Kultúra, oktatásTornyai-festménnyel gazdagodott az ótemplomi gyülekezet

2019. október 25., péntek
 
Tornyai-festménnyel gazdagodott az ótemplomi gyülekezet

1895-ben festett portrét a százötven éve született Tornyai János festőművész Miklovicz Bálint (1832-1896) hódmezővásárhelyi református elnöklelkészről. Az alkotást a több mint három évtizeden keresztül az ótemplom falai között szolgált lelkipásztor családja adományozta tavaly a Hódmezővásárhely – Ótemplomi Református Egyházközségnek.

 

 

 

 

 

 

A restaurált festményt október 27-én, vasárnap 15 órai kezdettel mutatják be a Zrínyi u. 5. szám alatti gyülekezeti teremben.

 

Az újfehértói születésű Miklovicz Bálint 1864-től életének hatvanötödik évében bekövetkezett haláláig szolgált a hódmezővásárhelyi református egyház lelkipásztoraként. Vásárhelyre kerüléséről az alábbi híradással számolt be a Protestáns Egyházi és Iskolai Lap: „Tegnap [1864. március 21-én] folyt le ref. egyházunkban a lelkészválasztás egyik megürült papi hivatalra. (…) A szavazás szép rendben lefolyván, d. u. ½ 2 órakor felbontattak a ládacskák s kitűnt, hogy t. Miklovicz Bálint úr 232 szavazattal [313 választásra jogosult közül] — tehát általános nagy többséggel holdmezővásárhelyi pappá lett választva.” Miklovicz 1878-tól a Békés-Bánáti Egyházmegye tanácsbíró tisztét is betöltötte, valamint tagja volt az 1881. évi országos zsinatnak. Vásárhelyi lelkipásztorságának 25. évfordulóján „az egész város közönsége szép ünnepélyt ült” ‑ ahogy a korabeli tudósítás fogalmaz. Elhunytát „nagy kiterjedésű családja és H.-M.-Vásárhely nagy gyülekezete gyászolja” – írták az 1896 júniusában kelt gyászhírben.

 

A fiatal Tornyai által megörökített elnöklelkész helyreállított portréját művészet- és helytörténeti előadások kíséretében leplezik le október 27-én, vasárnap délután az ótemplomi gyülekezeti teremben. Nagy Imre művészettörténész, a vásárhelyi múzeum nyugalmazott igazgatója, a Tornyai-emlékév kurátora Tornyai János korai korszakáról tart referátumot, Presztóczki Zoltán, a Hódmezővásárhelyi Levéltár főlevéltárosa, akinek a közelmúltban jelent meg a vásárhelyi református lelkészeket feldolgozó kötete, Miklovicz Bálint életét és munkásságát mutatja be.

Szabó Tamás, a szegedi Móra Ferenc Múzeum főrestaurátora a térdkép 2018-2019. évi helyreállítását ismerteti, képekkel illusztrálva.

A nyitott gyülekezeti délutánon az egyházközség iskoláinak tanulói, Rárósi Luca és Csőköly Bence a Bethlen-gimnáziumból, Ambrus Adél a Szőnyiből szolgálnak, valamint bemutatkozik az ótemplom közelmúltban alakult női kórusa.

Az emlékezést szeretetvendégség zárja.

 
 
Forrás: Elek András
VH
 

Olvassa el ezt is!

Cégek vezetőiről szavaztak a képviselők

Cégek vezetőiről szavaztak a képviselők

Jelentősen változott az önkormányzati cégek vezetőinek és tisztségviselőinek összetétele, amelyről a Vásárhely közgyűlés határozott az  október 23-i ülésén.
Tűzifa vásárlás okosan

Tűzifa vásárlás okosan

Napok kérdése az intenzív fűtési szezon beindulása. Néhány tanács, mire kell vigyázni, ha házaló kereskedők, vagy internetes hirdetésekben, illetve ingyenes újságokban kínálnak megvételre olcsó tüzelőt.
Amikor két páratlan életmű találkozik

Amikor két páratlan életmű találkozik

Szabó Magda írói munkássága előtt, születésének 100. évfordulója alkalmából Piros Ildikó tiszteleg, Abigél titkai című műsorával.
A kilenc féle nő - Melyikben ismersz magadra?

A kilenc féle nő - Melyikben ismersz magadra?

Az ősi Enneagram azt állítja, hogy kilencféle módon tudjuk megélni a létezést, kilencféle sajátos "bűn" távolít el a Teljességtől, vagy másképpen: kilencfajta neurózis zár bennünket önnön elménk gumiszobájába
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő Ez az első két magyar város amelyet nem konkrét esemény kapcsán, hanem a két város vezetőinek, gazdasági szereplőinek megismerése miatt keresett fel.  
 
Zárójelentés - Az EVP és az Egészségfejlesztési Iroda 2019-es éve
Zárójelentés -  Az EVP és az Egészségfejlesztési Iroda 2019-es éve A tavalyi mérleg szerint, működésük több ezer vásárhelyi és makói embernek hozott pozitív változást az életébe.
 
Hommage á Tornyai János
Hommage á Tornyai János A tavalyi Festőszimpózium résztvevőinek az alföldi festészet meghatározó művésze előtt tisztelgő alkotásaiból nyílik kiállítás január 18-án.
 
Az amerikai nagykövet helyettese Vásárhelyen
Az amerikai nagykövet helyettese Vásárhelyen

A Vásárhelyi Híreket arról tájékoztatta az Egyesült Államok Nagykövetségének sajtóosztálya, hogy Vásárhelyre látogat Marc Dillard, aki Márki-Zay Péter polgármesterrel találkozik.