Kultúra, oktatásAmikor két páratlan életmű találkozik

2019. október 25., péntek
 
Amikor két páratlan életmű találkozik

Amikor két páratlan életmű találkozik. Szabó Magda írói munkássága előtt, születésének 100. évfordulója alkalmából Piros Ildikó tiszteleg, Abigél titkai című műsorával.

 

 

 

Piros Ildikó beszélget a cikk szerzőjével, Vass Ramónával.

 

 

 

 

A Kossuth- és Jászai Mari –díjas színművész ezzel a személyes visszaemlékezésekre, interjúkra és regényrészletekre épülő önálló estjével tért vissza Hódmezővásárhelyre. Oda, ahol az év elején férjével együtt megkapta a Bessenyei-díjat.

 

„ Ha meghalok, magammal viszem minden titkomat, és nem lesz irodalomtörténész, aki megfejtse, mikor, ki voltam, melyik figurában” - így vallott magáról Szabó Magda. Piros Ildikó sem tudta megfejteni a megfejthetetlent, viszont csodálattal adózik az írónő tehetsége előtt, ezért kötelességének érezte elkészíteni a róla szóló, önálló estjét. Az előadás nem sorolható semmilyem műfaji kategóriába, az színművész egy átfogó keresztmetszetet szeretett volna adni az emberről, a zseniről, akinek írásait a világon több mint 40 nyelvre fordították le. Piros Ildikónak végül sikerült a lehetetlen és a vásárhelyi közönség Szabó Magda életét a születésétől egészen a haláláig nyomon tudta követni a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban rendezett emlékesten.

A felolvasásos, bejátszásokkal színesített előadásmód arra is lehetőséget teremtett, hogy Piros Ildikó időben és térben nagy utat járjon be és egyszerre több karaktert személyesítsen meg. Az összeállításban a  Katalin utca, Az Ajtó, és az Abigél című regényei mellett, három kisebb írásából is elhangoztak részletek.

 

Piros Ildikó számára meghatározó élmény marad, hogy a mára már kultikussá vált alkotásban, az Abigél fimes adaptációjában ő alakíthatta az egyik kulcsszereplőt, Zsuzsanna testvért. Erre az időszakra így emlékezett: „ Először nem a forgatókönyvet olvastam el, hanem egyből a regénnyel kezdtem és furcsa mód azt éreztem, hogy Zsuzsanna én vagyok” Az azonosulás olyan tökéletesre sikeredett, hogy később maga Szabó Magda is azt írta, hogy Zsuzsannát mindig olyannak képzelte, amilyenné Piros Ildikó varázsolta. A színművész azt is elárulta:  hogy a forgatásokon néha-néha megjelent Szabó Magda is, aki egyáltalán nem okozott felfordulást, szinte teljesen láthatlan tudott maradni.

 

Piros Ildikó azt az esetet is mélyen őrzi a szívében,  amikor Szabó Magda a Katalin utca című regényét Szabó Abigélként dedikálta neki. Fontos küldetésének tartja emlékeit átörökíteni az utókornak, mert ahogyan fogalmazott: az ember addig él, amíg őrzi az emlékezet.   

 
 
Forrás: Vass Ramóna
VH
 

Olvassa el ezt is!

A kilenc féle nő - Melyikben ismersz magadra?

A kilenc féle nő - Melyikben ismersz magadra?

Az ősi Enneagram azt állítja, hogy kilencféle módon tudjuk megélni a létezést, kilencféle sajátos "bűn" távolít el a Teljességtől, vagy másképpen: kilencfajta neurózis zár bennünket önnön elménk gumiszobájába
Cégek vezetőiről szavaztak a képviselők

Cégek vezetőiről szavaztak a képviselők

Jelentősen változott az önkormányzati cégek vezetőinek és tisztségviselőinek összetétele, amelyről a Vásárhely közgyűlés határozott az  október 23-i ülésén.
Tornyai-festménnyel gazdagodott az ótemplomi gyülekezet

Tornyai-festménnyel gazdagodott az ótemplomi gyülekezet

Az elnöklelkész helyreállított portréját művészet- és helytörténeti előadások kíséretében leplezik le az ótemplomi gyülekezeti teremben.
Ennivaló receptjeink - Fűszeres sütőtökös muffin

Ennivaló receptjeink - Fűszeres sütőtökös muffin

Baracskay Angéla, a Vásárhelyi Hírek Háziasszonya: Ez a kombináció az őszi hangulatra van hangolva. Ilyenkor igenis megérdemeljük a kalóriákat.
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő Ez az első két magyar város amelyet nem konkrét esemény kapcsán, hanem a két város vezetőinek, gazdasági szereplőinek megismerése miatt keresett fel.  
 
Zárójelentés - Az EVP és az Egészségfejlesztési Iroda 2019-es éve
Zárójelentés -  Az EVP és az Egészségfejlesztési Iroda 2019-es éve A tavalyi mérleg szerint, működésük több ezer vásárhelyi és makói embernek hozott pozitív változást az életébe.
 
Hommage á Tornyai János
Hommage á Tornyai János A tavalyi Festőszimpózium résztvevőinek az alföldi festészet meghatározó művésze előtt tisztelgő alkotásaiból nyílik kiállítás január 18-án.
 
Az amerikai nagykövet helyettese Vásárhelyen
Az amerikai nagykövet helyettese Vásárhelyen

A Vásárhelyi Híreket arról tájékoztatta az Egyesült Államok Nagykövetségének sajtóosztálya, hogy Vásárhelyre látogat Marc Dillard, aki Márki-Zay Péter polgármesterrel találkozik.