Kultúra, oktatásVásárhelyen nem jött be? - Szegeden szeptembertől elindul!

2019. október 7., hétfő
 
Vásárhelyen nem jött be? - Szegeden szeptembertől elindul!

Idén már el sem indult az elsőévesek képzése a Metropol Egyetem Vásárhelyre hívott kihelyezett tagozatán. Az SZTE viszont elindítja a turizmus-vendéglátás közgazdász képzést.

 

 

 

 

BKF nyílt nap Vásárhelyen 2010-ben (Fotó: VH archív)

 

 

 

 

Lassan elhal, az annak idején a városvezetési és a megyei ipari és kereskedelmi kamara nagy lobbizásának eredményeként Hódmezővásárhelyre telepített Budapesti Kommunikációs Főiskola – a városlakók által kicsit nagyképűnek tartott - úgynevezett ’Tudásközpontnak’ nevezett kihelyezett tagozata.

 

A nagy „hurráoptimizmus” még azt a tényt is elhomályosította, hogy a kihelyezett tagozatot az egykori SZTK felújított épületébe a Corvin Mátyás Szakközépiskolával igencsak szűkös társbérletbe költöztették. Egyébként a Corvint éppen abban az időszakban ebrudálták ki a kertvárosi épületükből, amikor a cukrász, a szakács, a felszolgáló tanulóik sorra hozták a hazai és nemzetközi eredményeket.

 

A Budapest Kommunikációs Főiskola 2010-ben azzal toborozta a vásárhelyi és környéki, illetve vajdasági diákokat, hogy az intézményben végzett diákok diplomájának piaci értéke nő, az iskola számára pedig számos nemzetközi lehetőség nyílik meg. Két szakkal kezdtek.

 

Ennek némileg ellentmond, hogy a BKF-ről 2015-től Metropolitan Egyetem névre keresztelt intézmény hódmezővásárhelyi tagozatán például az abban az évben végzettek közül csak néhánynak volt konkrét munkaajánlata. De nagy volt a lemorzsolódás is: 2011-ben a vásárhelyi tagintézmény 74 hallgatóval indult, közülük a végzéskor 36-an tettek eredményes záróvizsgát, de – a nyelvvizsga hiánya miatt - csak 17 hallgató vehette át a diplomáját. 

Ugyanakkor 2015-től már csak a turizmus-vendéglátás szak indult 22 elsőévessel. Akkor még összesen 127-en tanultak a vásárhelyi tagozaton.

 

A később az állami finanszírozás megszüntetése, vagyis a magánegyetemi tanulás fizetőssé válása végképp drámaian befolyásolta a jelentkezési lelkesedést. Idén szeptemberre már olyan kevesen – összesen 11-en – jelentkeztek, hogy nem is indult el a turizmus-vendéglátás szak.

Arról nincs hír, hogy milyen sors vár a Metropol vásárhelyi tagozatára, ha a mostani évfolyamok is végeznek.

 

Arról viszont van a Vásárhelyi Híreknek információja, hogy a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara hosszas előkészületek után jövőre elindítja a turizmus-vendéglátás közgazdász alapszakot, amelyet a Magyar Akkreditációs Bizottság jóváhagyott. Az újonnan induló szakra 2020. február 15-ig jelentkezhetnek a továbbtanulni vágyó fiatalok. A képzés magyar és angol nyelven is elérhető lesz mindazok számára, akik a turizmus iránt érdeklődnek. 

 

Több mint 30 szervezet – köztük a régió meghatározó szállodái, éttermei, utazási irodái, valamint országos és helyi szervezetei – fejezték ki korábban támogatásukat a szak egyetemi alapképzésben való indításával kapcsolatban. Ez pedig elhelyezkedési lehetőséggel is kecsegtet.

 

A többi gazdaságtudományi alapszaktól eltérően a képzési idő 8 félév, amelyből az utolsó két félévet kötelező szakmai gyakorlattal fogják eltölteni a hallgatók. Ez elősegíti a frissdiplomások gyakorlati ismereteinek és szakmai kapcsolatainak bővítését. A Turizmus-vendéglátás szakon tanuló hallgatóknak a képzés végére két nyelvvizsgát is meg kell szerezniük.

 


 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Egy innovatív vásárhelyi művészé a Tornyai Plakett

Egy innovatív vásárhelyi művészé a Tornyai Plakett

A tradicionális útról letérni nem igazán akaró vásárhelyi alkotók mellett, üdítően hatott, hogy Szabó Klára Petra bátran használja korunk technikai vívmányait.
Szép győzelem nagy gólkülönbséggel

Szép győzelem nagy gólkülönbséggel

Sikerült hazai pályán tartani a pontokat a Deszk ellen a szombati Női kézilabda bajnokság, NB II 3. fordulóján. Magabiztos vásárhelyi győzelem született.
Lélekmelegítő kemencés nap

Lélekmelegítő kemencés nap

Az Árpád utcai Tájházban megmérettetnek a farsangi csemegék, amelyek közül a szakértői zsűri kiválasztja a legfinomabbakat.  Érdemes otthon előre dolgozni!  Remek fánkreceptek.
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál

Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál

A Szikáncs és Földeák közötti útszakaszon több súlyos baleset történt az elmúlt években. Ezúttal egy motoros vesztette életét.
 

És ezt már olvasta?

Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tornyai Szabadkán
Tornyai Szabadkán Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 
Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.
 
Iskolások a Tornyaiban
Iskolások a Tornyaiban Jóval több iskola, jóval több osztálya használhatná ki a Tornyai Múzeum kiállításait. A kihelyezett tanóra mindig izgalmas és maradandó élmény.