Kultúra, oktatásElőadássorozat indult az Emlékpontban

2020. február 14., péntek
 
Előadássorozat indult az Emlékpontban

A vészkorszak embermentő asszonyainak tevékenységét mutatja be a hódmezővásárhelyi Emlékpont új sorozata. A nyitóelőadáson Az 1944-1945-ben zsidókat, kommunistákat, erdélyi menekülteket és arisztokratákat mentő divattervező, a 2001-ben a Világ Igaza kitüntetéssel elismert Zsindelyné Tüdős Klára életútját ismertette a közgyűjtemény történésze, Nagy Gyöngyi.

 

 

 

 

 

 

 


A Debrecenben született Tüdős Klára fiatalon köteleződött el a színházi világgal, s bár szereplésre nem vágyott, amellett, hogy az Operaház jelmeztervezőjeként dolgozott, írt darabokat, sőt még filmet is rendezett. Budapest belvárosában nyílt szalonját szívesen látogatták a közép- és a felsőosztály hölgyei keresve közkedveltté vált, a főúri és a népviseletet ötvöző ruháit, amelyeket vidékről érkezett alkalmazottai és a fővároson kívüli háziiparban dolgozó varrónők készítettek.

Második házasságát a későbbi államtitkár, majd miniszter Zsindely Ferenccel 1938-ban kötötte, s mindennapi munkája mellett 1944-től az Országos Református Nőszövetség elnöke lett.

 

A második világháború idején nemcsak Istenhegyi úti villájukban a svéd misszióval együttműködve, – vállalva az életveszélyt jelentő kockázatot – biztosított ellátást és az életben maradáshoz nélkülözhetetlen okmányokat több mint hetven üldözött személynek, de további két ingatlanban további százan nyertek menedéket az üldöztetés és a nyomor elől, s ő bújtatta az író Tamási Áron és Fekete István, s a később kommunista politikus, Apró Antal családját is.

 

A háború befejeztével a Nőszövetségben vállalt szerepet, villájukban evangelizációt és tanfolyamokat szervezve, azonban politikai nyomásra 1947-ben lemondott. Villájukat államosították, s a házaspárt az államszocialista hatalom intézkedésére kitelepítették: egy balatoni villa házmesteri tisztét kellett ellátniuk tizenkét éven át. Férje halála után egy rövid ideig Ausztráliában élő lányához költözött, majd hazatért. Lelkigondozói munkáját haláláig folytatta. 1980. áprilisában hunyt el.

 

Zsindelyné Tüdős Klára embermentő munkájáért Izrael Államtól 2001-ben megkapta a Világ Igaza (Yad Vashem) kitüntető címet.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Török Sándorra emlékezünk

Török Sándorra emlékezünk

88 éve született a vásárhelyi úszó- és vízilabdasport megteremtője, ismert úszó- és vízilabda szakedző, elsőosztályú játékvezető.

Vásárhely Díszpolgárai és Pro urbe díjasai 2020-ban

Vásárhely Díszpolgárai és Pro urbe díjasai 2020-ban

Idén is Díszpolgári címet és Pro Urbe díjat adnak át március 15-én is, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmábóla díszközgyűlésen.
Két új gép a földutak karbantartására

Két új gép a földutak karbantartására

Hódmezővásárhely önkormányzatának ingatlanvagyonába több mint 508 hektárnyi külterületi út tartozik. Ezek 75 százaléka földút. Két új gépet kap a HMSZ Nzrt.
Francia kadétok Vásárhelyen

Francia kadétok Vásárhelyen

Csapatgyakorlaton vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.
 

És ezt már olvasta?

Nyár Mártélyon fotókba örökítve
Nyár Mártélyon fotókba örökítve Varga András fotós Mártélyt járva jó szokása szerint a szíve, az érzelmei parancsolnak az ujjának, amikor 1-1 pillanatot örökít meg a gépével.
 
Jön az Eötvös Cirkusz Vásárhelyre
Jön az Eötvös Cirkusz Vásárhelyre 100 éves a világhírű Eötvös Cirkusz! Magyarország legrégebbi utazó cirkusza Centenáriumi Gálaműsorral érkezik Hódmezővásárhelyre.
 
Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence
Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet 134 éves hagyományra tekint vissza, hiszen a város központjában 1886 óta üzemel fürdő. Kezdetben kb. 3250 köbméter vizet kellett betölteni.
 
Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül
Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül Stílszerűen egy képzeletbeli, sokfejezetes könyv utolsó lapjaihoz érkeztünk. Nem lesz új könyvtára Vásárhelynek. Összefoglaltuk az elmúlt évek történéseit.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 27. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 27. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ismét hadüzenet a parlagfű ellen
Ismét hadüzenet a parlagfű ellen Külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a növény- és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok végzik az ellenőrzést.
 
Újabb 4 tram-train szerelvény készül
Újabb 4 tram-train szerelvény készül A 2017-ben a MÁV-START Zrt.-re kiírt közbeszerzési pályázatban 10 milliárd forintot irányoztak elő a 8+4 darab szerelvény beszerzésére. Vagyis négy további szerelvény ára is lehívható.