Kultúra, oktatásElőadássorozat indult az Emlékpontban

2020. február 14., péntek
 
Előadássorozat indult az Emlékpontban

A vészkorszak embermentő asszonyainak tevékenységét mutatja be a hódmezővásárhelyi Emlékpont új sorozata. A nyitóelőadáson Az 1944-1945-ben zsidókat, kommunistákat, erdélyi menekülteket és arisztokratákat mentő divattervező, a 2001-ben a Világ Igaza kitüntetéssel elismert Zsindelyné Tüdős Klára életútját ismertette a közgyűjtemény történésze, Nagy Gyöngyi.

 

 

 

 

 

 

 


A Debrecenben született Tüdős Klára fiatalon köteleződött el a színházi világgal, s bár szereplésre nem vágyott, amellett, hogy az Operaház jelmeztervezőjeként dolgozott, írt darabokat, sőt még filmet is rendezett. Budapest belvárosában nyílt szalonját szívesen látogatták a közép- és a felsőosztály hölgyei keresve közkedveltté vált, a főúri és a népviseletet ötvöző ruháit, amelyeket vidékről érkezett alkalmazottai és a fővároson kívüli háziiparban dolgozó varrónők készítettek.

Második házasságát a későbbi államtitkár, majd miniszter Zsindely Ferenccel 1938-ban kötötte, s mindennapi munkája mellett 1944-től az Országos Református Nőszövetség elnöke lett.

 

A második világháború idején nemcsak Istenhegyi úti villájukban a svéd misszióval együttműködve, – vállalva az életveszélyt jelentő kockázatot – biztosított ellátást és az életben maradáshoz nélkülözhetetlen okmányokat több mint hetven üldözött személynek, de további két ingatlanban további százan nyertek menedéket az üldöztetés és a nyomor elől, s ő bújtatta az író Tamási Áron és Fekete István, s a később kommunista politikus, Apró Antal családját is.

 

A háború befejeztével a Nőszövetségben vállalt szerepet, villájukban evangelizációt és tanfolyamokat szervezve, azonban politikai nyomásra 1947-ben lemondott. Villájukat államosították, s a házaspárt az államszocialista hatalom intézkedésére kitelepítették: egy balatoni villa házmesteri tisztét kellett ellátniuk tizenkét éven át. Férje halála után egy rövid ideig Ausztráliában élő lányához költözött, majd hazatért. Lelkigondozói munkáját haláláig folytatta. 1980. áprilisában hunyt el.

 

Zsindelyné Tüdős Klára embermentő munkájáért Izrael Államtól 2001-ben megkapta a Világ Igaza (Yad Vashem) kitüntető címet.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Török Sándorra emlékezünk

Török Sándorra emlékezünk

88 éve született a vásárhelyi úszó- és vízilabdasport megteremtője, ismert úszó- és vízilabda szakedző, elsőosztályú játékvezető.

Vásárhely Díszpolgárai és Pro urbe díjasai 2020-ban

Vásárhely Díszpolgárai és Pro urbe díjasai 2020-ban

Idén is Díszpolgári címet és Pro Urbe díjat adnak át március 15-én is, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmábóla díszközgyűlésen.
Két új gép a földutak karbantartására

Két új gép a földutak karbantartására

Hódmezővásárhely önkormányzatának ingatlanvagyonába több mint 508 hektárnyi külterületi út tartozik. Ezek 75 százaléka földút. Két új gépet kap a HMSZ Nzrt.
Francia kadétok Vásárhelyen

Francia kadétok Vásárhelyen

Csapatgyakorlaton vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.
 

És ezt már olvasta?

Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.
 
Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tornyai Szabadkán
Tornyai Szabadkán Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 
Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.