Kultúra, oktatásTörténelem és helytörténet

2019. október 8., kedd
 
Történelem és helytörténet

Sietős vagy éppen üldögélő, ám gondterhelt diákok lepték el Hódmezővásárhely frekventáltabb részeit október 5-én délelőtt. A valamennyi iskolából összeválogatott csapatok városismereti vetélkedővel pallérozták elméjüket.

 

 

Fotó: VH

 

 

 

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Eötvös József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Hódmezővásárhely kulturális értékeinek megismerése céljából 47. alkalommal rendezte meg szombaton a hagyományos helyismereti vetélkedőjét.

A délelőtt 9-kor kezdődött vetélkedőn 31 általános és 23 középiskolai csapat, összesen száznál is több diák vett részt.

A cél idén is Hódmezővásárhely kulturális nevezetességeinek megismertetése volt.  

A versenyt évek óta szervező, Pap Éva és tanárkollégái a feladatsorok összeállításánál idén is az országos, illetve hódmezővásárhelyi események évfordulóira helyezték a fő hangsúlyt.

 

A verseny során elsőként egy feladatlapot töltöttek ki a versenyzők az iskolában, majd a kiosztott 2. feladatlappal egy közintézményt, az utolsó, 3. feladatlappal pedig több utcai helyszínt kellett felkeresni, ahol a város neves emlékei kapcsán tettek fel kérdéseket. Ezt követően visszatértek az iskolába.

A csapatoknak igyekezniük kellett végigjárni a várost, mert a játékidő 70 perc volt.

 

Az általános iskolások között I. helyezett Kis-Molnár Zsuzsanna és Bánfi Emma (Varga Tamás Általános Iskola) lett, a II. helyen Farkas Emma és Rózsa Laura (Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola), a III. helyen Mihály Barbara és Bartucz Fanni (Varga Tamás Általános Iskola) végzett.

 

A középiskolások között I. helyet ért el Gál Evelin és Bányai Szabolcs (HSzC Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskolája), a II. helyen Bodzsár Míra és Forrai Fruzsina (Bethlen Gábor Református Gimnázum), a III. helyen pedig Győrfi Dominik és Fried Máté (HSzC Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskolája) végzett.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyen nem jött be? - Szegeden szeptembertől elindul!

Vásárhelyen nem jött be? - Szegeden szeptembertől elindul!

Idén már el sem indult az elsőévesek képzése a Metropol Egyetem Vásárhelyre hívott kihelyezett tagozatán. Az SZTE viszont elindítja a turizmus-vendéglátás közgazdász képzést.
Újabb kórházfejlesztés a láthatáron

Újabb kórházfejlesztés a láthatáron

A vásárhelyi kórház fejlesztésének szeptemberben bejelentett jövőbeni terveinek egy része, egy most megnyert pályázattal el is indulhat.
Elhunyt Pál Sándor

Elhunyt Pál Sándor

69. életévében váratlanul hunyt el. Az Alföldi Porcelángyár üzemi konyha vezetője, majd a Jó Étvágyat Kft tulajdonosa, ügyvezetője volt. 

Új módon emelkedik a közfoglalkoztatottak bére

Új módon emelkedik a közfoglalkoztatottak bére

Idén a legkisebb bér 70 százalékát kapták a közfoglalkoztatottak, jövőre már csak 63 százalékát. Keresetük növekedése nem lehet magasabb a minimálbér emelésénél.
 

És ezt már olvasta?

Népi hagyományvilág a XX. századi irodalomban
Népi hagyományvilág a XX. századi irodalomban Hagyomány, népi írók, nemzeti önismeret címmel rendezett konferenciát az Emlékpontban.
 
10 évet kapott első fokon a mindszenti férfi
10 évet kapott első fokon a mindszenti férfi Szexuális erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek azt a 69 éves mindszenti férfit, aki tizenéves fiúkat fogadott fel munkára, de mást is akart.
 
Hatszáz római kori sír Vásárhely határában
Hatszáz római kori sír Vásárhely határában Tornyai János Múzeumban a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti előadássorozatában a szegedi Móra Ferenc Múzeum régésze tartott előadást.
 
Közgyűlést tartott a vásárhelyi képviselőtestület
Közgyűlést tartott a vásárhelyi képviselőtestület Folyószámlahitel, túlmunka meszüntetése, Szikáncson voksolhatnak, hivatalossá vált a pihenőpark elnevezése, új tagjai vannak a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány kuratóriumának.
 
Legendák és hiedelmek
Legendák és hiedelmek December 13-a Szent Lúcia keresztény vértanú ünnepe. Magát Luca nevét is szokás a fényt jelentő latin lux szóval összefüggésbe hozni.
 
Itt a nagyszülői GYED
Itt a nagyszülői GYED A gyed összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének hetven százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka.
 
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása Átívelés címmel, két szabadkai alkotó életművét bemutató kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Múzeum és a Tornyai János Múzeum közös szervezésében az Alföldi Galériában.