Kultúra, oktatásAmikor két páratlan életmű találkozik

2019. október 25., péntek
 
Amikor két páratlan életmű találkozik

Amikor két páratlan életmű találkozik. Szabó Magda írói munkássága előtt, születésének 100. évfordulója alkalmából Piros Ildikó tiszteleg, Abigél titkai című műsorával.

 

 

 

Piros Ildikó beszélget a cikk szerzőjével, Vass Ramónával.

 

 

 

 

A Kossuth- és Jászai Mari –díjas színművész ezzel a személyes visszaemlékezésekre, interjúkra és regényrészletekre épülő önálló estjével tért vissza Hódmezővásárhelyre. Oda, ahol az év elején férjével együtt megkapta a Bessenyei-díjat.

 

„ Ha meghalok, magammal viszem minden titkomat, és nem lesz irodalomtörténész, aki megfejtse, mikor, ki voltam, melyik figurában” - így vallott magáról Szabó Magda. Piros Ildikó sem tudta megfejteni a megfejthetetlent, viszont csodálattal adózik az írónő tehetsége előtt, ezért kötelességének érezte elkészíteni a róla szóló, önálló estjét. Az előadás nem sorolható semmilyem műfaji kategóriába, az színművész egy átfogó keresztmetszetet szeretett volna adni az emberről, a zseniről, akinek írásait a világon több mint 40 nyelvre fordították le. Piros Ildikónak végül sikerült a lehetetlen és a vásárhelyi közönség Szabó Magda életét a születésétől egészen a haláláig nyomon tudta követni a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban rendezett emlékesten.

A felolvasásos, bejátszásokkal színesített előadásmód arra is lehetőséget teremtett, hogy Piros Ildikó időben és térben nagy utat járjon be és egyszerre több karaktert személyesítsen meg. Az összeállításban a  Katalin utca, Az Ajtó, és az Abigél című regényei mellett, három kisebb írásából is elhangoztak részletek.

 

Piros Ildikó számára meghatározó élmény marad, hogy a mára már kultikussá vált alkotásban, az Abigél fimes adaptációjában ő alakíthatta az egyik kulcsszereplőt, Zsuzsanna testvért. Erre az időszakra így emlékezett: „ Először nem a forgatókönyvet olvastam el, hanem egyből a regénnyel kezdtem és furcsa mód azt éreztem, hogy Zsuzsanna én vagyok” Az azonosulás olyan tökéletesre sikeredett, hogy később maga Szabó Magda is azt írta, hogy Zsuzsannát mindig olyannak képzelte, amilyenné Piros Ildikó varázsolta. A színművész azt is elárulta:  hogy a forgatásokon néha-néha megjelent Szabó Magda is, aki egyáltalán nem okozott felfordulást, szinte teljesen láthatlan tudott maradni.

 

Piros Ildikó azt az esetet is mélyen őrzi a szívében,  amikor Szabó Magda a Katalin utca című regényét Szabó Abigélként dedikálta neki. Fontos küldetésének tartja emlékeit átörökíteni az utókornak, mert ahogyan fogalmazott: az ember addig él, amíg őrzi az emlékezet.   

 
 
Forrás: Vass Ramóna
VH
 

Olvassa el ezt is!

A kilenc féle nő - Melyikben ismersz magadra?

A kilenc féle nő - Melyikben ismersz magadra?

Az ősi Enneagram azt állítja, hogy kilencféle módon tudjuk megélni a létezést, kilencféle sajátos "bűn" távolít el a Teljességtől, vagy másképpen: kilencfajta neurózis zár bennünket önnön elménk gumiszobájába
Cégek vezetőiről szavaztak a képviselők

Cégek vezetőiről szavaztak a képviselők

Jelentősen változott az önkormányzati cégek vezetőinek és tisztségviselőinek összetétele, amelyről a Vásárhely közgyűlés határozott az  október 23-i ülésén.
Tornyai-festménnyel gazdagodott az ótemplomi gyülekezet

Tornyai-festménnyel gazdagodott az ótemplomi gyülekezet

Az elnöklelkész helyreállított portréját művészet- és helytörténeti előadások kíséretében leplezik le az ótemplomi gyülekezeti teremben.
Ennivaló receptjeink - Fűszeres sütőtökös muffin

Ennivaló receptjeink - Fűszeres sütőtökös muffin

Baracskay Angéla, a Vásárhelyi Hírek Háziasszonya: "Ez a kombináció az őszi hangulatra van hangolva. Ilyenkor igenis megérdemeljük a kalóriákat." Videóval.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.